ΓΝΩΜΗ

Πίσω από τον δεδηλωμένο στόχο της επίθεσης στο Ιράν

Πίσω από το δεδηλωμένο στόχο της επίθεσης στο Ιράν, Απόστολος Αποστολόπουλος,

Μετά την Ουκρανία, το Ιράν είναι ένα δεύτερο σημείο, όπου παίζεται η τύχη του Κόσμου. Εδώ δεν υπάρχει άμεση ανάμιξη των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία), αλλά ο ρόλος των ΗΠΑ είναι αποφασιστικός, υπέρ του Ισραήλ, ενώ Ρωσία-Κίνα περπατάνε πολύ προσεκτικά.

Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ δεν θα είναι “οριστικό”. Ο νικητής δεν θα απολαμβάνει τα κέρδη του ήσυχος. Το Ισραήλ τοποθετήθηκε εκεί από τους Άγγλους για να αναστατώνει τους Άραβες και να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή. Το κάνει αποτελεσματικά. Αυτό είναι το “οριστικό” αποτέλεσμα της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους. Μια “σταθερή αστάθεια” επί τουλάχιστον ένα αιώνα και είμαστε μόλις στην αρχή.

Η έκβαση του σημερινού αγώνα δεν είναι πιθανό να δώσει σαφή και οριστικό νικητή. Δηλαδή δεν μπορεί ταυτόχρονα να συνεχιστεί η απόπειρα Τραμπ για κοινή (αν κι όχι ανέφελη) πορεία ΗΠΑ-Ρωσίας και να υπάρξει καταστροφική εξέλιξη για το Ιράν. Η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί συντριπτική ήττα ενός σύμμαχου όπως το Ιράν, κάτι που θα πλήξει καίρια το κύρος της ως πρώτης τάξεως παγκόσμια Δύναμη, ικανής να προστατεύει τους φίλους και συμμάχους της.

Στόχος όσων επέβαλαν σήμερα την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν είναι ακριβώς να πλήξουν την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας. Όλα τα άλλα είναι συνεπαγόμενα και δευτερεύοντα. Οι άμεσες, διμερείς, αιτίες της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ είναι υπαρκτές και βάσιμες. Αλλά είναι υποκείμενες στα τοπικά και γενικότερα συμφέροντα των Μεγάλων Παικτών. Ισραήλ και Ιράν θα προσαρμοστούν στα υπερκείμενα συμφέροντα ή θα πάμε σε άμεση, παγκόσμια σύγκρουση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx