Ποιοι συγκρούστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Παλαιστινιακό
20/05/2021Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιθέσεις από αέρος και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, πλήττοντας διάφορους στόχους, ανάμεσά τους το σπίτι του διοικητή της Χαμάς Χαν Γιούνις, ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης και εκτοξευτήρες ρουκετών. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι υπόγειες αυτές σήραγγες αυτά κατασκευάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών και μέσω αυτών η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια ώρα αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε πως δεν θα υποστηρίξει ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα χθες Τετάρτη σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβούλιου Ασφαλείας που καταρτίστηκε από τη Γαλλία. Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας.
Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως, εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών.
Διάσταση ΗΠΑ-Γαλλίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να διεξαγάγει ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ.
Η Αμερικανίδα πρέσβης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέφερε: «Έχουμε πει με σαφήνεια και συνέπεια ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία και δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να υπάρξει αποκλιμάκωση». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον παρότρυνε να επιδιώξει αποκλιμάκωση, έπειτα από 10 ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών.
Γάλλοι διπλωμάτες, οι οποίοι εξήγησαν το πώς έφτασαν να καταθέσουν το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του Συμβούλιου Ασφαλείας, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει θα αυξήσει την πίεση στα εμπλεκόμενα μέρη. Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβούλιου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις», εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.