Πολύφερνη νύφη ο Καναδάς για ΗΠΑ και ΕΕ!
07/01/2025Η πίεση που άσκησε η πρόταση Τραμπ για μια συγχώνευση του Καναδά με τις ΗΠΑ ώστε να γίνει η 51η πολιτεία τους χωρίς δασμούς, οδήγησε στην παραίτηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στις 6 Ιανουαρίου. Η απόφαση όμως δεν ήταν θυμικού χαρακτήρα. Στις 2 Ιανουαρίου ο Economist στην εμβληματική, και με πολύ πρεστίζ, στήλη “Charlemagne” έθεσε το ερώτημα μήπως ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 28η Πολιτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ομοσπονδιακές εκλογές στον Καναδά ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2025. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων που κυβερνά δέκα χρόνια τη χώρα υπό τον 53χρονο Τζάστιν Τριντό ήταν στα πολύ χαμηλά δημοσκοπικά. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Οικονομικών, Κρίστια Φρίλαντ, που είχε προτείνει αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ, αλλά ο Τριντό της είπε ότι θα ήταν υπερβολική αντίδραση. Δηλαδή εξέφρασε μια ήπια στάση για να διαπραγματευτεί, ενώ η υπουργός του μια καθέτως “εθνική”.
Διαφαίνεται λοιπόν ότι οι καναδικές εκλογές θα γίνουν με διχαστικές τάσεις στην κοινωνία. Συνεπώς, η πρόταση του αντιτραμπικού Economist που θάφτηκε από τα δυτικά μίντια θα βγει στο προσκήνιο και θα συζητηθεί. Μένει να δούμε τι εντολές θα λάβει η κα φον ντερ Λάιεν από το Βερολίνο κι αν θα κάνει κάποια κίνηση πρόσκλησης της Οτάβα. Εκτός κι αν ο Τριντό ήξερε και κάνει στο πλάι για να ηγηθεί ενός ευρωενωσιακού κινήματος που σίγουρα θα στηριχθεί από το γαλλόφωνο Κεμπέκ.
Από την άλλη, παραμένει δελεαστική η πρόταση Τραμπ για μείωση των φόρων κατά 60%, καθώς οι επιχειρήσεις των Καναδών θα διπλασιαστούν και η χώρα θα προστατεύεται από τις ΗΠΑ! Πριν από αυτό είχε επιτεθεί στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό κατακρίνοντάς τον για τις εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, που απορροφούν το 75% των καναδικών εξαγωγών. Πρότεινε μάλιστα στον θρύλο του πρωταθλήματος του χόκει επί πάγου, Wayne Gretzky να βάλει υποψηφιότητα για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός ή μάλλον κυβερνήτης του Καναδά. Ο Τραμπ είχε απειλήσει τον Καναδά, αλλά και το Μεξικό, με οριζόντιους δασμούς 25%, αν δεν αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις ροές παράνομων μεταναστών και ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.
Ο Economist προτείνει την ένταξη στην ΕΕ
Υπό το κράτος υψηλής διανοητικής έντασης λοιπόν, ο “φιλελεύθερος” Economist αναρωτήθηκε: “Τι είναι σε μέγεθος ηπείρου, έχει πολλά κοινά με την Ευρώπη και δεν είναι Ευρώπη – αλλά θα μπορούσε να είναι;” και απαντά ότι ο Καναδάς πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εξέλιξη που θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές, αφού η Ευρώπη χρειάζεται χώρο και πόρους και ο Καναδάς χρειάζεται ανθρώπους. Ο αρθρογράφος του Charlemagne υπενθυμίζει ότι το 1984 Καναδάς και Δανία βρέθηκαν σε σκληρή αντιπαράθεση για μια βραχονησίδα ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στη μέση ενός παγωμένου αρκτικού καναλιού που σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ της Γροιλανδίας και της καναδικής επικράτειας Nunavut. Τελικά το 2022 συμφώνησαν να χωρίσουν το νησί στα δύο!…
Δεδομένου λοιπόν ότι η Ελβετία συμφώνησε σε μια στενότερη σχέση με την ΕΕ και η Ισλανδία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα το 2027 για την ένταξή της και υπό την απειλή Τραμπ να μετατρέψει τον Καναδά 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, ο “Καρλομάγνος” επισημαίνει ότι ο Καναδάς απολαμβάνει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την καναδική κληρονομιά, έχει μια έτοιμη λύση στα δεινά και των δύο τόπων: η ΕΕ – δεδομένου ότι συνομιλεί με τον Καναδά για την αντιμετώπιση της πολιτικής Τραμπ, θα πρέπει να καλέσει τον Καναδά να γίνει το 28ο μέλος της. Τα επιχειρήματα είναι πολλά:
- Η μικρή σε έκταση και πυκνοκατοικημένη ΕΕ θα τριπλασιάσει την έκτασή της, ενώ θα προσθέσει μόνο 40 εκατομμύρια Καναδούς σε έναν πληθυσμό 440 εκατομμυρίων.
- Χιλιάδες Ευρωπαίοι θα μεταναστεύσουν στον Καναδά.
- Η Ευρώπη έχει έλλειψη ενέργειας, ενώ ο Καναδάς έχει πολύ πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρική ενέργεια.
- Ο Καναδάς είναι πλούσιος σε ξυλεία που θα βοηθούσε τα οικονομικά της ΕΕ.
- Η Γαλλία, που ιστορικά επιφυλάσσεται να διευρύνει την ΕΕ, θα αξιοποιήσει την ευκαιρία ενός νέου γαλλόφωνου μέλους – αν και θα μπορούσε να συμβιβαστεί με το να αφήσει το γαλλόφωνο Κεμπέκ, το οποίο πάλι μουρμουρίζει για απόσχιση.
- Οι δεσμοί του Καναδά με τον Ειρηνικό, εν μέρει χάρη στις μεγάλες εισροές μεταναστών από την Ασία, θα ολοκλήρωναν την περιφερειακή εστίαση της Ευρώπης.
- Το ευρώ θα φαινόταν πολύ πιο παγκόσμιο εάν γινόταν αποδεκτό στο Βανκούβερ.
Η Ευρώπη επωφελείται από τους πόρους του Καναδά
Η Ευρώπη έχει μερικά δικά της μαθήματα για τον Καναδά, τα οποία θα μπορούσαν να επιδείξουν. Αλίμονο, η Ευρώπη εξακολουθεί να επιμένει ότι η ΕΕ είναι για τους Ευρωπαίους. Και ο “Καρλομάγνος” καταλήγει: «Εάν το CanadEU παραμένει μόνο ένα πείραμα γεωπολιτικής σκέψης, αυτό δεν αποκλείει μια ολοένα στενότερη σχέση. Ο Καναδάς συμμετέχει ήδη σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η στρατιωτική συνεργασία και τα διαστημικά ταξίδια.
Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα: το φυσικό αέριο του Καναδά δεν μπορεί να φτάσει στις ακτές της ΕΕ λόγω έλλειψης ναυτιλιακής υποδομής LNG. Η εμπορική συμφωνία Καναδά-ΕΕ, που θεσπίστηκε το 2017, είναι η πιο φιλόδοξη του μπλοκ, αλλά παραμένει σε “προσωρινή” εφαρμογή. Δέκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα πιο εκτεταμένα μέτρα της. Χωρίς να φέρουν τον Καναδά στην Ένωση, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».