Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο τουρκικός στρατός στο βόρειο Ιράκ
15/02/2021«Το PKK εκτελεί 13 αιχμάλωτους πολίτες σε μια σπηλιά στο Γκάρα του Ιράκ. Επιτίθεται σε τουρκικές και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και αμάχους. Η ανθρωπότητα σιωπά. Αυτή η σιωπή είναι μια επαίσχυντη πράξη συνενοχής», δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Χουλουσί Ακάρ για τον τερματισμό των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία τερμάτισε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, μόλις έγινε γνωστό πως βρέθηκαν 13 πτώματα Τούρκων αιχμαλώτων πολέμου του PKK και όχι αμάχων όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο Καλίν, καθώς πρόκειται για μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, στρατιώτες και αστυνομικούς που είχαν απαχθεί το 2013 από την κουρδική οργάνωση.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, από κοινού με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γκιουλέρ, σχεδόν προσπάθησαν να “χρυσώσουν το χάπι” από την αποτυχία τους να ελευθερώσουν τους αιχμαλώτους, παρουσιάζοντας ως “επιτυχία” της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης την «εξουδετέρωση πάνω από 50 στόχων του PKK», κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Κούρδους μαχητές ότι ήταν αυτοί που εκτέλεσαν εξ’ επαφής τους αιχμαλώτους πολέμου.
Σίγουρα περιττεύει να μιλήσουμε για την υποκρισία των αξιωματούχων της Άγκυρας, όταν είναι γνωστό πως ο τουρκικός στρατός, από κοινού με τα στίφη των τζιχαντιστών που τον υποστηρίζουν, έχουν επιδοθεί σε πρακτικές εθνοκάθαρσης σε όλα τα πολεμικά μέτωπα που εμπλέκονται, από το Αφρίν της Συρίας μέχρι το Ναγκόρνο Καράμπαχ, όπου φιλότουρκοι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν ακόμα και ηλικιωμένους Αρμένιους χωρικούς, που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους!
Πόσο μάλλον που αν οι αντάρτες του PKK όντως εκτέλεσαν εξ’ επαφής τους 13 αιχμαλώτους πολέμου, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, αυτό θα ήταν μία αιτία, όχι για τον εσπευσμένο τερματισμό της επιχείρησης “Νύχι Αετού” από πλευράς της Τουρκίας, αλλά αντιθέτως για την περαιτέρω κλιμάκωση της εις βάρος των «βαρβάρων τρομοκρατών», όπως παρουσιάζει η τουρκική προπαγάνδα τους μαχητές της κουρδικής οργάνωσης.
Ερωτηματικά για τους νεκρούς αιχμάλωτους
Όμως η υπόθεση του θανάτου των Τούρκων αιχμαλώτων πολέμου παρουσιάζει και άλλα ερωτηματικά, ειδικά μετά τις καταγγελίες του PKK πως οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν από τουρκικό αεροπορικό βομβαρδισμό και πως ήταν η Άγκυρα που αρνήθηκε την πρόταση της οργάνωσης για ανταλλαγή αιχμαλώτων, πιστή στην ρητορική της επωδό πως «δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».
«Δεν θα ρωτήσει κανείς γιατί το PKK δεν σκότωσε τους στρατιώτες μέχρι τώρα, όταν οι αιχμάλωτοι ήταν στα χέρια τους για χρόνια;», ήταν το εύστοχο ρητορικό ερώτημα Κούρδου δημοσιογράφου στο Twitter, πόσο μάλλον όταν η επιχείρηση “Νύχι Αετού” έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο και περιλάμβανε αρκετούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε βάρος θέσεων που διατηρεί η κουρδική οργάνωση στο βόρειο Ιράκ.
Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί είχαν σκοτώσει από λάθος μέχρι και δύο ανώτατους αξιωματικούς του ιρακινού στρατού! Σύμφωνα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση είχε επιβεβαιώσει την «αποσταθεροποιητική συμμαχία της Άγκυρας και της Τεχεράνης», καθώς είναι κοινό μυστικό πως είχε την σιωπηλή ανοχή του Ιράν, που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο Ιράκ.
Όμως συνήγορος της τουρκικής επιθετικότητας στο Ιράκ δεν ήταν μόνο το Ιράν και η “επιτήδεια ουδετερότητα” της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και η κουρδική φατρία των Μπαρζανί που ασκεί την εξουσία στο βόρειο Ιράκ. Η συγκεκριμένη φατρία, που έχει ιστορικούς δεσμούς με την Τουρκία, επιδιώκει να απαλλαγεί από τους “παρείσακτους” μαχητές του PKK, στην δράση των οποίων απέδιδε την ευθύνη για την τουρκική επιθετικότητα, ενώ πεσμεργκά του Μπαρζανί είχαν εμπλακεί και σε συγκρούσεις με το PKK.
Οργή κατά των Κούρδων στην Τουρκία
Το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να προσανατολίζεται σε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τους Κούρδους στο εσωτερικό της Τουρκίας και σε «όσα κόμματα συνεργάζονται με το PKΚ και σχηματίζουν ένα “εγχώριο μέτωπο” μαζί με τις ΗΠΑ για να χτυπήσουν την Τουρκία από μέσα, βοηθώντας τον Ντερμιτάς», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Ιμπραχήμ Καραγκιούλ, εννοώντας φυσικά το κουρδικό κόμμα Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, που εκπροσωπείται στο τουρκικό κοινοβούλιο και αντιμετωπίζει διώξεις από το καθεστώς.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε πως «τίποτα πια δεν είναι το ίδιο και κανείς δεν μπορεί να πλέον κρύβεται», μια σαφής αναφορά στην οριστική απαγόρευση του κουρδικού κόμματος, όπως πασχίζει τελευταία ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν. Μάλιστα ο Μπαχτσελί είχε οδηγήσει ουσιαστικά στον εξοβελισμό από την κυβέρνηση του ιστορικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Μπουλέντ Αρίντς, μόλις ο τελευταίος μίλησε υπέρ της απελευθέρωσης του αρχηγού του κουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές με την κατηγορία της “τρομοκρατίας”.
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας μίλησε για «ένοχη σιωπή και συνενοχή» του κουρδικού κόμματος. Ο Φαχρετίν Αλτούν χαρακτήρισε το κουρδικό κόμμα σαν την «πολιτική πτέρυγα του PKK», δηλώνοντας πως η τουρκική κυβέρνηση «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον όσων δοξάζουν και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», συνηγορώντας ουσιαστικά στην απαγόρευση του, από κοινού με τον Μπαχτσελί.
Ταυτόχρονα στο στόχαστρο της Άγκυρας μπαίνουν και πάλι η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας και οι τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της απελευθέρωσης του Ντεμιρτάς, με το καθεστώς Ερντογάν να μην φαίνεται να διατεθειμένο για “ανοίγματα” προς τους Κούρδους της Τουρκίας όπως καλεί εσχάτως η Ουάσιγκτον, μοιάζοντας έτοιμο για ένα νέο κύμα καταστολής στο εσωτερικό, “πατώντας” πάνω και στο αίμα των νεκρών αιχμαλώτων πολέμου.