Πόλεμος στο Μεξικό – Τελεσίγραφο από τα καρτέλ
07/01/2023Σκηνικό πραγματικού πολέμου ζει τις τελευταίες ώρες το Μεξικό, με τις αρχές της λατινοαμερικανικής χώρας να συγκρούονται με τον στρατό ενός καρτέλ ναρκωτικών. Η σύλληψη του Οβίδιο Γκουσμάν, γιου του διαβόητου προφυλακισμένου ναρκοβαρόνου “Ελ Τσάπο”, προκάλεσε την αιματηρή αντίδραση του καρτέλ “Sibaloa”, που ξεκίνησε αντίποινα κατά των μεξικανικών αρχών. Η μεξικανική κυβέρνηση έκανε λόγο για δέκα νεκρούς στρατιωτικούς και δεκάδες τραυματίες, αν και υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί.
Μάλιστα, το καρτέλ έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στον πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Λοπές Ομπραδόρ να απελευθερώσει τον Γκουσμάν, απειλώντας πως θα ξεκινήσει κανονικό πογκρόμ κατά των μεξικανικών αρχών, ακόμα και απλών πολιτών. Οι βαρύτατα οπλισμένοι εγκληματίες του καρτέλ έχουν αποκλείσει με φλεγόμενα οχήματα την πόλη Culicán, πλήττοντας με πυρά ακόμα και ένα επιβατικό αεροσκάφος(!) ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.
https://twitter.com/CanalDigitalN/status/1611092140553035778?s=20&t=po9eh_OzfVi2VzTkCyfiFA
Ενδεχόμενη υποχώρηση της μεξικανικής κυβέρνησης θα σημάνει πολιτική ταπείνωση για τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να απελευθερώσει τον γιο του “Ελ Τσάπο” και το 2019, λόγω των αιματηρών αντιδράσεων του καρτέλ του. Παγίως ο Ομπραδόρ υποστηρίζει πως η καταφυγή στην κατασταλτική πολιτική κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη «αιματοχυσία», όμως δεν φαίνεται να έχει πολλές εναλλακτικές: Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον στρατό εις βάρος των καρτέλ ναρκωτικών, κάτι που είχε ξεκινήσει από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλδερόν.
Όμως ο μεξικανικός στρατός δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την μάστιγα των καρτέλ ναρκωτικών, όχι μόνο γιατί όντως γενικεύονται τα αντίποινα των συμμοριτών, αλλά και γιατί υπάρχει χρόνια διαπλοκή των μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων με τα καρτέλ. Τα οποία καρτέλ, κατά τα άλλα, είναι επιφορτισμένος ο μεξικανικός στρατός να πολεμήσει!
Ο ναρκοβαρόνος στρατηγός
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την σύλληψη προ δυο ετών του πρώην υπουργού Άμυνας και στρατηγού του μεξικανικού στρατού Σαλβαδόρ Σιενφουέγιος, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιο νέο “hit” Netflix, εφάμιλλο του “Narcos”! Ο Σιενφουέγιος φέρεται να πουλούσε “προστασία” στο πανίσχυρο καρτέλ του Μπετράν Λέϊβα, παρέχοντας του πληροφορίες για τις κινήσεις των αμερικανικών αρχών, ακόμα και οχήματα του μεξικανικού στρατού προς χρήση των διακινητών του!
Στις τότε δηλώσεις του, τότε υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ. Είχε επισημάνει δηκτικά πως για χρόνια οι Αμερικανοί συνεργαζόντουσαν με τον Σιενφουέγιος, ο οποίος είχε μετατραπεί στον αγαπημένο “padrino” των μεξικανικών καρτέλ, κάτω από την μύτη των ίδιων των πρακτόρων της DEA!
Ο Σιενφουέγιος υπήρξε ο δεύτερος Μεξικανός υπουργός που έχει συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών. Είχε προηγηθεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της συντηρητικής κυβέρνησης του Φελίπε Καλδερόν, Χενάρο Γκαρσία Λούνα, που συνελήφθη στο Τέξας το 2019, με την κατηγορία πως δωροδοκούνταν από τον “Ελ Τσάπο”! Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες πως ο διαβόητος ναρκοβαρόνος “λάδωνε” μέχρι και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο!
Η διαπλοκή κράτους και των καρτέλ ναρκωτικών είναι κοινός τόπος στο Μεξικό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ασκήθηκαν διώξεις σε αξιωματικούς του στρατού για την συνέργεια τους σε ένα φρικτό έγκλημα που είχε σοκάρει την χώρα: Την μαζική δολοφονία 43 φοιτητών το 2014, που είχαν διαπράξει τα μέλη ενός αιμοσταγούς καρτέλ ναρκωτικών, κατ’ εντολή των ίδιων των τοπικών αρχών.
Σωστά ο Ομπραδόρ είχε σχολιάσει τις εξελίξεις ως «μία απόδειξη της διαφθοράς των προηγούμενων κυβερνήσεων», γεγονός που εξηγεί την σαρωτική του επικράτηση, ακόμα και την αγαστή συνεργασία του με την κυβέρνηση Τραμπ. O οποίος Τραμπ μόνο που δεν είχε χαιρετίσει την εκλογή του, καθώς αντιμετώπιζε απαξιωτικά τους διεφθαρμένους (κεντροαριστερούς και συντηρητικούς) προκατόχους του Ομπραδόρ. Παραδόξως, ο Τραμπ είχε άριστη συνεργασία με τον Ομπραδόρ σε καίρια ζητήματα για την τότε αμερικανική κυβέρνηση, όπως το μεταναστευτικό και την αναθεώρηση της συμφωνίας NAFTA.
Ναρκωτικά και πολιτική
Η διαπλοκή των καρτέλ ναρκωτικών με την πολιτική είναι συνηθισμένη στην νεότερη ιστορία της Λατινικής Αμερικής. “Σκοτεινές” διασυνδέσεις με τα κολομβιανά καρτέλ φέρεται να έχει και ο μέχρι πρότινος εκλεκτός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο πρόσφατα αυτή καθαίρεσε από επικεφαλής της μεταβατικής προεδρίας της χώρας. Το 1989 οι Αμερικανοί είχαν εισβάλει στον Παναμά για να να ανατρέψουν τον δικτάτορα της χώρας στρατηγό Μανουέλ Νοριέγκα, έναν παλιό “γνώριμο” της CIA, διαβόητου για την εμπλοκή του σε υποθέσεις ναρκωτικών.
Ένα άλλο αγαπημένο “παιδί” των Αμερικανών, ο Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, ο οργανωτής των ταγμάτων θανάτου του “αυτοπραξικοπηματία” του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι κατά της οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι”, αποδείχτηκε ένας από τους μεγαλύτερους ναρκοβαρόνους της Λατινικής Αμερικής. Ο δε Ρόναλντ Ρίγκαν είχε γλιτώσει την αποπομπή στο παραπέντε, όταν είχε γίνει γνωστή η εμπλοκή αξιωματούχων του σε εμπόριο ναρκωτικών με ακροδεξιούς αντάρτες στην Νικαράγουα, στο πολύκροτο σκάνδαλο “Ιράν-Κόντρας”.
Μάλιστα, λίγο μετά την σύλληψη του Σιενφουέγιος, δηλαδή ενός μέχρι πρότινος εταίρου τους στην… καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, συνελήφθη ένας άλλος “αγαπημένο” τους “παιδί”: Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που εκδόθηκε στις ΗΠΑ για εμπόριο και διακίνηση αρκετών τόνων κοκαϊνης.. Πρόκειται για τον άνθρωπο που στήριξαν οι Αμερικανοί το 2009 στο αναίμακτο πραξικόπημα, που είχε οδηγήσει στην καθαίρεση του τότε αριστερού ηγέτη της χώρας Σελάγια.
Η κατάσταση στο Μεξικό θυμίζει την ταινία “Κάποτε στο Μεξικό” του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ: Εκεί ένας “μαριάτσι”-εκτελεστής, ο Αντόνιο Μπαντέρας, παίρνει τα όπλα για να αντιμετωπίσει ένα πραξικόπημα ενός διεφθαρμένου στρατηγού, κατά ενός “έντιμου προέδρου”, όπως ομολογεί ο Μπαντέρας. Ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από έναν ναρκοβαρόνο (Γουίλιαμ Νταφόε) με την παρασκηνιακή υποστήριξη της CIA! Μένει αν δούμε τί θα ακολουθήσει στον πόλεμο του Ομπραδόρ με τα καρτέλ γιατί, σε αντίθεση με τις ταινίες, στην ζωή και την πολιτική “οι καλοί” δεν κερδίζουν πάντα…