Ποιον στόχο έπληξαν οι Ρώσοι στην Πολτάβα – Νεκροί και πολλοί Δυτικοί εκπαιδευτές
03/09/2024Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το χτύπημα στην Πολτάβα ήταν σε κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτών και διαβιβάσεων. Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών.
Πλήγμα από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, έπληξε το 179ο εκπαιδευτικό κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου στην οδό Zenkovskaya 44 στην Πολτάβα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι ειδικοί του ηλεκτρονικού πολέμου και το πιθανότερο είναι ότι περιλαμβάνονται και εκπαιδευτές από χώρες του ΝΑΤΟ που μετέχουν “ανεπίσημα” στην σύγκρουση.
Ένας άλλος ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε το ξενοδοχείο Grand Palace που μετατράπηκε σε σημείο προσωρινής ανάπτυξης Ουκρανών αξιωματικών και ξένων μισθοφόρων στην πόλη Zaporozhie. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων έσπευσε στην περιοχή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα των απευθείας χτυπημάτων σε εξαώροφο εκπαιδευτικό και διοικητικό κτίριο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για εκατόμβη θυμάτων. Τουλάχιστον 51 άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και 235 να έχουν τραυματιστεί. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να μην είναι οριστικός καθώς τα συντρίμμια εξακολουθούν να απομακρύνονται.
Σε βίντεο που ανάρτησε ο Ζελένσκι ζητά άμεσα όπλα, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας και κάνει λόγο για ρωσικά αποβράσματα. “Τα ρωσικά καθάρματα θα λογοδοτήσουν σίγουρα για αυτό το χτύπημα”, δήλωσε ο Ζελένσκι. “Συνεχίζουμε να λέμε σε όλους στον κόσμο που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτή την τρομοκρατία: τα συστήματα αεράμυνας και οι πύραυλοι χρειάζονται στην Ουκρανία, όχι σε μια αποθήκη κάπου. Χρειάζονται χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μας προστατεύσουν από τη ρωσική τρομοκρατία τώρα, όχι κάποια στιγμή αργότερα. Δυστυχώς, κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών”, τόνισε.
Τί έπληξαν οι Ρώσοι στην Πολτάβα
Το κτίριο που επλήγη, επισήμως, ονομάζεται Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Ιδρύθηκε το 1968 και κατά τη σοβιετική εποχή ονομαζόταν «Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Επικοινωνιών του Στρατάρχη Μοσκαλένκο». Επί Ποροσένκο, πήρε το όνομά του από τους ήρωες του Κρουτ. Στην ΕΣΣΔ, η σχολή αναγνωρίστηκε δύο φορές ως η καλύτερη μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για στρατιωτικούς των επικοινωνιών.
Υπό τη σύγχρονη Ουκρανία, το πανεπιστήμιο έχει υποστεί μια σειρά από αναδιοργανώσεις, ωστόσο ο αριθμός των τμημάτων έχει αυξηθεί ακόμη και έχουν προστεθεί πολιτικές ειδικότητες.
Το Ινστιτούτο Επικοινωνιών το γνωρίζει κάθε πολίτης της Πολτάβα. Πρόκειται για ένα σοβαρό στρατιωτικό πανεπιστήμιο κατά τη σοβιετική εποχή και μία από τις μεγαλύτερες «σπουδές» στις επικοινωνίες [διαβιβαστές] κατά την περίοδο της Ανεξαρτησίας. Μία από τις συνοικίες της πόλης έχει πάρει το όνομά της προς τιμήν αυτού του ιδρύματος. Ο τόπος αυτός διαθέτει όλη την απαραίτητη βάση, τους ανθρώπους και τα μέσα για την εκπαίδευση των ειδικών στις επικοινωνίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πιθανότατα, σχεδόν όλοι οι διαβιβαστές πέρασαν από την Πολτάβα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με τους Times, το χτύπημα είναι «ένα από τα πιο θανατηφόρα» σε ολόκληρο τον πόλεμο. Παράλληλα, έχουν ήδη σημειωθεί μεγάλα χτυπήματα στα κέντρα εκπαίδευσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα, στις 17 Μαΐου 2022 στο κέντρο εκπαίδευσης «Desna» στην περιοχή Chernihiv, όπου σκοτώθηκαν 87 άτομα.
“Κυοφορείται” νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ΗΠΑ είναι κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία για να στείλουν πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς, ωστόσο το Κίεβο ίσως χρειαστεί να περιμένει για μήνες την παράδοσή τους, καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα προς επίλυση, όπως δήλωσαν στο Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η συμπερίληψη των πυραύλων αέρος-εδάφους (JASSM) σε ένα πακέτο οπλικών συστημάτων που θα σταλεί στην Ουκρανία αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση.
Η αποστολή των JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το τοπίο της σύγκρουσης, αφού θα θέσει μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής επικράτειας στην εμβέλεια ισχυρών, κατευθυνόμενων με ακρίβεια όπλων, επιδίωξης της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως είπαν στο Reuters οι αξιωματούχοι.
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι stealth JASSM μπορούν να χτυπήσουν σε μεγαλύτερη εμβέλεια από τους περισσότερους πυραύλους που έχει στο οπλοστάσιό της η Ουκρανία, αναγκάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν ή πλήττοντας αποθήκες ανεφοδιασμού εκατοντάδες μίλια βαθιά στα ρωσικά εδάφη. Αυτή η εξέλιξη θα υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις επιθετικές της στρατιωτικές δραστηριότητες, δίνοντας στην Ουκρανία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Η εκτόξευση των JASSM από σημεία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα τους έδινε τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέχρι το Βορονέζ και το Μπριάνσκ. Στον νότο, η εκτόξευσή τους από περιοχές κοντά στο μέτωπο θα επέτρεπε πλήγματα σε αεροδρόμια ή ναυτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία. Μέχρι στιγμής ο JASSM έχει ενσωματωθεί μόνο σε αεροσκάφη αμερικανικού σχεδιασμού. Η Ουκρανία θα διαθέτει αρκετές δεκάδες F-16, με το καθένα να μπορεί να φέρει δύο πυραύλους κρουζ
Αμερικανός αξιωματούχους δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να καταστεί ο πύραυλος συμβατός με μη δυτικά μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ουκρανία. Αν και ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποια αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι JASSM, είναι συμβατοί με αεροσκάφη “σοβιετικής εποχής” MiG-29, Su-24 και Su-27. Το Politico ανέφερε σε δημοσίευμά του τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν “ανοιχτή” στο να προμηθεύσει την Ουκρανία με JASSM.
Τα χαρακτηριστικά των JASSM
Τα παλαιότερα μοντέλα JASSM, τα οποία κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp LMT.N, έχουν εμβέλεια περίπου 230 μίλια (370 χλμ.). Οι πύραυλοι, μήκους περίπου 4 μέτρων, έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζονται δύσκολα από τα ραντάρ. Μπορούν να πετάξουν κοντά στο έδαφος και μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να διαγράψουν κυκλικές τροχιές για να αποφύγουν την αεράμυνα.
Επιπλέον, υπάρχει ένας πύραυλος JASSM μεγαλύτερου βεληνεκούς – πάνω από 500 μίλια. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ποια από τις δύο παραλλαγές του πυραύλου εξετάζει να παραδώσει η Ουάσιγκτον, αλλά η παροχή των πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς θα επιβάρυνε λιγότερο τα αμερικανικά αποθέματα.
Οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση. Οι σύμμαχοι έχουν προμηθεύσει το Κιέβο με όπλα, αλλά με περιορισμούς ως προς το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά στο εσωτερικό της Ρωσίας, αφού ανησυχούν ότι τέτοια πλήγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα που θα συμπαρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Ο πύραυλος JASSM φέρει μεγάλη κεφαλή βάρους 1.000 λιβρών, αλλά σε αντίθεση με τους πυραύλους Storm Shadow και SCALP που έχουν ήδη φτάσει στο Κίεβο από τη Βρετανία και τη Γαλλία, δεν έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά θωρακισμένα καταφύγια. Οι νεότερες παραλλαγές του κοστίζουν περίπου 1 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.
Αν και τα παλαιότερα μοντέλα μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικά στον ηλεκτρονικό πόλεμο από την τρέχουσα έκδοση του JASSM, ο ανιχνευτής υπερύθρων θα τον βοηθήσει να βρει το στόχο του ακόμη και εν μέσω ισχυρών παρεμβολών, δήλωσε ο George William Herbert του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Monterey της Καλιφόρνιας.