Ποιος είναι ο αρχιλογιστής καναλάρχης που βγήκε “πρόεδρος” στα Κατεχόμενα

Ποιος είναι ο αρχιλογιστής καναλάρχης που βγήκε "πρόεδρος" στα Κατεχόμενα

Ο Ερσίν Τατάρ, 60 ετών, γεννημένος στη Λευκωσία, είναι δεξιός και εθνικιστής (Τούρκος παρά Τουρκοκύπριος). Ο πατέρας του, λογιστής και ολίγον πολιτικός, τον έστειλε σε βρετανικό γυμνάσιο-λύκειο στην Αγγλία όταν μετά το 1974 το σχολείο του στη Λευκωσία, η Αγγλική Σχολή, ένα ιδιωτικό σχολείο της πόλης, “έμεινε στα χέρια των νοτίων”,  δηλαδή των Ελληνοκυπρίων.

Στην Βρετανία ο 14χρονος μπήκε εσωτερικός σε σχολείο και ολοκλήρωσε και τις σπουδές του ως φοιτητής οικονομικών αργότερα. Οι Τούρκοι λένε κομψά ότι τελείωσε το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αποσιωπώντας διακριτικά και για ευνόητους λόγους ότι ολοκλήρωσε συγκεκριμένα τις σπουδές του στο Κολλέγιο Ιησούς (Jesus College) του Κέμπριτζ.

Ο Ερσίν Τατάρ, με σπουδές στα οικονομικά, άρχισε να δουλεύει ως λογιστής και εν συνεχεία ως διευθυντής λογιστηρίου. Πρωτο-έπιασε δουλειά στην εταιρία Price Waterhouse (φορολογική και λογιστική εταιρεία) στην Αγγλία το 1982, σε ηλικία 22 ετών, και σε τέσσερα χρόνια τον πήραν ως αρχιλογιστή ή διευθυντή οικονομικών στην εταιρεία PollyPeck που ανήκε στον τότε 50άχρονο Τουρκοκύπριο Ασίλ Ναντίρ. Εκεί έμεινε άλλα τέσσερα χρόνια και το 1991 “έστριψε” για την Άγκυρα για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος ήταν ο εξής:

Η εταιρεία Pollypeck του Τουρκοκύπριου (και Βρετανού) επιχειρηματία Ασίλ Ναντίρ μπήκε το 1992 στο μικροσκόπιο της βρετανικής εφορίας και ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για 73 παραβάσεις. Ο Ναντίρ για να αποφύγει τη φυλακή το έσκασε το 1993 και πήγε να ζήσει στα Κατεχόμενα. Το 2010, ο 70χρονος πλέον φυγόδικος, αποφάσισε να γυρίσει στο Λονδίνο για να δικαστεί και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για 13 απάτες. Κανείς δεν ξέρει τι ρόλο έπαιξε σε αυτές ο πρώην αρχιλογιστής του, ή αν όλα τα παράνομα συνέβησαν μόλις έφυγε.

Τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά

Στην Άγκυρα ο Τατάρ δούλεψε για δύο χρόνια στην πολεμική βιομηχανία FMC Nurol Defence Industry Co. Αργότερα έγινε οικονομικός διευθυντής στο κανάλι ShowTV στην Κωνσταντινούπολη. Το 1996 ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στα Κατεχόμενα, το “Kanal T”.

Το “Kanal” T oνομάστηκε “Kanal Tempo”, όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά από τον Τατάρ. Η γυναίκα του, Σιμπέλ Τατάρ, ήταν επίσης στέλεχος στο κανάλι. Το 2015 είχαν τσακωθεί πάντως και η Σιμπέλ παράτησε το κανάλι. Ένα χρόνο μετά τα ξαναβρήκανε, επισήμως τουλάχιστον και η Σιμπέλ ανέλαβε το κανάλι ξανά, ενώ το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Sibel Tatar'dan Başbakan Ersin Tatar'a hediye: "Sayın Başbakanım, Sevgili Ersin..."

Το κανάλι έχει μια δεξιά εθνικιστική πολιτική και το λογότυπό του είναι κόκκινα και άσπρο, σαν την τουρκική σημαία. Στον ίδιο ανήκει και ένας ραδιοφωνικός σταθμός, το Radyo T. Aπό το 1996 που ίδρυσε το κανάλι, μπήκε ταυτόχρονα και στον Τύπο με δύο περιοδικά, ενώ παράλληλα διατηρούσε ένα μεγάλο λογιστικό γραφείο.

Η πολιτική του σταδιοδρομία

Το 2003 δραστηριοποιήθηκε στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Κατάφερε να εκλεγεί το 2009 και έγινε “υπουργός” Οικονομικών στο ψευδοκράτος για 4 χρόνια. Τότε ο Έρογλου (επικεφαλής του κόμματος) έχασε τις εκλογές. Το 2015 σκέφτηκε πως ήρθε η ώρα να κατέλθει υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, όμως δεν τον προτίμησαν. Τον προτίμησαν εντούτοις το 2018. Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2018  νίκησε με 2.592 ψήφους.

Το 2019 έγινε πρωθυπουργός επειδή έπεσε η κυβέρνηση. Και από τότε έβαλε πλώρη για την προεδρία. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” 2020, έλαβε το 32,5% των ψήφων και έφτασε στον δεύτερο γύρο. Στο δεύτερο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020, εξελέγη πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με 52% των ψήφων.

Εκτός από την “αβάντα” που του έκανε ο Ερντογάν με το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου (των Βαρωσίων), τον χρηματοδότησε έμμεσα ως πρωθυπουργό για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων του και ανέλαβε επίσης να συντονίσει τους φανατικούς εποίκους που έστελναν απειλητικά μηνύματα στον ίδιο τον Ακιντζί (υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης) και στους ψηφοφόρους του. Τούρκοι πολιτικοί έλεγαν στον Ακιντζί ευθέως “για το καλό σου, μην κατεβείς υποψήφιος”.

Οι απόψεις του: Δύο λαοί, δύο κράτη

Τώρα οι Ελληνοκύπριοι καλούνται να μπουν σε διάλογο με τον εξής άνθρωπο (ακολουθεί συνέντευξή του). Την έδωσε τον περασμένο Μάρτιο: «Χαίρομαι με το Brexit γιατί τώρα η Βρετανία μπορεί να δώσει νέα πνοή στο πρόβλημα στην Κύπρο. Η Βρετανία πρέπει να πιέσει για δύο κράτη. Και τώρα που βγήκε από την Ευρώπη, να αρχίσει απ΄ευθείας πτήσεις με την Βόρεια Κύπρο.

Στο νησί μας ζουν 20.000 Βρετανοί συνταξιούχοι και άλλοι πολίτες που το έκαναν δεύτερο σπίτι τους. Πάνω από 300.000 Τουρκοκύπριοι ζουν στη Βρετανία. Έχουμε πολλούς που θέλουν να πετάξουν προς και από την Κύπρο. Αν είχαμε απ΄ευθείας πτήσεις θα ήταν συμφέρον και για την οικονομία των Τουρκοκυπρίων, για τον τουρισμό και την ανάπτυξη». Για την εξεύρεση λύσης, λέει:

«Επί 45 χρόνια οι προσπάθειες να βρεθεί ομοσπονδιακή λύση απέτυχαν, ένας υποχρεωτικός γάμος δεν θα πετύχει, δεν μπορείς να παντρέψεις δυο λαούς με το ζόρι. Είμαστε διαφορετικοί. Μιλάμε τουρκικά, μιλάνε ελληνικά. Είμαστε Μουσουλμάνοι, είναι Χριστιανοί. Η νέα γενιά δεν ξέρει τίποτα για την αντίστοιχη των άλλων. Ένα παιδί που ήταν 10 χρονών το 1974, τώρα είναι 55, έχει εγγόνια.

Είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι, χωρισμένοι. Πρέπει να δουλέψουμε για μέλλον. Μετά από τόσες απόπειρες επαναπροσέγγισης, όλες απέβησαν άκαρπες. Πρέπει να γίνουν δύο κράτη να τελειώνουμε για πάντα. Θα ήμουν πρόθυμος να περιορίσω την τουρκική κυριαρχία από το 36% του νησιού στο 30% αν συμφωνούσαμε στα δύο κράτη .Μετά θα κανονίζαμε επιτροπές για το φυσικό πλούτο του νησιού.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι