ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος νεύρων Ρωσίας-EE με την ενέργεια – Άνοιξε ο Nord Stream 1

Πόλεμος νεύρων ΕΕ-Ρωσίας με την ενέργεια - Άνοιξε ο Nord Stream 1,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Παιχνίδι με την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κάνει η Μόσχα, θέτοντας σήμερα σε λειτουργία τον Nord Stream 1, που καταλήγει μέσω της Βόρειας Θάλασσας στη Γερμανία και είχε τεθεί εκτός προ δεκαημέρου για συντήρηση. Η τουρμπίνα της Siemens Energy, για την οποία γίνονταν τόσος λόγος τις προηγούμενες ημέρες (επειδή είχε μεταφερθεί στον Καναδά για επισκευή), δεν έχει μπει στο σύστημα ακόμα, όμως το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την λειτουργία του αγωγού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος μεταφοράς αερίου από την Ρωσία προς τη Γερμανία, σήμερα καταγράφεται μεταφορά φυσικού αερίου ισχύος 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία Nord Stream AG και τις εταιρείες διαχείρισης μεταφοράς φυσικού αερίου OPAL και NEL από από τις 7:00 έως τις 8:00 ώρα Μόσχας, η ροή ανήλθε σε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή κυμαίνεται στο 30% της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού.

Η Ρωσία προανήγγειλε ότι θα αποκαταστήσει σήμερα και τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός κεντρικού αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, ο οποίος σε δηλώσεις στο ρωσικό πρακτορείο RIA αναφέρει ότι «έτσι θα αποκατασταθεί σημαντικά η ροή προς την ΕΕ, με 2,66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ώρα, ή 64 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προχώρησε σε άλλη μία εντυπωσιακή κίνηση, με τον υπουργό και αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ να δηλώνει ότι η τιμή του πετρελαίου τον Ιούλιο θα διατηρηθεί γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Μόσχα έχει θεσπίσει εκπτώσεις που κυμαίνονται στα 32 με 35 δολάρια.

Παιχνίδι και με το πετρέλαιο

Ο Νόβακ είπε ότι οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο με την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο κάτω από την τιμή κόστους εάν οι χώρες της ΕΕ επιβάλουν ανώτατη τιμή. Σε ανάλογο μήκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπόφ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις συζητήσεις στην ΕΕ για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο παραπέμπει σε ψυχολογικό πόλεμο της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

H συζήτηση στην ΕΕ για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο είχε αρχίσει με την κατάρτιση του 6ου πακέτου κυρώσεων και μέχρι τα τέλη του 2022 αναμένεται να εισαχθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Μία πρόσθετη ρήτρα είναι η απαγόρευση της ασφάλισης της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια. Στόχος πάντα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αφενός να περιοριστούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αφετέρου να συγκρατηθούν οι τιμές, ούτως ώστε η Μόσχα να μην έχει πρόσθετα έσοδα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

  Τι λέει το εγχειρίδιο για τους Ρώσους νεοσύλλεκτους

Η ΕΕ έχει θέσει ως δηλωμένο στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους. Στο θέμα του φυσικού αερίου, επίσης επισπεύδονται οι ενέργειες για περαιτέρω μείωση των εισαγωγών από την Ρωσία. Χθες η Επιτροπή παρουσίασε το νέο σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά 15% από τον Αύγουστο φέτος μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Μετά η Επιτροπή προβλέπει ότι θα λειτουργούν ομαλά οι νέες αγορές φυσικού αερίου και εισαγωγής LNG.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι