Πήρε το μήνυμα η Μέρκελ, τρέχουν οι εξελίξεις στην Γερμανία
29/10/2018Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Γερμανία μία ημέρα μετά την νέα πανωλεθρία των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης. Η Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, στο συνέδριο της 8ης Δεκεμβρίου, αλλά θα παραμείνει καγκελάριος σε αυτήν την τρέχουσα θητεία, που θα είναι και η τελευταία της.
Την ίδια ώρα πηγές των Χριστιανοδημοκρατών απέκλεισαν το ενδεχόμενο η καγκελάριος να διεκδικήσει υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα, ενώ η γενική γραμματέας της CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, φέρεται ότι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Την επιθυμία του να διαδεχθεί την Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος ανακοίνωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, γνωστός επικριτής της καγκελαρίου.
Οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίασης της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο για να αποτιμήσει την κατάσταση μετά και τις εκλογές στην Έσση, το δεύτερο δυνατό χτύπημα στο κόμμα, καθώς είχε προηγηθεί η ήττα στην Βαυαρία.
Η απόφαση της Μέρκελ να διαχωρίσει την ηγεσία του κόμματος από την καγκελαρία αποτελεί μία σημαντική στροφή στην πολιτική της, καθώς μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι η προεδρία της CDU και η καγκελαρία είναι αλληλένδετες. Η στροφή αυτή ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο η Μέρκελ να χάσει την αξιοπιστία της και πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση που στόχο έχει να ανοίξει τον δρόμο για την διαδοχή της.
Συνεχής φθορά
Η αποδυνάμωση της Μέρκελ άρχισε στις εκλογές του 2017, όταν η Χριστιανική Ένωση, Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν δραματικά, κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου. Ακολούθησαν πολύμηνες δραματικές προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τελικά επελέγη και πάλι η λύση του μεγάλου συνασπισμού, ο οποίος όμως καθιστά την καγκελάριο «όμηρο» των Σοσιαλδημοκρατών.
Η κυβέρνηση Μέρκελ επιβίωσε της κρίσης που προκάλεσε ο Ζεεχόφερ, λόγω της πολιτικής ασύλου, αλλά και της κρίσης σχετικά με τα γεγονότα στην Σαξονία και τον ρόλο του αμφιλεγόμενου πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, αιτία των οποίων ήταν και πάλι η μεταναστευτική πολιτική.
Η ήττα όμως των Χριστιανοκοινωνιστών στην Βαυαρία και η χθεσινή των Χριστιανοδημοκρατών στην Έσση αναγκάζουν την Μέρκελ, η οποία μέχρι χθες δήλωνε ότι οι τοπικές εκλογές δεν είναι «μίνι ομοσπονδιακές», να δρομολογήσει η ίδια τις εξελίξεις. Πολλά στελέχη του κόμματός της, άλλωστε, ζητούν εδώ και μήνες από την καγκελάριο να προετοιμάσει την διαδοχή της. Η ίδια ωστόσο είχε αρνηθεί να κάνει οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση σχετικά με το πολιτικό μέλλον της.
Πιέσεις και από τους Σοσιαλδημοκράτες
Η Μέρκελ δεν πιέζεται όμως μόνον από το κόμμα της. Η συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες είναι εύθραυστη, καθώς και οι ίδιοι πέφτουν στα εκλογικά τάρταρα, εξαιτίας της μακροχρόνιας συγκυβέρνησής τους με τους Συντηρητικούς. Το βράδυ της Κυριακής, η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος απείλησε εκ νέου με αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της και μάλιστα σύντομα.
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι απαράδεκτη», προειδοποίησε η Νάλες, αναφερόμενη κυρίως στις ενδοκυβερνητικές τριβές για το μεταναστευτικό και την αξίωση πολλών στελεχών του κόμματος να πάει η Μέρκελ πιο δεξιά τους Χριστιανοδημοκράτες. Ανάλογες πιέσεις δέχεται βέβαια και η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών καθώς πολλά στελέχη ζητούν την αποχώρηση και το πέρασμα στην αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εκλογική και δημοσκοπική κατρακύλα.
Σημειώνεται ότι, χθες στην Εσση, η CDU, αν και διατήρησε την πρώτη θέση και θα συνεχίσει να ηγείται της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού, εξασφάλισε μόλις το 27% των ψήφων, υποχωρώντας κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχη υποχώρηση σημείωσαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εξασφάλισαν το 19,8% των ψήφων. Αντιθέτως, οι Πράσινοι κατέγραψαν άλλη μία νίκη, όπως έκανε και η ακροδεξιά, η οποία εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και στην Έσση, το μοναδικό μέχρι την Κυριακή κρατίδιο στο οποίο δεν είχε κοινοβουλευτική παρουσία.