Ποιος φοβάται τα μυστικά αρχεία του καθεστώτος Άσαντ
10/12/2024Αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, μέχρι πρόσφατα και πριν τις τελευταίες εξελίξεις, επανα-προσέγγισαν διπλωματικά την Δαμασκό, υποστηρίζοντας έντονα διαύλους με τον Άσαντ. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου θεωρούσε τον Άσαντ πλέον “αδελφό” του και αναπόσπαστο μέρος της λύσης στην Συρία, μετά τον πόλεμο.
Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίχθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα – και μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, το σκηνικό στη Συρία άλλαξε ριζικά. Σήμερα, παρά τους αρχικούς ενθουσιασμούς, η κατάσταση παραμένει ασταθής, ενώ η εξίσωση της επόμενης μέρας προβάλλει εξαιρετικά δύσκολη. Το μόνο βέβαιο, εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, είναι ότι οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι, όχι μόνο για την Συρία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Μια από τις πιο τραγικές πτυχές του συριακού εμφυλίου πολέμου αναδεικνύεται μέσα από τις σκηνές φρίκης από το κολαστήριο της Σεντνάγια, που πολλοί αποκαλούν “νέο Άουσβιτς”. Δεν ήταν απλώς φυλακή ή κέντρο βασανιστηρίων, αλλά ένα εφιαλτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ένας τόπος θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους, μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό. Μαζικές εκτελέσεις, βιασμοί, τρομακτικά βλέμματα “ζωντανών νεκρών” – τραγικές όψεις προσώπων όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το φως της ημέρας, ύστερα από χρόνια εγκλεισμού – σωροί πτωμάτων, δωμάτια γεμάτα πεταμένα ρούχα και παπούτσια, σκελετοί και κατεστραμμένα από οξύ σώματα, συνθέτουν την εικόνα φρίκης των χιλιάδων κρατουμένων, σύμφωνα με μαρτυρίες και ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα, προτομές και αγάλματα του Άσαντ σπασμένα στους δρόμους, στις πλατείες, ακόμα και σε πρώην εγκαταστάσεις του καθεστώτος και των υπηρεσιών ασφαλείας. Εικόνες που θύμισαν σκηνές από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, όταν οι Ανατολικογερμανοί εισέβαλαν στα γραφεία της Στάζι, ανακαλύπτοντας τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας που αποκάλυπταν την κατασκοπεία σε εκατομμύρια πολίτες.
Με τον Άσαντ να βρίσκεται πλέον στη Μόσχα, απολαμβάνοντας τα πλούτη του, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν κάτι αντίστοιχο συμβεί στην Δαμασκό, με τα αρχεία του καθεστώτος να φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία για τους συνεργάτες του καθεστώτος στα εγκλήματα του. Άλλωστε, το τελευταίο που θα ενδιέφερε τον Άσαντ, διαφεύγοντας από τη Συρία, θα ήταν να πάρει μαζί του τα αρχεία, ανάμεσα σε κοσμήματα, χρυσό και δεσμίδες χρημάτων… Η φράση του Μάο Τσε Τουνγκ, «η επανάσταση δεν είναι δείπνο», όταν ξεκινούσε τη δική του εκστρατεία τη δεκαετία του 1920, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Τα “καυτά” αρχεία του καθεστώτος Άσαντ
Τα αρχεία του Άσαντ ίσως κρύβουν μυστικά μεγάλης σημασίας, όπως για την αμερικανική κυβέρνηση και την Τούλσι Γκάμπαρντ, γνωστή για την υποστήριξή της στο καθεστώς. Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα συριακά αρχεία ενδέχεται να αποκαλύψουν στοιχεία για αρκετούς Αμερικανούς, και ιδιαίτερα για τη Γκάμπαρντ (η επιλογή Τραμπ για την διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών).
Η απελευθέρωση της Δαμασκού σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή για τη Συρία, αλλά τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της πολυετούς εξίσωσης. Τα αρχεία μπορεί να φωτίσουν τις σχέσεις του καθεστώτος με τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά, μέσα σε ένα νέο σκηνικό εύθραυστης ισορροπίας, μεταξύ των οργανώσεων που κατέκτησαν τη Συρία.
Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν η Δαμασκός σύντομα θυμίσει σκηνές από την ταινία “Λόρενς της Αραβίας”, όπου οι νικηφόρες φυλές που συγκρότησε ο Βρετανός αξιωματικός, καβγάδιζαν για τα λάφυρα του πολέμου…