Ποιος είναι ο Μπιλάλ Ερντογάν που θέλει να κατακτήσει την Ιερουσαλήμ!
01/01/2025«Χθες στην Αγία Σοφία, σήμερα στο Ομαγιάντ, αύριο στο Ακσά» ήταν το σύνθημα της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στη γέφυρα του Γαλατά ενάντια στο Ισραήλ και τη Δύση. Η πορεία ξεκίνησε από πολλά τζαμιά μετά την πρωινή προσευχή. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Τουρκίας.
Κύριος ομιλητής, ένας από τους γιους του Ερντογάν, ο Μπιλάλ. Αναφέρθηκε στους θανάτους βρεφών, γυναικών, ηλικιωμένων, γιατρών, δημοσιογράφων και διασωστών από το Ισραήλ, καθώς και στις επιθέσεις κατά σχολείων, τζαμιών και ναών: «Είμαστε όρθιοι, είμαστε ξύπνιοι, είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη. Είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε τη γενοκτονία στη Γάζα. Η Αγία Σοφία άνοιξε, το τζαμί Ομαγιάντ απελευθερώθηκε, τώρα είμαστε εδώ για το τέμενος Αλ Ακσά για την Ιερουσαλήμ. Κανείς ας μην σκεφτεί ότι η Τουρκία κοιμάται».
Υποστηρίζοντας ότι η μάσκα της Δύσης έπεσε στη Γάζα, ανέφερε: «Με τη δύναμη που αντλούμε από την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, και κυρίως την πίστη μας γνωρίζουμε ότι η υπόσχεση του Θεού προς τους καταπιεσμένους θα πραγματοποιηθεί στη Συρία. Όπως η Αγία Σοφία απελευθερώθηκε από τις αλυσίδες της, ακριβώς όπως το τέμενος Ομαγιάντ σώθηκε από την τυραννία ενός αιματηρού δικτάτορα, ελπίζουμε ότι ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης θα ανατείλει σύντομα στο Αλ Ακσά στην Παλαιστίνη».
Ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε ότι τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας χθες ήταν ένα ΄”όνειρο” και πρόσθεσε: «Σήμερα, οι πόρτες της είναι ορθάνοιχτες. Χθες, η προσευχή στο τέμενος των Ομαγιάντ ήταν ένα όνειρο, σήμερα οι πόρτες τόσο της Δαμασκού όσο και του Χαλεπίου είναι ανοιχτές. Οι μιναρέδες και οι άμβωνές τους είναι ελεύθεροι. Σήμερα, η Ιερουσαλήμ μπορεί να φαίνεται ένα όνειρο αλλά δεν είναι έτσι. Πρώτα θα πιστέψουμε, μετά θα δουλέψουμε, θα δουλέψουμε σκληρά. Αν θέλει ο Θεός, θα μας δώσει τη νίκη». Κατά πολλούς, η εμπρηστική-αντιδυτική ομιλία του Μπιλάν ενώπιον πλήθους κόσμου, και μάλιστα για το Παλαιστινιακό που ενδιαφέρει τον μέσο Τούρκο πολίτη, είναι μία ένδειξη ότι ανοίγει “περπατησιά” για την επόμενη μέρα στην χώρα.
Διάδοχος του Ερντογάν;
Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση του Τούρκου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt, του ειδησεογραφικού ιστότοπου Nordic Monitor, το όνομα του Μπιλάλ “παίζει δυνατά” για την διαδοχή του Ταγίπ Ερντογάν, με δεδομένα και τα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τον τελευταίο (ο οποίος είναι πλέον 70 ετών).
Ο Μποζκούρτ ισχυρίζεται ότι ο Μπιλάλ, αν και δεν κατέχει κανένα δημόσιο αξίωμα, θεωρείται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι λειτουργεί από το παρασκήνιο, βοηθούμενος από την διακυβέρνηση του πατέρα του και από ένα εκτεταμένο δίκτυο συγγενών σε βασικές κυβερνητικές θέσεις. Ονόματα που έχουν ακουστεί για την διαδοχή Ερντογάν, είναι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και πρώην αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, του νυν αρχηγού της Ιμπραχήμ Καλίν, αλλά και του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, του προέδρου της εταιρείας Baykar που κατασκευάζει τα περίφημα drones.
Ο Νετσμετίν Μπιλάλ είναι το τρίτο από τα παιδιά του Τούρκου προέδρου. Aνατράφηκε σε θρησκευτικό σχολείο και χαρακτηρίζεται από τον Μποζκούρτ ως «ένας ιδεολογικός ζηλωτής αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ». Και όμως, ο Μπιλάλ στην πορεία σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στην Δύση, παίρνοντας το μεταπτυχιακό του από το γνωστό JFK School of Government του Χάρβαρντ. Υπήρξε μάλιστα συμμαθητής του Κωνσταντίνου Μπακογιάννη στο Harvard, κάτι που έχει υπενθυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη παλαιότερα ο Ταγίπ Ερντογάν.
Με παρότρυνση του πατέρα του, δοκίμασε τις δυνάμεις του στις ΗΠΑ. Έκανε την πρακτική του στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ πέρασε και από το Brookings Institute, στην Ουάσιγκτον. Την περίοδο εκείνη είχε σχολιαστεί ιδιαίτερα ειρωνικά το γεγονός ότι αγόρασε ένα διαμέρισμα έναντι 261.000 δολαρίων, για το οποίο “χρειάσθηκε” να πάρει δάνειο από εταιρεία του Μέριλαντ.
Λίγο αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία και καταπιάστηκε με την BMZ Group Denizcilik ve Insaat Sanayi Anonym Sirketi, μία εταιρεία που ασχολείτο με τις θαλάσσιες μεταφορές. Ήταν και στο διοικητικό συμβούλιο του Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), ενός ιδρύματος για την εκπαίδευση και τη νεολαία.
Η σκοτεινή διαδρομή του Μπιλάλ
Όμως, ο Μπιλάλ ενεπλάκη στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που στιγμάτισε τον πατέρα του. Ο πατέρας Ερντογάν κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2013, όταν ξέσπασε σκάνδαλο που επηρέασε κορυφαία μέλη του ιδρύματος TÜRGEV. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των περίπου 30 επιχειρηματιών και βουλευτών, σε βάρος των οποίων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις εισαγγελικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης. Η δικαστική αστυνομία, ωστόσο, αρνήθηκε να εκτελέσει το ένταλμα. Η ιταλική Δικαιοσύνη τού άσκησε δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά τελικά αθωώθηκε.
Όμως, η πιο αποκαλυπτική στιγμή του σκανδάλου υπήρξε η υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία πατρός και υιού Ερντογάν, που είχε βγει στη δημοσιότητα το 2013. Ο Ερντογάν έλεγε τότε στον γιο του Μπιλάλ να ξεφορτωθεί δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έκρυβε στο σπίτι, επειδή υπάρχει κίνδυνος, λόγω της τότε έρευνας των Αρχών! Θυμίζουμε πως αυτό το επεισόδιο υπήρξε η απαρχή της οριστικής ρήξης μεταξύ του Ερντογάν και του πρώην συμμάχου, του εκλιπώντος πια Γκιουλέν, καθώς οι σχετικές αποκαλύψεις και οι έρευνες για το σκάνδαλο είχαν αποδοθεί στο δίκτυο του άλλοτε πανίσχυρου ιμάμη.
Βεβαίως, κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τα Μίντια και άλλοι πιο μακρινοί συγγενείς του Τούρκου προέδρου. Κάποιοι από αυτούς είχαν κατηγορηθεί για συναλλαγές με offshore στη νήσο Μαν της Βρετανίας. Ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε προσκομίσει και έγγραφα που αποδείκνυαν ότι συγγενείς και συνεργάτες του Ερντογάν διατηρούν offshore και λογαριασμούς. Η λίστα εκτός από τα τέκνα του περιελάβανε τον αδελφό του και έναν άλλον συγγενή ονόματι Ζιγιά Ιλγκέν, καθώς και τον συμπέθερό του Οσμάν Κεφεντζί.
Σε ό,τι αφορά τον Μπιλάλ, πλήθος δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο είχαν κάνει λόγο για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από το Ιράκ, από τις πετρελαιοπηγές που ήλεγχε το ISIS, προς την Ευρώπη, μέσω βυτίων και πλοίων της εταιρείας του και ειδικών αποβάθρων στα λιμάνια της Βηρυτού και του Τσεϊχάν, που ελέγχει ο ίδιος.
Το Νοέμβριο 2015, τον γύρο των social media έκανε μία φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν ο Μπιλάλ να δειπνεί σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης με ηγετικό στέλεχος του ISIS, το οποίο είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε σφαγές στη Συρία. Η φωτογραφία αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Russia Today, ενέτεινε τις εικασίες περί συνεργασίας του Μπιλάλ με τους τζιχαντιστές στο λαθρεμπόριο πετρελαίου…