ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πίκρα Τσαβούσογλου από τους όρους Λαβρόφ για εξομάλυνση με Συρία

Πίκρα Τσαβούσογλου από τους όρους Λαβρόφ για εξομάλυνση με Συρία,

Έναν τεχνικό οδικό χάρτη για να δημιουργηθεί ένας διπλωματικός οδικός χάρτης εξομάλυνσης των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας-Ιράν. Μερικές ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές, που ενδέχεται να έχουν και δεύτερο γύρο, οι τέσσερις συναντήθηκαν (συνάντηση που εκκρεμούσε εδώ και μήνες και πέρασε από μύρια όσα διπλωματικά κύματα), ενώ τα αποτελέσματα αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα έως και καχυποψία από τη Δύση.

Η ρωσική πρόταση είπε ο Λαβρόφ είναι «ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν (…) ένα σχέδιο οδικού χάρτη για μια διπλωματική τουρκοσυριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας» κάτι που σημαίνει ότι τον τελικό λόγο θα έχουν οι πρόεδροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο αυτό (για έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε άλλον οδικό χάρτη… ) «θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την Άγκυρα να καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα, ώστε να καταστεί δυνατό να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία». Επιπλέον ο Λαβρόφ τόνισε: «Είναι επίσης σημαντικό θέμα η αποκατάσταση των διόδων που έχουν διακοπεί ανάμεσα στις δύο χώρες και η επανέναρξη της οικονομικής συνεργασίας».

Αναμένονται οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και των ομολόγων του της Συρίας και του Ιράν. Πριν από την τετραμερή η διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας είχε διμερή συνάντηση με τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας. Με ανάρτησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «τονίσαμε την ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη συνεργατική παροχή της υποδομής των επιστροφών προσφύγων, την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Τι θέλει η Δαμασκός

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τουρκικής και της συριακής διπλωματίας από το 2011. Η Άγκυρα εδώ και μήνες εμφανίζει αυτή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ως προοίμιο μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας. Ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, η χώρα του οποίου βγαίνει σταδιακά από την περιφερειακή απομόνωση, καθώς επανεντάσσεται στον Αραβικό Σύνδεσμο, θέτει ως προϋπόθεση για συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

Τους ίδιους όρους που έθετε ο Άσαντ έθεσε ο Λαβρόφ με διπλωματική αβρότητα και είναι σαφές ότι η διαδικασία πάει μετά τις τουρκικές εκλογές και ενδεχομένως σε άλλη βάση εάν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας ο Κιλιτσντάρογλου. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί την σταδιακή επιστροφή των προσφύγων από τη Συρία στη χώρα τους, κάτι που ο Ερντογάν ουδέποτε είχε βάλει στο τραπέζι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι