Πληρώνουν τις ευρωεκλογές Μέρκελ και Σοσιαλδημοκράτες
02/06/2019Ούτε μία εβδομάδα δεν άντεξε η ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες στις εσωκομματικές πιέσεις για το απαξιωτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και την ήττα στις κρατιδιακές εκλογές στην Βρέμη. Ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της από όλα τα αξιώματα και την αποχώρησή της από την πολιτική, γεγονός που άνοιξε την συζήτηση στην Γερμανία για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού και την τύχη της Μέρκελ.
Η Νάλες είχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες δριμεία κριτική από στελέχη του κόμματός της, τα οποία τις καταλόγισαν ευθύνες για το ιστορικό χαμηλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές (πίσω από τους Πράσινους με ποσοστό μόλις 15,8%), αλλά και για την ήττα στο πρώην «προπύργιο» του SPD, την Βρέμη. Πρώτοι από τους πρώτους που επιτέθηκαν στην Νάλες ήταν οι πρώην ηγέτες του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μάρτιν Σουλτς.
Το κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών έχει βρεθεί και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια στην δίνη εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, εξαιτίας των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία είναι απόρροια της συμμετοχής του στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Η τύχη αυτού του συνασπισμού βρέθηκε τις τελευταίες ώρες και πάλι στο επίκεντρο των πολιτικών διαβουλεύσεων στην Γερμανία, με αφορμή τις αποφάσεις της Νάλες.
Παρέμβαση Μέρκελ
Στην δημόσια συζήτηση παρενέβη η ίδια η καγκελάριος και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις και τους φόβους για κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με κάθε σοβαρότητα και με συναίσθηση ευθύνης». Η Μέρκελ έπλεξε παραλλήλως το εγκώμιο της Νάλες, εξαίροντας τον χαρακτήρα της και την καλή συνεργασία τους.
Στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί ο μεγάλος συνασπισμός είχε αναφερθεί νωρίτερα και η διάδοχος της Μέρκελ στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ξεπεράσουν γρήγορα τα προβλήματα που προέκυψαν στην ηγεσία τους και ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργικότητα της κυβέρνησης. Ανάλογες εκτιμήσεις και θέσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), οι οποίοι μετέχουν επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Αν και η Νάλες ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί την Δευτέρα από την ηγεσία του κόμματος, την Τρίτη από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προσεχώς θα παραδώσει και την έδρα της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος δεν έχουν κοπάσει.
Σοσιαλδημοκρατική εσωστρέφεια
«Το επόμενο είναι το τέλος του μεγάλου συνασπισμού – όλα τα άλλα δεν οδηγούν πουθενά» δήλωσε στην Bild ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ του SPD Χάραλντ Κριστ, ενώ αιχμές για την κυβερνητική συνεργασία άφησε και ο πρώην αρχηγός του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Το SPD χρειάζεται αποτοξίνωση» είπε για να προσθέσει ότι «όσο η συζήτηση θα περιστρέφεται μόνον γύρω από τις εσωκομματικές θέσεις εξουσίας, τόσο οι άνθρωποι θα απομακρύνονται από μας».
«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την συμπεριφορά κάποιων προς την Αντρέα Νάλες, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, ο …αντικαταστάτης (ως προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες) του Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε παραλλήλως λόγο για «παλιές πληγές», τις οποίες η Νάλες προσπάθησε να γιατρέψει. Για απαράδεκτη συμπεριφορά, ακόμη και σεξιστική, απέναντι στην Νάλες μιλούν και άλλα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της ΚΟ, Καρλ Λάουτερμπαχ, και ο αρχηγός της νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει έκτακτη σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του SPD, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Εντωμεταξύ, η Bild δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες την ηγεσία του SPD θα αναλάβει προσωρινά η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάλου Ντράιερ.
Ήταν στραβό το …κλίμα
Προβλήματα, όχι όμως αυτής της έκτασης, υπάρχουν και στον μεγάλο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ. Η διάδοχός της καγκελαρίου, ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δέχεται επίσης δριμεία εσωκομματική κριτικής, εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές.
Κριτική δέχεται όμως η ΑΚΚ και για τις επιθέσεις της εναντίον γιουτουμπερς, γνωστές ως υπόθεση «Rezo», οι οποίες ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως απόπειρα επιβολής λογοκρισίας. Το πολιτικό κλίμα για την Καρενμπάουερ γίνεται ακόμη βαρύτερο από το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να διεκδικήσει την καγκελαρία.
Πρόκειται αναμφίβολα για κραδασμούς από το κακό αποτέλεσμα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και την εντυπωσιακή αύξηση των Πρασίνων, η οποία αν και ευκαιριακή, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά απειλής. Ήδη από το βράδυ των εκλογών πολλά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλάζει και την κυβερνητική ατζέντα.
Αναφορές στο θέμα έκανε και η ίδια η Μέρκελ, στην ομιλία που εκφώνησε πριν μερικές ημέρες στο Χάρβαντ. Όλα αυτά όμως δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν το κλίμα, καθώς μετεκλογική δημοσκόπηση, που έγινε αυτήν την εβδομάδα, δείχνει, για πρώτη φορά, το κόμμα των Πρασίνων να βρίσκεται μία μονάδα μπροστά (27%) από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και τους Βαυαρούς συμμάχους τους CSU (26%). Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βέβαια ούτε λόγος, αφού βρίσκονται στο 12%, μόλις μία μονάδα πάνω από την ακροδεξιά Εναλλακτική.