Πήρε τον αέρα του Ερντογάν ο Άσαντ – Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων  

Σαρακινός Βαγγέλης
5807
Πήρε τον αέρα του Ερντογάν ο Άσαντ – Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων , Βαγγέλης Σαρακινός

Δεν προλαβαίνει τις “σφαλιάρες” τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν στη Συρία, όπου πάρα τις απειλές του, ο Άσαντ συνεχίζει την προέλαση σε βορειότερα σημεία, με την υποστήριξη βεβαίως των Ρώσων συμμάχων του. Σήμερα, η Δαμασκός αναγνώρισε και την γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ η Άγκυρα απειλεί με χρήση βίας όσους δεν τηρούν την εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών(!).

Η θεαματική προέλαση του συριακού στρατού στην επαρχία της Ιντλίμπ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βλέπει ως απειλή την ισχυροποίηση της εξουσίας του Άσαντ. Φοβάται, άλλωστε, ότι αν περάσει και αυτή η βορειοδυτική επαρχία της Συρίας στον έλεγχο της Δαμασκού, πολύ σύντομα θα τεθεί θέμα για την τουρκική στρατιωτική παρουσία: αρχικά στο Αφρίν και, ενδεχομένως, στη συνέχεια στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θέσει σε δοκιμασία την ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ, αλλά και τις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, οι οποίες, τις τελευταίες ημέρες, αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, ο πιστός στον Άσαντ συριακός στρατός συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις περιοχών στα δυτικά του αυτοκινητόδρομου Μ5, τον οποίο ανέκτησε προχθές, ενώνοντας τη Δαμασκό με το Χαλέπι, για πρώτη φορά από το 2012.

Άμα έχεις φίλο τον Πούτιν

Οι Σύροι στρατιώτες εκδιώκουν από αυτά τα τμήματα τους τζιχαντιστές και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που στηρίζει η Άγκυρα. Με την προώθησή τους όμως βορειότερα δεν κυκλώνουν μόνον την Ιντλίμπ, αλλά και κάποια από τα δώδεκα τουρκικά παρατηρητήρια, τα οποία εγκατέστησε στην περιοχή ο Ερντογάν στο πλαίσιο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Τετάρτη τη Δαμασκό ότι θα πλήττει τον συριακό στρατό, όπου τον συναντά στην βόρεια Συρία. Ο Άσαντ ανταπέδωσε, ωστόσο, με τις εκκαθαρίσεις περιοχών, ενώ σήμερα έκανε άλλο ένα βήμα παραπέρα, με την απόφαση του κοινοβουλίου της Δαμασκού να καταδικάσει και να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την Άγκυρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου. Πρόκειται άλλωστε, για ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Δαμασκού ότι αγνοεί τις απειλές του και την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην επικράτειά της.

Εκτός από τον συριακό στρατό, ο Ερντογάν απείλησε με «δράση χωρίς συμβιβασμούς» και όσους αντικαθεστωτικούς αντάρτες δρουν απείθαρχα, δίνοντας στη Δαμασκό την δικαιολογία να επιτεθεί. Αναγνώρισε έτσι εμμέσως τη θέση της Μόσχας ότι αντάρτες και τζιχαντιστές πλήττουν συριακούς και ρωσικούς στόχους, αν και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή αμάχων» στην Ιντλίμπ.

Ο Άσαντ είναι στη χώρα του

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αμέσως τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ στο θέμα επανήλθε σήμερα το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ πολεμά την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας του. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν σημείωσε μάλιστα ότι αυτό είναι το πρωτεύον, λέγοντας εμμέσως στον Ερντογάν πως, όταν βρίσκεται στο Ιντλίμπ, δεν βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε πάντως ότι οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ συνιστούν πολεμική κλιμάκωση. «Δεν μιλάμε για μια σύγκρουση εκεί. Μιλάμε για την τήρηση των συμφωνιών του Σότσι» είπε χαρακτηριστικά. Βήμα για την διάθεση της Άγκυρας να τηρηθούν οι συμφωνίες είχε κάνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας με δράση και κατά των τζιχαντιστών, χωρίς να βγάζει όμως από το στόχαστρο τον συριακό στρατό.

«Θα χρησιμοποιηθεί βία εναντίον αυτών που δεν σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων των ριζοσπαστών» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ. Ο διαχωρισμός όμως των τζιχαντιστών από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και η απομάκρυνση του βαρέως οπλισμού ήταν η δουλειά που ανέλαβε και δεν έκανε η Άγκυρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για μια “αποστρατικοποιημένη ζώνη”. Ο ίδιος ανέφερε, ωστόσο, ότι η Τουρκία στέλνει ενισχύσεις στην Ιντλίμπ για να εξασφαλίσει την εκεχειρία και για να «ελέγξει» την περιοχή.

Με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις

Πέραν των δηλώσεων όμως, είναι εμφανές ότι Μόσχα και Άγκυρα έχουν επιδοθεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που θυμίζει το “ποντίκι με τη γάτα”. Ο Πούτιν επιδιώκει, και σταδιακά καταφέρνει, να προωθεί τον Άσαντ βορειότερα, με απώτερο στόχο την ενοποίηση της συριακής επικράτειας. Ο Ερντογάν, στο όνομα της εκεχειρίας και της τήρησης των συμφωνιών, που ο ίδιος δεν τήρησε μέχρι τώρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στρατιωτικά στην Ιντλίμπ για να διατηρήσει τον έλεγχο σε τμήματα της βόρειας Συρίας.

Μπορεί ο Πεσκόφ να λέει ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει σύγκρουση και σίγουρα ο Ερντογάν μόνο αυτό δεν θέλει στην κατάσταση που βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Την χθεσινή, σπάνια, χερσαία εμπλοκή Αμερικανών στρατιωτών και Σύρων πολιτοφυλάκων στη βορειοανατολική Συρία, μετά από “ακούσια” διέλευση αμερικανικής αυτοκινητοπομπή από συριακό χωριό, την είδαν όμως και οι δύο. Ειδικά όταν αυτή γίνεται μετά την ανοιχτή στήριξη του Πομπέο στην στρατιωτική δράση της Άγκυρας κατά του συριακού στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε βέβαια ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για «άμεση ανάμιξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση», ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα έθεσε το δίλημμα στον τουρκικό λαό και τον καλούσε τον να αποφασίσει αν πρέπει να θεωρεί τις ΗΠΑ σύμμαχό του. Επρόκειτο για ένα μήνυμα στο twitter, το οποίο περιλάμβανε την φωτογραφία και την δήλωση στήριξης του Πομπέο από τη μια και ένα γράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu για την βοήθεια των ΗΠΑ προς τους Κούρδους πολιτοφύλακες της YPG. Κατέληγε δε με τη φράση: «Εσύ αποφασίζεις». Ερντογάν είναι, άλλωστε, αυτός και ποτέ δεν ξέρεις. Οι Ρώσοι πάντως φαίνεται ότι μάλλον τον έχουν μάθει καλά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.