Ποιο είναι το δόγμα του Μπάιντεν για την εξωτερικη πολιτική

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει βάζοντας τέλος στα πεπραγμένα του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει με διαφορετική πολιτικη την Κίνα και τη Ρωσία, ότι η Ουάσινγκτον τερματίζει τη στήριξη στο συνασπισμό κρατών που πολεμά τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και ότι θα «παγώσει» την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Γερμανία.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα αντιταχθεί στον «απολυταρχισμό» της Κίνας και της Ρωσίας, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι σκοπεύει να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κίνα «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Πεκίνο, εφόσον κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον».

Επισήμανε ότι «θα αντιμετωπίσουμε ευθέως τις προκλήσεις που θέτει για την ευημερία μας, την ασφάλεια και τις δημοκρατικές αξίες ο σοβαρότερος ανταγωνιστής μας, η Κίνα. Θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές καταχρήσεις της Κίνας…τις επιθέσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πνευματική ιδιοκτησία και την παγκόσμια διακυβέρνηση. Αλλά είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με το Πεκίνο, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».

Ο Μπάιντεν δήλωσε σχετικά με την Υεμένη ότι «θα εντείνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη ο οποίος έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική και στρατηγική καταστροφή». Και για αυτό το λόγο επισήμανε, ότι οι ΗΠΑ σταματούν να στηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του εδάφους. Ταυτόχρονα όμως, θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν και να βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα εδάφη της.

  "Αερομαχία" ρωσικών Su-27 με γαλλικά Mirage 2000 στη Μαύρη θάλασσα...

Τόνισε ότι «αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει» και επιβεβαίωσε ότι διόρισε τον έμπειρο διπλωμάτη Τίμοθι Λέντερκινγκ ειδικό απεσταλμένο για την Υεμένη. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί ως χειρονομία καλής θέλησης από το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι.

Αμερικανικές δυνάμεις 

Σχετικά με τις αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει τη μερική τους αποχώρηση ώστε «να επανεξεταστεί συνολικά» το θέμα από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ και κάλεσε τον στρατό να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς και να αφήσει ελεύθερους τους ακτιβιστές και τους αξιωματούχους που έχουν συλληφθεί. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται βία για να διαγραφεί το αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης εκλογικής

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, ακόμα ότι με διάταγμα που θα υπογράψει, θα αποκαταστήσει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ. Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα οκταπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα, σε ετήσια βάση, από τους 15.000 που είναι σήμερα, στους 125.000.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.