Πόλεμος φθοράς κατά Μαδούρο με «ανθρωπιστική βοήθεια»

Πόλεμος φθοράς κατά Μαδούρο με «ανθρωπιστική βοήθεια», Βαγγέλης Σαρακινός

Κρίσιμες αναμένονται οι εξελίξεις στην Βενεζουέλα, καθώς σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο της ΕΕ, ενώ εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις και οι προσπάθειες δημιουργίας σχίσματος στον στρατό. Την ίδια ώρα, ο Μαδούρο αγνοεί τα τελεσίγραφα και επιμένει ότι οι μόνες εκλογές που μπορούν να γίνουν είναι βουλευτικές, καταγγέλλοντας παραλλήλως «μακάβρια» σχέδια των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, ο Μαδούρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια, μετά από έξι μήνες, μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του, που γιόρταζε την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και επιβεβαίωνε την στήριξη στο πρόσωπό του. Στην συγκέντρωση αυτή, στην λεωφόρο Μπολιβάρ, εκεί όπου στις 4 Αυγούστου, εξερράγησαν drones με εκρηκτικά εναντίον του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το θέμα αυτό άλλωστε υπήρξε αντικείμενο και των μυστικών συναντήσεων του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό με σημαίνοντα στελέχη του κόμματος του Μαδούρο. Μια συνάντηση, την οποία αρχικά ο Γκουαϊδό είχε αρνηθεί, αλλά αναγκάστηκε να παραδεχθεί μερικώς, μετά τα ντοκουμέντα που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις εκλογές και την αποστασία

Με την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών όμως οι μόνες αλλαγές που μπορεί να επέλθουν στην χώρα αφορούν την σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, το μοναδικό πολιτειακό Σώμα, στο οποίο η αντιπολίτευση και ο Γκουαϊδό έχουν την πλειοψηφία. Και αυτό την ώρα που η ΕΕ στο τελεσίγραφό της ζητά την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για να μην προχωρήσει στην πλήρη υιοθέτηση της απόφασης του Τραμπ και αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον αυτοανακηρυχθέντα Γκουαϊδό.

Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, στο ανατολικό Καράκας, και από μια εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά στην αντιπροσωπεία της ΕΕ, ο Γκουαϊδό, απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του,  χαρακτήριζε  ως μήνα «αποφασιστικής σημασίας» τον Φεβρουάριο για την εκδίωξη του Μαδούρο από την εξουσία.

Είχε προηγηθεί η δήλωση πτέραρχου, ο οποίος αποκήρυσσε τον Μαδούρο και συντασσόταν με την αντιπολίτευση καλώντας και άλλους στρατιωτικού να κάνουν το ίδιο. Η έκκλησή του ωστόσο, δεν φαίνεται να είχε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς δεν έχει εκφραστεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάποια συντονισμένη κίνηση του στρατού εναντίον του Μαδούρο και της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύτηκε πάντως την ενέργεια του πτέραρχου  Φρανσίσκο Γιάνες, ο οποίος  είναι και ο μόνος μαζί με τον στρατιωτικό ακόλουθο της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ που έχουν αποστατήσει κατά του Μαδούρο, και επανέλαβε τις δικές της εκκλήσεις για γενικότερη αποστασία. Αυτήν την φορά δεν το έκανε ο Πομπέο, αλλά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Λίγες ημέρες πριν άλλωστε, ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τραπεζίτες, εμπόρους και επιχειρηματίες να μην κάνουν συναλλαγές που χρυσό, πετρέλαιο και άλλα προϊόντα της Βενεζουέλας. Είχαν προηγηθεί βεβαίως οι σαρωτικές κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ  στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PdVSA , με σκοπό να πληγούν οι εξαγωγές αργού, ένας τομέας σημαντικός για την οικονομία της χώρας.

Με “δούρειο ίππο” την ανθρωπιστική βοήθεια

Μέσα σε αυτό το κλίμα, των κυρώσεων και του αποκλεισμού, ο Γκουαϊδό, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και χώρες της Δύσης ανακοίνωσε την έλευση «ανθρωπιστικής βοήθειας» στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, την Βραζιλία και ένα νησί της Καραϊβικής. Συνεχίζοντας μάλιστα τον διχαστικό του ρόλο προς το στράτευμα, αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος έβαλε διλήμματα στους απλούς στρατιώτες, τονίζοντας: «Εσύ, στρατιώτη θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της.

Προανήγγειλε επίσης δύο νέες διαδηλώσεις, μία στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα, και άλλη μία που θα συνδέεται με την διανομή της «ανθρωπιστικής βοήθειας», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωνε στο  Twitter ότι άνοιξαν ήδη στην χώρα του τρία κέντρα συγκέντρωσης βοήθειας για τη Βενεζουέλα, κυρίως σε φάρμακα και τρόφιμα. «Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων» ήταν η απάντηση του Μαδούρο, ο οποίος έκανε λόγο για «ορισμένους ζητιάνους  του ιμπεριαλισμού που πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια». Τόσο είναι το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας που  υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στον Γκουαϊδό.

Μια πόλη στα δυο

Κάνοντας ήδη χρήση του δημοκρατικού δικαιώματος στο «συναθροίζεσθαι» οι υποστηρικτές του Γκουαϊδό ζητούσαν «Ελευθερία» και προειδοποιούσαν την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες ότι θα πέσουν σαν «το τείχος του Βερολίνου».

Αρκετοί από αυτούς χαρακτήριζαν τον Γκουαϊδό ως τον «ηγέτη που περίμενε» η χώρα, ενώ κάποιοι άλλοι, αν δεν πρόκειται για προπαγάνδα και δημιουργία εντυπώσεων, δήλωναν μεν  αρχικοί υποστηρικτές του Τσάβες επέκριναν ωστόσο την διακυβέρνηση Μαδούρο και τον σοσιαλισμό. Η πλειονότητα πάντως των συγκεντρωμένων ζητούσε την απομάκρυνση του Μαδούρο και κατηγορούσε τον «τσαβισμό» ως υπεύθυνο για την «οπισθοδρόμηση» της χώρας, ενώ κάποιοι τάσσονταν ακόμη και υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Στην συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μαδούρο, ο Τσάβες ήταν αυτός που «άνοιξε τα μάτια» στους πολίτες της Βενεζουέλας και ο Γκουαϊδό τίποτα παραπάνω από ένα «ανδρείκελο» των Αμερικάνων. Δεν έλειπαν βεβαίως οι κριτικές για την πορεία της επανάστασης, ωστόσο οι περισσότεροι φέρονται ότι ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος του Τραμπ εναντίον του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτήριζαν  «πρωτοφανή και παράνομο».

Ο ίδιος ο Μαδούρο εκτός από την πρόθεσή του να συνταχθεί με την Συντακτική Συνέλευση και να πάει σε βουλευτικές εκλογές το 2019 αντί το 2020, έκανε λόγο και για «μακάβριο σχέδιο» των ΗΠΑ εναντίον του και εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Για να το αντιμετωπίσει μάλιστα, απαντώντας και στις εκκλήσεις των Αμερικανών για αποστασία στρατιωτικών, ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών. Κάλεσε τέλος τους πολιτοφύλακες, ένα σώμα που συγκροτείται από πολίτες, να ενωθούν με τον στρατό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx