Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της επικείμενης ρωσικής επίθεσης
08/02/2023Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται ενόψει μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να καταλάβει την υπόλοιπη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνουν οι Financial Times. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν σημαντική συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση σε δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές ότι επίκειται μεγάλη ρωσική επίθεση, η οποία μπορεί να επισπευσθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία.
Αμερικανικά ινστιτούτα, το ΝΑΤΟ και πλήθος εμπειρογνωμόνων συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη επίθεση με στόχο να καταλάβει όλη την Ανατολική Ουκρανία. Στόχος είναι να υποχρεώσει το Κίεβο σε συνθηκολόγηση. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες και για γενικευμένη επίθεση. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ, η Ρωσία θα ενεργοποιήσει κοντά στις 500.000 στρατιώτες. «Ας μην υποτιμούμε τον εχθρό μας», είπε ο Ρέζνικοφ. «Επίσημα ανακοίνωσαν στην επιστράτευση, 300.000 στρατιώτες, αλλά όταν βλέπουμε τα στρατεύματα τους στα σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».
Πριν από λίγες εβδομάδες, σε συνέντευξή του στον Economist, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι ανέφερε: «Όπως και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάπου πέρα από τα Ουράλια προετοιμάζουν νέους πόρους», αναφερόμενος στην τότε σοβιετική απόφαση να μετακινήσει την αμυντική βιομηχανία ανατολικά, πέρα από την εμβέλεια ουκρανικών πληγμάτων.
«Είναι 100% προετοιμασμένοι. Μια μεγάλη ρωσική επίθεση θα μπορούσε να έρθει τον Φεβρουάριο, στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο. Όταν η λάσπη επιστρέψει την άνοιξη, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τα ρωσικά τανκς να κινηθούν αποτελεσματικά. Έτσι, εάν πρόκειται να λάβει χώρα μια μεγάλη επίθεση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων», συνέχισε ο Βάλερι Ζαλούζνι.
Σε συνέχεια αυτών των δηλώσεων, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ τόνισε: «Υπάρχουν τώρα 540.000 Ρώσοι στρατιώτες που προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση που πιστεύω ότι πιθανότατα θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. 540.000 Ρώσοι στρατιώτες, 1.000 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού, 5.000 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 τανκς και εκατοντάδες τακτικοί βαλιστικοί πύραυλοι. Η Ουκρανία θα δει τώρα έναν πόλεμο σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από το 1940».
Τα σχέδια της Μόσχας
Με μια δύναμη άνω των 500.000 στρατιωτών, με την υποστήριξη των ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, του Ναυτικού, με την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας και με σμήνη drones, το καθεστώς της Ουκρανίας, σύμφωνα με αναλυτές, θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια επίθεση, η κλίμακα της οποίας είναι ασύγκριτη με οτιδήποτε έχει υπάρξει έως τώρα.
Ο στόχος της ρωσικής ώθησης στο Νότο δεν θα είναι να κατακτήσει πόλεις όπως η Ζαπορίζια. Στόχος θα είναι να τεθούν οι κύριες διαδρομές μεταφοράς, οι σιδηρόδρομοι και οι οδικοί άξονες, από τη δυτική Ουκρανία στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία, κάτω από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Αυτό μόνο θα αποτρέψει τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο. Μια ώθηση 100 χιλιομέτρων προς τα βόρεια θα το πετύχαινε σε μεγάλο βαθμό.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος Ρουστέμ Ουμέροφ ισχυρίζεται ότι η επερχόμενη επίθεση θα προέλθει από τρεις κατευθύνσεις. «Η επίθεση θα γίνει από το Βορρά, από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, από τα ρωσικά προπύργια στην ανατολική Ουκρανία και από το Νότο». Σίγουρα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας συνολικής ρωσικής επίθεσης από τρεις κατευθύνσεις. Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να αποφασίσει να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της ανατολικής όχθης του Δνείπερου ποταμού, κάτι που θα απαιτούσε επιθετικές επιχειρήσεις σε τουλάχιστον τρεις τομείς, τον βορειοανατολικό, τον ανατολικό (προς το Χάρκοβο) και το νότιο.
Σε σχόλιο του Αλ Τζαζίρα υποστηρίζεται, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα και τεθωρακισμένες μονάδες βόρεια για να μπλοκάρουν ζωτικές γραμμές ανεφοδιασμού και να παγιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά. Αυτός ο σχεδιασμός θα πλαισιωθεί από πολλαπλές επιθέσεις πυραύλων με στόχο στρατηγικές γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν τον Δνείπερο.
Εάν οι Ρώσοι κατάφερναν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στρατού θα περικυκλωνόταν ουσιαστικά στα ανατολικά, ενώ η Μόσχα θα είχε ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων προσαρτημένων εδαφών. Η επίθεση μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, αλλά θα τερμάτιζε την ύπαρξη της Ουκρανίας ως βιώσιμο, συνεχόμενο κράτος. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να εξεταστεί το σενάριο των “δύο Κορέων”.
Η διοίκηση στον Γκεράσιμοφ
Οι πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά, προκειμένου να κλιμακωθεί ο πόλεμος σε ένα νέο επίπεδο. Το διακύβευμα αυξάνεται τώρα ακόμη περισσότερο με τον στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, να αναλαμβάνει τη συνολική διοίκηση της ρωσικής επίθεσης. Αναμενόμενα, η Δύση παρουσιάζει αυτή την αλλαγή σαν αποτυχία του στρατηγού Σουροβίκιν, με αποτέλεσμα την αντικατάστασή του.
Ωστόσο, αποκρύπτονται κρίσιμες πληροφορίες, όπως το γεγονός ότι η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία επεκτείνεται τώρα σε εύρος και μέγεθος, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τον Σουροβίκιν να συντονίσει μόνος του ολόκληρη την προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, το Κρεμλίνο αποφάσισε να διορίσει τον στρατηγό Γκεράσιμοφ στο τιμόνι της διευρυμένης επιχείρησης. Ο επικεφαλής διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Ζαλούζνι, γνωρίζει καλά την ικανότητα του Γκεράσιμοφ, καθώς ο ίδιος περιέγραψε κάποτε τον ανώτατο στρατιωτικό της Ρωσίας ως «τον πιο έξυπνο των ανθρώπων».
Σενάρια εισβολής από Βορρά
Ορισμένοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι θα μπορέσουν να σταματήσουν δυτικό εξοπλισμό από το να φτάσει στην Ουκρανία θα ήταν να εισβάλλουν στην Ουκρανία από τον Βορρά, καταστρέφοντας τις γραμμές μεταφοράς των οπλικών συστημάτων στο μέτωπο. Η εισβολή μπορεί να είναι χερσαία αλλά μπορεί να είναι και αεροπορική ή πυραυλική από το έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι όντως σχεδιάζουν να εισβάλουν στρατιωτικά μέσω της Λευκορωσίας.
Ίσως οι Ρώσοι απλώς μπλοφάρουν και προσπαθούν να κρατήσουν έναν μεγάλο αριθμό ουκρανικών δυνάμεων κατά μήκος των βόρειων συνόρων, καθώς οι μεγάλες μάχες διεξάγονται, στα ανατολικά. Ο αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν στοιχεία ότι η Λευκορωσία σκοπεύει να συμμετάσχει στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Καταληκτικά να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα της επικείμενης ρωσικής επίθεσης θα είναι καθοριστικά για την έκβαση του πολέμου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για μία ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας. Η αμερικανική κυβέρνηση, σ’ αυτήν την περίπτωση, θα πει ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει την ουκρανική ήττα, επεσήμανε ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών των ΗΠΑ. Προδιαγράφεται ένα ακόμη λάθος που θα επηρεάσει τις στρατηγικές δυνατότητες της Ουάσιγκτον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο, μία ενδεχόμενη ήττα των ΗΠΑ έχει μία μεγάλη ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες αποτυχίες στο Αφγανιστάν, Ιράκ κ.λπ.
Ανακατατάξεις στη διεθνή σκηνή
Συνεπεία του πολέμου, η στενότερη σχέση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, δημιουργεί άλλη δυναμική στην Ευρασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε, ότι ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη δεν ενδιαφέρεται για οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σχηματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και τους “εχθρούς” της και δεν θεωρεί ότι πρέπει να διαλέξει “στρατόπεδο”. Οι αναδυόμενες αγορές κινούνται προς διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι ότι ο οικονομικός κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, μοιραία η εμπιστοσύνη στο δολάριο και στην οικονομία των ΗΠΑ έχει χαθεί, Επιπλέον, σε κανένα κράτος ή οντότητα δεν αρέσει το γεγονός πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο. Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει το δολάριο να χάσει την ιδιότητά του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δήλωσε η Μάρτζορι Γκριν, μέλος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει ότι θα πρέπει να απαντήσει στο μέλλον σε πολύ δύσκολες ερωτήσεις στην περίπτωση ήττας της Ουκρανίας, μετά την πρωτοφανή, παντοίω τρόπω, βοήθεια προς το Κίεβο. Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται, θα πουν εμείς δώσαμε ό,τι οπλικά συστήματα μας ζήτησαν, αλλά ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε. Θα ρίξουν, δηλαδή την ευθύνη της ήττας στους Ουκρανούς.
Στην πράξη όμως θα έχουν ηττηθεί οι Αμερικανοί και η Δύση που καλλιέργησαν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ηττηθεί η Ρωσία. Κανείς βέβαια δεν θα αναφερθεί στις εκατόμβες των νεκρών και από τις δύο πλευρές. Αυτές θεωρούνται παράπλευρες απώλειες στο πλαίσιο των γεωπολιτικών συμφερόντων. Άλλωστε, όπως είπε ο Paul Valéry «ο πόλεμος είναι η σφαγή ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, προς όφελος των ανθρώπων που γνωρίζονται και δεν αλληλοσφάζονται»…