ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ποιος είναι ο εξισλαμισμένος κεμαλιστής που θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν

Ποιος είναι ο εξισλαμισμένος κεμαλιστής που θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν

Έπειτα από το θρίλερ με την προσωρινή αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ, ο (και πάλι)  εξακομματικός συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον κοινό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές: Είναι ο κεμαλιστής ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αναμένονται την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις αν αυτές πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου, όπως φαίνεται ακόμα να επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά ανελλιπώς την χώρα πάνω από είκοσι χρόνια.

Η κρίση με την αποχώρηση της Ακσενέρ αποσοβήθηκε. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έκανε δεκτό το αίτημα της Ακσενέρ, να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι οι δύο δημοφιλείς δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, αν ο κεμαλιστής ηγέτης επικρατήσει έναντι του Ερντογάν. Την προεδρική υποψηφιότητα των Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς στήριζε η επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και προκάλεσε κρίση με την προσωρινή αποχώρηση της από το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης, αρνούμενη αρχικά να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, αφού ευχαρίστησε τους άλλους έξι αρχηγούς για την υποστήριξη τους, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει ούτε ένα παιδί να πεινάει: «Αρχίζουμε για να φέρουμε όλα τα χρώματα της Τουρκίας στο ίδιο τραπέζι και να εξασφαλίσουμε πως ούτε ένα παιδί θα πέφτει στο κρεβάτι του πεινασμένο. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να φέρουμε στην Τουρκία, γόνιμες, ειρηνικές και χαρούμενες ημέρες», είπε μεταξύ άλλων.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εν μέσω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την οικονομία της. Να σημειωθεί πως το κουρδικό κόμμα ανακοίνωσε πως βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και πως ενδέχεται να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12%, ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές, που είναι στην φυλακή, έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018.

Ποιος είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο άνθρωπος που θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, γεννήθηκε το 1948 στην πόλη Τούντζελι της Ανατολικής Ανατολίας και το 1971 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Συνταξιοδοτήθηκε το 1999 ύστερα από μια συνεχή σταδιοδρομία στο υπουργείο Οικονομικών, αρχικά ως απλός υπάλληλος και στη συνέχεια ως διευθυντής διαφόρων Οργανισμών.

Ο σημερινός κεμαλιστής ηγέτης θέλησε να πολιτευθεί το 1999, αλλά ο τότε αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν τον έχρισε υποψήφιο. Το όνειρο του έλαβε σάρκα και οστά μόλις το 2002, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κωνσταντινούπολης με το κεμαλικό κόμμα. Το 2009 διεκδίκησε τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλά ηττήθηκε από τον Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος από το 2004 εκλεγόταν συνεχώς δήμαρχος.

Τον Μάϊο του 2010, επωφελούμενος της παραίτησης του Ντενίζ Μπαϊκάλ λόγω εμπλοκής του σε σεξουαλικό σκάνδαλο, τον διαδέχθηκε στην αρχηγία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ανέλαβε μετά ο Ισμέτ Ίνονου. Αν και ο Κιλιτσντάρογλου έχει δείξει πως “δεν τραβάει”, καθώς θεωρείται “άχρωμος” και διόλου χαρισματικός (σε αντίθεση με τον Ιμάμογλου) εντούτοις θεωρείται πως μπορεί να επωφεληθεί από την φθορά της κυβέρνησης Ερντογάν, αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τούρκο πρόεδρο να κρατά ορισμένες δυνάμεις.

Ο κεμαλιστής ηγέτης αποκαλείται από τους οπαδούς του “Γκάντι”, λόγω της ομοιότητας του με τον Ινδό ηγέτη ! Κατ’ αυτούς είναι ο άνθρωπος που υπόσχεται δημοκρατία και κυρίως επίλυση των προβλημάτων του λαού. Πολύ πριν τον καταστροφικό σεισμό, είχε επενδύσει στην καταπολέμηση της «ανεργίας και της εξαθλίωσης». Οι υποστηρικτές του έχουν χαρίσει και το προσωνύμιο “Ρομπέν των Δασών”!

Οι πολεμικές απειλές

Πάντως ο Κιλιτσντάρογλου έχει εμφανιστεί να πλειοδοτεί σε επεκτατισμό έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πριν έρθει στο προσκήνιο η “Γαλάζια Πατρίδα”, ο κεμαλιστής ηγέτης είχε δηλώσει πως αν κέρδιζε τις εκλογές του 2019 θα προχωρούσε πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για να ανακαταλάβει τα 18 νησιά του Αιγαίου, που ισχυρίζεται πως είναι τουρκικά! Υποστήριζε από τότε πως «η Αθήνα δεν έχει έγγραφα που να αποδεικνύουν την κυριότητά τους» και πως «θα εισβάλλουμε και θα καταλάβουμε τα 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο όπως έκανε και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ στην Κύπρο το 1974»!

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε ισχυριστεί ότι «την Κύπρο πρέπει να την προστατεύσουμε τόσο πολιτικά όσο και στρατηγικά. Δεν πρέπει να την χάσουμε μέσα από τα χέρια μας. Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο. Εκεί έχουμε τους ήρωες μας. Κι ενώ πρέπει να ενισχύουμε την κυριαρχία μας στην Κύπρο, τελικά κάνουμε υποχωρήσεις». Η τελευταία πολεμική του δήλωση έγινε μόλις τον περασμένο καλοκαίρι, όταν κάλεσε τον Ερντογάν να εισβάλει στα “νησιά που κατέλαβαν οι Έλληνες”, δηλώνοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα τον υποστηρίξει!

Φυσικά δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει αν πίσω από τις δηλώσεις αυτές υπάρχει ένα πραγματικό σχέδιο εισβολής, ή απλώς πρόκειται για ρητορείες που προορίζονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Στο σημερινό θολό κλίμα στην Τουρκία όλα είναι δυνατά. Σε κάθε περίπτωση, όπως έδειξε και η κρίση με την Ακσενέρ, οι περισσότεροι Τούρκοι δεν θεωρούν πως είναι ο ηγέτης που μπορεί να αναγεννήσει το ιστορικό κόμμα του Κεμάλ.

Μάλιστα, ο μικρόσωμος άνδρας έχει αμφισβητήσει και την ίδια την καταγωγή του. Κάποτε απέδωσε σε λάθος του ληξίαρχου της εποχής εκείνης το γεγονός ότι κατέγραψε το όνομα της μητέρας του ως Γεμούς που είναι καθαρά αρμένικο, του γένους των Ντερσίμ αντί του Γεμίς, που στα τουρκικά σημαίνει φρούτο. Αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε, είναι πολύ πιθανό ότι η οικογένειά του έχει εξισλαμισθεί.

Τελικά, το επίθετό του Καράμπουλουτ έγινε Κιλιτσντάρογλου, γιατί όπως ισχυρίσθηκε υπήρχαν εφτά οικογένειες με το ίδιο επώνυμο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν το ήθελε, καθώς έφερε το ίδιο επώνυμο ένας σεσημασμένος ληστοσυμμορίτης της εποχής, που ίσως και να ήταν συγγενής του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx