ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια τουρκικά όπλα ζήτησε (και έχει πάρει;) η Ουκρανία

Ποια τουρκικά όπλα ζήτησε ( (και έχει πάρει;) η Ουκρανία

Έντονη κινητικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον για προμήθεια τουρκικών οπλικών συστημάτων δείχνει η Ουκρανία. Δίπλα στα όπλα και στα σημαντικά οικονομικά ποσά που παραχωρούν ΗΠΑ και Δυτικοί στο Κίεβο για την αντιμετώπιση των Ρώσων, η ουκρανική πλευρά κινείται και ενδιαφέρετε να προμηθευτεί τουρκικά όπλα και μάλιστα όπλων που έχουν ήδη δοκιμαστεί κατά ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από το Κίεβο  για προμήθεια τουρκικών οπλικών συστημάτων. Το ενδιαφέρον των Ουκρανών για οπλικά συστήματα από την Τουρκία, υπερβαίνει μάλιστα υπερβαίνει τα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πυρομαχικά που έχουν ήδη παραδοθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου www.middleeasteye.net.

Την περασμένη βδομάδα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ένα έγγραφο 14 σελίδων με ημερομηνία 11 Μαρτίου και το οποίο απευθύνεται στη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον γενικό διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, αναφέροντας τα επείγοντα όπλα που απαιτεί το Κίεβο. Το έγγραφο προετοιμάστηκε από την Iryna Yefremova, αναπληρώτρια επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στην ΕΕ.

Ο κατάλογος αυτός είναι πιθανότατα γνήσιος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Middle East Eye και προετοιμάστηκε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  Παρά το γεγονός που η λίστα είναι τώρα δύο μηνών, το περιεχόμενό της δείχνει πώς το Κίεβο ζήτησε από τις Βρυξέλλες τουρκικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τουρκικά όπλα

Τα όπλα στη λίστα χωρίζονται σε δύο επίπεδα επειγόντων αιτημάτων: Στην πρώτη λίστα επειγόντων αιτημάτων, που ονομάστηκε «λίστα πρώτης προτεραιότητας στρατιωτικού εξοπλισμού», η Ουκρανία αναζήτησε πολλαπλά τουρκικά συστήματα αεράμυνας, όπως οκτώ μονάδες του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού πυροβόλου Korkut και 80.000 φυσίγγια για αυτό.

Περιλάμβανε επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων οκτώ μπαταριών πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς HISAR-O και 720 πυραύλων HISAR-O. Η Ουκρανία ζήτησε επίσης τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, πέντε κινητά τερματικά επίγειας μετάδοσης δεδομένων Bayraktar, τέσσερις επίγειους σταθμούς ελέγχου οχημάτων Bayraktar και πέντε φορητούς επίγειους σταθμούς drones Bayraktar.

Η Ουκρανία είχε τουλάχιστον 20 Bayraktar TB2 όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά εξακολουθούσε να αναζητά περισσότερες προμήθειες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Άγκυρα έχει παραδώσει 6 έως 12 ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Τα αιτήματα της Ουκρανίας περιλάμβαναν επίσης πυρομαχικά που χρησιμοποιούσαν τα Bayraktar, συμπεριλαμβανομένων 500 πολυλειτουργικών πυραύλων MAM-S και 500 πυραύλων MAM-L.

Ο Yusuf Akbaba, ένας έμπιστος παράγοντας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είπε στο Middle East Eye ότι η Τουρκία ήταν σε θέση να παραδώσει τα απαιτούμενα συστήματα και εξοπλισμό, αλλά υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις. «Ορισμένες από τις απαιτήσεις δεν είναι ρεαλιστικές, όπως οι 720 πύραυλοι HISAR-O, αφού ακόμη και το απόθεμα του τουρκικού στρατού δεν έχει αυτή την ποσότητα πυρομαχικών», είπε.

Η λίστα με τα οπλικά συστήματα

Η δευτερεύουσα λίστα προμήθειας οπλικών συστημάτων του Κιέβου περιελάμβανε περισσότερα αιτήματα τουρκικού αμυντικού εξοπλισμού, μερικά από τα οποία είναι ευαίσθητα, όπως έξι μονάδες του συστήματος εμπλοκής MILKAR-3A3 V/UHF και 14 μονάδες του συστήματος εμπλοκής MILKAR-4A2 HF. Τουρκικά συστήματα παρεμβολής, σε συνδυασμό με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κατά των ρωσικών όπλων στη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία αναζήτησε επίσης 10 λοβούς Ηλεκτρονικού Πολέμου Bayraktar από την ΕΕ. Ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης πέντε μονάδες του λιγότερο γνωστού αλλά αποτελεσματικού μαχητικού drone της Τουρκίας Anka-S.

Ο Akbaba σημείωσε ακόμα ότι τα αιτήματα όπλων της Ουκρανίας θα κοστίσουν εύκολα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Οκτώ μονάδες του συστήματος αεράμυνας HISAR και των πυραύλων του μόνο θα κοστίζουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Πρρόσθεσε ότι ορισμένα από τα συστήματα, όπως τα ηλεκτρονικά παρεμβολές, ήταν ευαίσθητης τεχνολογίας και η Τουρκία δεν ήταν πιθανό να τα προμηθεύσει.

Όπως ανέφερε «φαίνεται ότι η Ουκρανία είχε σχέδια να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη ομπρέλα αεράμυνας καθώς προσπαθούσε να οργανώσει ένοπλες επιθέσεις με drone εναντίον των ρωσικών στόχων που υποστηρίζονται από τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου», είπε. «Αυτή η τουρκική ιδέα αποδείχθηκε στη Συρία και το Καραμπάχ και θα μπορούσε να είναι πραγματικά αποτελεσματική ενάντια στους Ρώσους στο Ντονμπάς».

 Άγνωστο αν παραδόθηκαν τα όπλα

Οποιεσδήποτε τουρκικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ήταν μυστικές, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι σήμερα ότι έχουν παραδοθεί όπλα ή πυρομαχικά. Οι πηγές είπαν στο MEE ανέφεραν ότι η Ουκρανία υπέβαλε ξεχωριστά λίστα με αιτήματα όπλων στην Τουρκία, αλλά δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες ή εάν η Τουρκία τα εκπλήρωσε. Ορισμένες πηγές από την τουρκική ιδιωτική αμυντική βιομηχανία είπαν επίσης στο MEE ότι ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν εξοπλισμό στο Κίεβο λόγω συναλλακτικών ζητημάτων.

«Είναι δύσκολο να ληφθούν οι πληρωμές λόγω πολέμου», είπε μια από τις πηγές. «Έτσι όλοι θέλουν να είναι σίγουροι για τις πληρωμές που θα προχωρήσουν με τις παραδόσεις». Η Ουκρανία και η Τουρκία έχουν στενή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μια σχέση που έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια. Ο παραγωγός του TB2 Baykar, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατασκεύαζε εργοστάσιο στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο.

Οι ουκρανικές εταιρείες παράγουν επίσης τους κινητήρες του Akinci, του προηγμένου drone του Baykar, και η Τουρκία έχει πουλήσει περισσότερα από 20 Bayraktar στο Κίεβο τα τελευταία δύο χρόνια. Οι συχνές πτήσεις μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας τους τελευταίους δύο μήνες υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα συνέχισε να παραδίδει TB2 και τα πυρομαχικά της MAM-L στο Κίεβο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι