ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που πήραν τα όπλα κατά των Τούρκων στο Αφρίν

Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που πήραν τα όπλα κατά των Τούρκων στο Αφρίν, Γιώργος Λυκοκάπης

Οι κουρδικές δυνάμεις του YPG δεν είναι ο μοναδικός “πονοκέφαλος” των Τούρκων στην Βόρεια Συρία. Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητοποίηση τουρκικών στρατευμάτων γύρω από την δύσβατη περιοχή του Τζαφρ Τζάνα, βόρεια του Αφρίν. Τις προηγούμενες μέρες το Τζαφρ Τζάνα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) οι οποίοι έτρεψαν σε φυγή τους έτερους τζιχαντιστές που υποστηρίζει η Άγκυρα!

Σύμφωνα με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, η Τουρκία θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των ισλαμικών αντικαθεστωτικών ομάδων που υποστηρίζει και της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. Δεν είναι στην προτεραιότητα της η στρατιωτική δράση, αλλά η επαναφορά της παλαιότερης εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει οι ισλαμικές ομάδες, αυτής που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος με τις συγκρούσεις. Να σημειωθεί πως και η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ ως τρομοκρατική οργάνωση, η οποία σίγουρα δεν καλοβλέπει τα τελευταία τουρκικά “ανοίγματα” προς το συριακό καθεστώς που πολεμά.

Γνωστότερη παλαιότερα ως Μέτωπο Αλ Νούσρα, αποτελεί το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Είναι η τζιχαντιστική οργάνωση που έχει υπό έλεγχο της την επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο της συριακή ισλαμικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατόρθωσε να διασώσει η Τουρκία από την προέλαση του Άσαντ, καταλήγοντας σε συμφωνία εκεχειρίας με την Μόσχα, τον κυριότερο σύμμαχο του Σύρου ηγέτη.

Προηγουμένως, η Τουρκία και οι σύμμαχοι της, οι συμμορίες του (κατ’ όνομα) “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” (μία από τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ) είχαν καταλάβει (με την παρασκηνιακή ανοχή της Μόσχας) το 2018 το Αφρίν, εκδιώκοντας τις κουρδικές δυνάμεις του YPG. Από τότε το Αφρίν μετατράπηκε σε άτυπη τουρκική επαρχία, με τις γνώριμες τουρκικές πρακτικές εθνοκάθαρσης: Την εκδίωξη του κουρδικού πληθυσμού, την εισαγωγή της τουρκικής λίρας και γλώσσας, ακόμα και το πλιάτσικο στα καρπερά ελαιόδεντρα της επαρχίας!

Όμως εκτός από τα εγκληματικά-τζιχαντιστικά στοιχεία του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, η αντιπολίτευση στο καθεστώς Άσαντ ως γνωστόν περιλάμβανε το Ισλαμικό Κράτος (την δράση του οποίου ανέχονταν για καιρό η Τουρκία, κάνοντας ακόμα και λαθρεμπόριο με την οργάνωση) και το συριακό “αδελφάκι” της Αλ Κάιντα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που, όπως προαναφέραμε, έχει ως προπύργιο της το Ιντλίμπ και αποτελεί πλέον “πονοκέφαλο” για την Τουρκία.

Τζιχαντιστές εναντίον Τουρκίας

Η θέση της Άγκυρας στην Συρία υπονομεύεται από την δράση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, πόσο μάλλον όταν οι τουρκόφιλοι μαχητές του Αφρίν δεν έδειξαν καμία διάθεση να πολεμήσουν, αλλά… τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας τον οπλισμό τους στα χέρια των τζιχαντιστών. Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι τουρκόφιλοι μαχητές δεν έχουν την στρατιωτική δυνατότητα να επιχειρήσουν την ανακατάληψη της περιοχής, ενώ ένα μέρος τους είναι έτοιμο ακόμα και να συμβιβαστεί με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα!

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έχει προ πολλού αυτονομηθεί από την Τουρκία. Πλέον επιδιώκει να υποσκελίσει τα υπολείμματα του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, αναλαμβάνοντας την κυρίαρχη θέση στην ισλαμική συριακή αντιπολίτευση, φτάνοντας στο σημείο να επιτίθεται ακόμα και στις κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες που πραγματοποιούνται στο Ιντλίμπ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” χαρακτήριζε τις επιθέσεις αυτές ως “προβοκατόρικες” κατά της… ρωσοτουρκικής συνεργασίας στο Ιντλίμπ!

Αν και υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο, η Μόσχα επεδίωξε την συνύπαρξη με την Άγκυρα στην Συρία, όχι μόνο λόγο τις ισορροπίας στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην προσδοκία πως η Τουρκία θα κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχο της τα στίφη των τζιχαντιστών. Μία προσδοκία που δεν επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις. Στον αντίποδα, εκτός από το Ιντλίμπ, η Αλ Κάιντα “βάζει πόδι” και στο Αφρίν, το οποίο ο Ερντογάν κομπάζει πως “απελευθέρωσε” από τους Κούρδους “τρομοκράτες”.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς που δεν έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για μία νέα εισβολή κατά των Κούρδων του YPG στην Βόρεια Συρία. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πως αυτοί που θα καλύψουν το κενό από την εκδίωξη των πιο αξιόπιστων συμμάχων στην μάχη κατά των τζιχαντιστών, θα είναι είτε το ISIS, είτε το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οργανώσεις, που η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να αντιπαρατεθεί στα σοβαρά.

Επιπλέον, οι θέσεις της Άγκυρας και των ισλαμιστών συμμάχων της είναι έκθετες και στα πολεμικά αντίποινα της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ. Η Μόσχα είναι διατεθειμένη να ανεχτεί την Τουρκία στο Αφρίν, όχι όμως και την Αλ Κάιντα. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον έτερο σύμμαχο του Άσαντ, το σιιτικό Ιράν, τα φονικά drones του οποίου κερδίζουν τις εντυπώσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, μαχόμενα στο πλευρό των Ρώσων εισβολέων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι