Ποιοι διεκδικούν χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Ποιοι διεκδικούν χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Τις ευλογίες και του πάπα Φραγκίσκου δέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του. Κάθε ευχή είναι καλοδεχούμενη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς με τί είναι επιφορτισμένος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκτός από τα τρέχοντα προβλήματα ενός πλανητάρχη, είναι αντιμέτωπος με μία πανδημία, η οποία, εκτός από την εκατόμβη νεκρών, έχει προκαλέσει και οικονομικά συντρίμμια.

Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι η αμερικανική κοινωνία είναι όχι απλώς πολιτικά πολωμένη, αλλά κυριολεκτικά διχασμένη. Κι αυτό το κλίμα το παροξύνει η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να συνεργαστεί για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Σ’ αυτό το δύσβατο μονοπάτι, όμως, ο 78χρονος Μπάιντεν δεν θα βαδίσει μόνος του. Έχει ήδη αρχίσει να συγκροτεί το επιτελείο του, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές καθυστερούν να ανακοινώσουν το οριστικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου δεν έχει λάβει τη χρηματοδότηση που λαμβάνει κάθε νεοεκλεγείς πρόεδρος, ακριβώς για να συγκροτήσει το επιτελείο του. Ο Ρον Κλέιν ήταν το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε.

Αναλαμβάνει τη θέση-κλειδί του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος είναι το alter ego κάθε προέδρου, αυτός που στο όνομα του προέδρου λύνει και δένει. «Η αξία του Ρον για μένα υπήρξε ανεκτίμητη τα πολλά χρόνια που δουλέψαμε μαζί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του. «Η μακρά και πολυσχιδής εμπειρία του Ρον Κλέιν και η δυνατότητά του να συνεργάζεται με ανθρώπους όλων των πολιτικών οριζόντων είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή με κρίση και ενώνουμε εκ νέου τη χώρα μας».

Πρόκειται για μία ασφαλή και αναμενόμενη επιλογή. Οι δύο άνδρες συνεργάζονται από τη δεκαετία του 1980 ακόμα, ενώ ο Κλέιν διαθέτει πλούσια κυβερνητική εμπειρία. Θεωρείται βετεράνος του Καπιτωλίου και άριστος γνώστης του πολιτικού παιχνιδιού της Ουάσιγκτον. Συγκριτικό πλεονέκτημα θεωρείται και η εμπειρία του από την υγειονομική κρίση του Έμπολα, καθώς ήταν επικεφαλής του συντονισμού των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης όταν μαινόταν εκείνη η επιδημία, που είχε πλήξει κυρίως τη δυτική Αφρική, το 2014. Έξι χρόνια αργότερα, εχθρός είναι ο Covid-19, που πλήττει αυτή την φορά την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κλέιν θα κληθεί να συνεργαστεί και να συντονίσει τους ίδιους επιστήμονες, τους ίδιους ειδικούς, τις ίδιες θεσμικές αρχές και μηχανισμούς.

Η στελέχωση του Λευκού Οίκου

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη τοποθέτηση, αλλά αναμένονται άλλες 200 για να ολοκληρωθεί η στελέχωση του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Τις ημέρες αυτές επικοινωνεί διαδικτυακά με συνεργάτες που θα τον ακολουθήσουν στη δυτική πτέρυγα. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από την καμπάνια του, καθώς και από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Στηβ Ριτσέτι, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος προσωπικού στο προεδρικό γραφείο του Τζο Μπάιντεν και ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της εκστρατείας του το 2020. Βρίσκεται στο πλευρό του νεοεκλεγέντος προέδρου από το 2012. Χρίστηκε επικεφαλής του προσωπικού του τον επόμενο χρόνο και κατά πολλούς είναι ιδιαίτερα ικανός.

Μέλος της ομάδας θα είναι και ο Σέντρικ Ρίτσμοντ, υπαρχηγός της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, που προορίζεται για κομβική θέση. Θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για να παίξει τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ του Λευκού Οίκου από τη μία πλευρά και του Κάπιτολ Χιλ και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από την άλλη. Θα σηκώσει πολύ από το βάρος της πολιτικής ατζέντας του Τζο Μπάιντεν. Αναμένεται, μάλιστα, να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική για τις φυλετικές διακρίσεις.

Η διευθύντρια της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η Τζεν Ο Μάλεϊ πιθανολογείται ότι επίσης θα δεχθεί πρόταση για αξίωμα στον Λευκό Οίκο, την οποία δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Σύμφωνα με την ίδια, οι επιδιώξεις και φιλοδοξίες της έφταναν μέχρι το πέρας της καμπάνιας. Ενθαρρύνεται, όμως, να παραμείνει για να διατηρήσει την πειθαρχία στο επιτελείο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τον καίριο ρόλο του εκπρόσωπου Τύπου, φαβορί θεωρείται το όνομα της Κέιτ Μπέντινγκφίλντ. Η κοκκινομάλλα μαμά είχε αναλάβει τα Μίντια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι υποψήφιοι για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια

Αμέσως μετά την συγκρότηση του επιτελείου του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα στραφεί στη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος, με πυρήνα το Υπουργικό Συμβούλιο. Σ’ αυτό αναμένεται να συμμετέχουν περίπου κατά το ήμισυ γυναίκες. Για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ακούγεται και το όνομα του Νίκολας Μπέρνς, παλαιού γνώριμου των Ελλήνων και γνώστη των ελληνικών ζητημάτων και της περιοχής, αφού έχει διατελέσει πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και στη συνέχεια υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την ευρύτερη περιοχή μας.

Άλλοι υποψήφιοι για την ίδια θέση είναι η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο καθηγητής Λάρι Σάμερς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα (επί υπουργίας του Τζον Κέρι), Τόνι Μπλίνκεν. Στα παραπάνω ονόματα ας προσθέσουμε τα ονόματα Σούζαν Ράις, Τομ Ντόνιλον, Γουέντι Σέρμαν, Κρις Κουνς και Κρις Μέρφι.

Οι υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας είναι οι Μισέλ Φλούρνοϊ, Φρανκ Κένταλ, Κριστίν Γόρμουθ, Σούσαν Ράις, Τάμι Ντάκγουορθ και Τζακ Ριντ. Οι υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών είναι οι Λαέλ Μπρέιναρντ, Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ, Σάρα Μπλουμ, Ρότζερ Φέργκιουσον, Τζάνετ Γέλεν, Μέλοντι Χόμπσον, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Εκτός από τη συγκρότηση του επιτελείου του και του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να έχει έτοιμα αρκετά νομοσχέδια, ώστε από νωρίς να δώσει το στίγμα των πολιτικών επιλογών του σε κρίσιμους τομείς. Η υπερψήφισή τους, πάντως, δεν θα είναι εύκολη. Οι Δημοκρατικοί έχουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η τελική σύνθεση της Γερουσίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Πιθανότατα, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο του Σώματος, όπως μέχρι τώρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση στο νέο πρόεδρο.

Το βλέμμα στις 14 Δεκεμβρίου

Και μέσα σ’ όλα αυτά υπάρχει και το πρόβλημα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποδέχεται ακόμη και τώρα την εκλογική ήττα του, επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι έχασε λόγω νοθείας. Η πλευρά του Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες κινήσεις του απερχόμενου προέδρου, επειδή δεν αποκλείει, εκτός από τις νομικές περιπέτειες λόγω του πλήθους των αγωγών, να εκδηλωθούν και κινήσεις προς την κατεύθυνση της πολιτικής ανωμαλίας.

Ένας από τους στενότερους και διαχρονικούς συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν, ο Τεντ Κάουφμαν, καλείται να συνθέσει επίσης το παζλ της επόμενης κυβέρνησης. Ο Τεντ Κάουφμαν είναι πρώην γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ. Η μεταβατική περίοδος μέχρι την 20η Ιανουαρίου, πάντως, αναμένεται ιδιαίτερα τεταμένη.

Το βλέμμα όλων έχει στραφεί στην 14η Δεκεμβρίου. Τότε θα συνεδριάσουν οι εκλέκτορες κάθε Πολιτείας για να ψηφίσουν επισήμως τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Όπως είναι γνωστό, το αμερικανικό σύστημα για την εκλογή προέδρου είναι πλειοψηφικό. Όποιος υποψήφιος πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω σε μία Πολιτεία, παίρνει όλους τους εκλέκτορες της Πολιτείας.

Εάν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, χωρίς προβλήματα, η διαμάχη θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Κογκρέσο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου για να καταμετρήσει τις ψήφους των εκλεκτόρων και να ορίσει επισήμως το νικητή των εκλογών. Μετά από αυτό ακολουθεί η διαδικασία της ορκωμοσίας του νέου προέδρου και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι