Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ερντογάν
09/03/2021Δημοσκόπηση της εταιρείας Ακσόι που έγινε το Φεβρουάριο, φέρνει πρώτον σε δημοφιλία σε περίπτωση προεδρικών εκλογών τον δήμαρχο της Άγκυρας και δεύτερο τον δήμαρχο της Κωνσταντινουπόλεως, με τον Ερντογάν να έρχεται τρίτος. Ο πολιτικός που συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων είναι ο 65χρονος δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 47.5%. Δεύτερος έρχεται ο δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου με 45.3% και τρίτος ο Ερντογάν με 37%. Τέταρτη είναι η η 65χρονη Mεράλ Ακσενέρ επικεφαλής του σχετικά νεοσύστατου κόμματος Iyi Parti (Καλού Κόμματος).
Το 61,5% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση στην Τουρκία οικονομικά «όσο πάει και χειροτερεύει» και μόνο ένα 17,6% πιστεύει ότι η οικονομία «πάει καλά». Το 77,9% θεωρεί προτεραιότητα την οικονομία. Το ερώτημα στη δημοσκόπηση (προς 2.400 άτομα) ήταν συγκεκριμένο, ποιον προτιμούσαν μεταξύ δύο πολιτικών ως πρόεδρο, με δεύτερο ως “μέτρο σύγκρισης” πάντα τον Ερντογάν.
Ο Μανσούρ Γιαβάς είναι δικηγόρος και υποστηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Καλό Κόμμα. Όμως, μέχρι το 2013 ανήκε στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) η νεολαία του οποίου ήταν οι “Γκρίζοι Λύκοι” και το οποίο τώρα στηρίζει τον Ερντογάν. Το Καλό Κόμμα είναι επίσης εθνικιστικό, αλλά πιο κεμαλικό και κοσμικό από τα άλλα εθνικιστικά κόμματα της Τουρκίας.
Για ένα διάστημα ο Γιαβάς αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αλλά πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Άγκυρα προσχώρησε μέσω του “Καλού Κόμματος” ξανά στη συμμαχία. Πιο κοντά ιδεολογικά πάντως είναι στο “Καλό Κόμμα” παρά στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Το πρώτο είναι υπέρ της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης «για τρομοκράτες και για εγκλήματα κατά των γυναικών» όπως είπε η πρόεδρός του.
Η πολιτική του δημάρχου Άγκυρας
Το “Καλό Κόμμα”, με το οποίο συγγενεύει ιδεολογικά ο δήμαρχος της Άγκυρας διαφωνεί με τη φιλορωσική στροφή του Ερντογάν. Όμως σε ό,τι μας αφορά η πρόεδρός του δήλωνε το καλοκαίρι για το Ορούτς Ρέις ότι, «η Γαλάζια Πατρίδα είναι εξίσου σπουδαία με τη γη μας» και ότι «ο λαϊκιστής Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέρει ποια είναι η θέση του και δεν θα κλέψει το δίκιο των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι απλώς παρούσα και ο Μητσοτάκης να κοιτάει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας του».
Ο Γιαβάς ως δήμαρχος χειρίστηκε έξυπνα και το θέμα της πανδημίας, κάνοντας περικοπές σε δαπάνες του δήμου αλλά κρατώντας τον μισθό των δημοτικών υπαλλήλων αμείωτο, δίνοντας μάλιστα εντολή «να μην αλλάξει η ζωή στην πόλη και για παράδειγμα να συνεχιστεί η σίτιση των αδέσποτων ζώων τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια». Ξεκίνησε και ένα πανεθνικό πρόγραμμα φιλανθρωπίας για συγκέντρωση χρημάτων για τις άπορες οικογένειες που λόγω της πανδημίας θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο, όμως το “φρέναρε” ο Ερντογάν.
Ο δήμαρχος της Άγκυρας πήρε, όμως, άλλα φιλολαϊκά μέτρα. Καθιέρωσε δωρεάν αστικές μεταφορές στην πρωτεύουσα κατά τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές. Ταυτόχρονα ξεφορτώθηκε όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα του δήμου και μάλιστα τα διέθεσε αποκλειστικά για τους γάμους νέων ζευγαριών που μπορουν να τα έχουν δικά τους για μια ημέρα.
Ο Ερντογάν του καταλόγισε ότι δεν έχει κάνει ποδηλατοδρόμια και ότι δεν έχει ενθαρρύνει την μετακίνηση πεζών για να μειωθούν οι ρύποι από τα αυτοκίνητα. Όμως, ο Γιαβάς καθιέρωσε την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων και αποθήκευσης όμβριου νερού στις νέες κατοικίες της πρωτεύουσας. Επίσης, θέσπισε 50% έκπτωση στο λογαριασμό του νερού στα σπίτια των φοιτητών από άλλες πόλεις της χώρας.