ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πίστωση ζητάει η Άγκυρα από τη Μόσχα για το αέριο έως το 2024

Πίστωση ζητάει η Άγκυρα από τη Μόσχα για το αέριο έως το 2024,

Μεταφορά των οφειλών που έχει για το φυσικό αέριο, πίστωση, ζητάει η Άγκυρα από τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. To δημοσίευμα αναπαράγεται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία λένε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου της Τουρκίας Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, ζήτησε να μεταφερθεί ένα μέρος των τρεχουσών υποχρεώσεών της για το 2024, κάτι που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στην αγορά ενέργειας, καθώς η εξόφληση γίνεται σε τρίμηνα ή και σε συντομότερα διαστήματα σε πολλές περιπτώσεις και σίγουρα όχι μετά από τρία χρόνια. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα μήνα, συμφωνήθηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν στη Σαμαρκάνδη ότι η BOTAS θα εξοφλεί το 25% των υποχρεώσεών της προς τη Gazprom σε ρούβλια και όχι σε δολάρια.

Μετά τη Σαμαρκάνδη ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να κάνει άνοιγμα ενεργειακής συνεργασίας και προς τις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου στο περιθώριο δήλωσε ότι θα συζητήσει για αγορά αμερικανικού LNG. Δεν υπήρξε όμως συνέχεια, ούτε διεξήχθησαν συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο για να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι διαπραγματεύσεις τώρα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας σύμφωνα με το RIA γίνονται σε επίπεδο εταιρειών ενώ ανάλογες διαπραγματεύσεις είχαν γίνει τον προηγούμενο μήνα μεταξύ Gazprom και της ουγγρικής εταιρείας φυσικού αερίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες κατέληξαν στη μετάθεση των ουγγρικών οφειλών για ένα εξάμηνο. Είχε προηγηθεί η συμφωνία για κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας από τη Ρωσία στην Ουγγαρία.

Η Τουρκία έχει επίσης συμφωνία με τη Ρωσία για τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, ενώ στον τομέα της ενέργειας περίπου το μισό των αναγκών της σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία. Η Τουρκία ζητάει την πίστωση από την Ρωσία, προκειμένου να συγκρατήσει την περαιτέρω πτώση της λίρας, που μόνον φέτος έχει υποχωρήσει 28% έναντι του δολαρίου και το εμπορικό της έλλειμμα ανήλθε τον Αύγουστο στα 11,2 δισ. δολάρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι