ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στέλνει παρατηρητές η ΕΕ στη Ράφα – Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα - Οι προτάσεις που εξετάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ

«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε τη θανατηφόρα επίθεση στη Ράφα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στην Κνεσέτ, την στιγμή που μέλη οικογενειών των ομήρων διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του, κρατώντας φωτογραφίες των στρατιωτικών παρατηρητών που απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. «Ερευνούμε την υπόθεση, αυτή είναι η πολιτική μας», είπε ο Νετανιάχου. «Για εμάς, το να πληγώνουμε κάποιον άμαχο είναι μια τραγωδία».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Yesh Atid) Γιαΐρ Λαπίντ μίλησε στην Κνεσέτ απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού και είπε: «κάθε μέρα, ηλικιωμένοι πεθαίνουν στα τούνελ – αυτή είναι η ευθύνη σας, δεν τους φέρατε στο σπίτι. Δεν μπορείτε να παραμείνετε πρωθυπουργός… Το μόνο που έχετε να πείτε είναι, “αυτό δεν είναι η Χαμάς-σταν ή η Φατάχ-σταν”, γιατί το μόνο που σας έχει απομείνει είναι ρίμες. Με αυτή την κυβέρνηση, δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Το Ισραήλ αξίζει μια υγιή κυβέρνηση, και έναν πρωθυπουργό που δεν είναι φθαρμένος και κουρασμένος και ένοχος για τόσες καταστροφές», συνέχισε ο Λάπιντ.

Προηγουμένως, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά αναφορές για ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σήμερα το πρωί τα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, κοντά στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα. Σύμφωνα με τις αναφορές, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών και Αιγύπτιων στρατιωτών. «Πριν από μερικές ώρες σημειώθηκε ένα συμβάν με πυροβολισμούς στα αιγυπτιακά σύνορα, το συμβάν ερευνάται και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τους Αιγύπτιους», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Αιγύπτιος στρατιώτες είναι νεκρός.

Αξιωματούχοι της Γάζας αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα σε στρατόπεδο που φιλοξενεί εκτοπισμένους Παλαιστίνιους κοντά στη Ράφα στο νότιο τμήμα της λωρίδας έχει αυξηθεί στους 45. Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως «διέπραξε σφαγή αμάχων στοχοποιώντας κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων παιδιά.

Τί αποφάσισε η ΕΕ

«Οι υπουργοί της ΕΕ έδωσαν το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής μας αποστολής στη Ράφα που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή η μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ θα μπορούσε να παίξει χρήσιμο ρόλο στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με την παλαιστινιακή αρχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε εάν πληρούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις», είπε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί».

Ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να επαναλάβουν τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου: πρώτον, να εφαρμόσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, δεύτερον, να σταματήσει να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής και τρίτον, να πάψει να χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση και κατά συνέπεια να της απαγορεύει να εργάζεται στη Γάζα και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Σε ό,τι αφορά το πρώτο αίτημα, ο Μπορέλ είπε ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, είναι δεσμευτική και πρέπει να εφαρμοστεί, καθότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα, ο Μπορέλ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει το πάγωμα των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής και των οικονομικών πόρων που διαθέτει «για να διατηρήσει μια ελάχιστη τάξη στη Δυτική Όχθη», η οποία «βράζει». Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός δωρητής της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν μπορούμε να αντέξουμε την οικονομική της ασφυξία από τις αδιάκριτες ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου», πρόσθεσε. Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι οι Υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να διεξαχθεί Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Όλα τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο και με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου). «Ήταν μια μακρά και έντονη πολιτική συζήτηση», είπε ο Μπορέλ, η οποία δυστυχώς έπρεπε να διακοπεί λόγω της προγραμματισμένης Διάσκεψης για τη Συρία. Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αραβικές χώρες πρότειναν τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για την επόμενη μέρα στη Γάζα και το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, κάτι το οποίο δεν διαφέρει από την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

Ρουκέτες από την Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ένα ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο του νοτίου Λιβάνου, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Σήμερα, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση για «την επίθεση του ισραηλινού εχθρού που έβαλε στο στόχαστρο το νοσοκομείο Σαλάχ Γαντούρ στο Μπιντ Τζμπέιλ» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε λίγο αργότερα ότι ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ.

Το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) είχε μεταδώσει το πρωί ότι ένα «εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» έπληξε με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο μια μοτοσικλέτα κοντά στο νοσοκομείο Σαλάχ Γαντούρ, στην κοινότητα Μπιντ Τζμπέιλ. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν ο νεκρός ήταν άμαχος.

Το νοσοκομείο αυτό το διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το προσωπικό του, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου καταδίκασε «το βάναυσο ισραηλινό πλήγμα» εναντίον του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς το «έγκλημα πολέμου».

Οργή Ερντογάν, αντίδραση και από Μακρόν-ΟΗΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο Νετανιάχουν και οι βάρβαροι να λογοδοτήσουν». Μήνυμα σε Ισραήλ και από τον Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει «εξοργισμένος» και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός. «Αυτή η σφαγή, που έγινε μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης) για τον τερματισμό των επιθέσεων, αποκάλυψε για μία ακόμα φορά το στυγνό και προδοτικό πρόσωπο του κράτους τρομοκράτη», μετά την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε με πιο σκληρή γλώσσα: «Όπως ο Χίτλερ, ο Μιλόσεβιτς (πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας), ο Κάρατζιτς (πρώην σέρβος ηγέτης της Βοσνίας) και άλλοι φαραώ της Ιστορίας που θαυμάζουν, δεν θα αποφύγουν την κατάρα. Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ζητήσουμε λογαριασμό από τους βαρβάρους αυτούς, τους δολοφόνους αυτούς, που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπιά», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν .

«Είμαι εξοργισμένος από τις ισραηλινές επιδρομές […]. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν στην Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους παλαιστίνιους πολίτες. Απευθύνω έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίους και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Είμαι εξοργισμένος από τις ισραηλινές επιδρομές […]. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν στην Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους παλαιστίνιους πολίτες. Απευθύνω έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίους και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει». «Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αθώων αμάχων, οι οποίοι αναζητούσαν απλώς καταφύγιο από αυτές τις φονικές συγκρούσεις. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Διπλωματική κινητικότητα 

Υπό το φάσμα των νέων ισραηλινών χτυπημάτων στη Ράφα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για παύση των επιχειρήσεων, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, αύριο η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Με αυτό το φόντο συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ότι θα ζητήσει από τα άλλα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσουν επίσημη υποστήριξη στο Διεθνές Δικαστήριο και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ σέβεται τις αποφάσεις του. «Θα ζητήσω από τους άλλους 26 εταίρους να δηλώσουν την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαστηρίου και της απόφασής του και επίσης, εάν το Ισραήλ συνεχίσει να επιδιώκει την αντίθεσή του σε αυτή τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα για να επιβάλουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόδαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την οποία ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Κανένας Ισραηλινός όμηρος δεν θα αφεθεί ελεύθερος, αν τώρα περισσότεροι άνθρωποι χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε σκηνές», δήλωσε η Μπέρμποκ αναφερόμενη στους νέους εκτοπισμούς Παλαιστινίων στο νότιο τμήμα της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ συμπεριφέρεται στον πόλεμο», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος Συμβούλιο Εξωτερικών σημείωσε σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, ότι «πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς».

«Θα προτείνω μία κοινή task force , συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες» προσέθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

Διπλωματικά μέτρα του Ισραήλ κατά Ισπανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε σήμερα από το προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να σταματήσει από την 1η Ιουνίου να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους, απαντώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη. Από την 1η Ιουνίου το ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ «θα μπορεί να παρέχει προξενικές υπηρεσίες αποκλειστικά στους κατοίκους της προξενικής περιφέρειας της Ιερουσαλήμ και (δεν) θα επιτρέπεται (…) να ασκεί προξενική δραστηριότητα για λογαριασμό των κατοίκων της Παλαιστινιακής Αρχής», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς δήλωσε σε ξεχωριστή ανακοίνωση: «Σήμερα έθεσα σε εφαρμογή προκαταρκτικά τιμωρητικά μέτρα εναντίον του προξενείου της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ μετά την αναγνώριση από την ισπανική κυβέρνηση ενός παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα ανεχθούμε να πλήττεται η κυριαρχία και η ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας για τη Ράφα

Ο στρατιωτικός γενικός εισαγγελέας, υποστράτηγος Yifat Tomer Yerushalmi δήλωσε ότι η επίθεση του IDF στη Ράφα τη Δευτέρα είναι υπό έρευνα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Οι λεπτομέρειες του περιστατικού βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, την οποία δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στο μέγιστο βαθμό», είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ο ισραηλινός στρατός λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά σε αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Στην πυρά ο καταυλισμός Μπαρκάσατ

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφας.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό. Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, μήνυμα που απευθύνεται κυρίως προς τη Δυτική Όχθη. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ασθενοφόρα της διακόμισαν «μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών». Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε το πρωί ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 40 και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι «η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς». Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης σε άλλους τομείς στη Ράφα χθες. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανέφερε πως διακομίστηκαν σε αυτό τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό μίας εγκύου.

Ρουκέτες της Χαμάς στο Τελ Αβίβ

Στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ήχησαν σειρήνες συναγερμού χθες το απόγευμα, για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα και πρόσθεσε πως βομβάρδισε την πόλη σε αντίποινα. Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη συνεδρίαση της ισραηλινής Κυβέρνησης Πολέμου για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου. Χθες βράδυ χιλιάδες Ισραηλινοί παραβρέθηκαν στην κηδεία ομήρου, του Χανάν Γιαμπλόνκα, που σκοτώθηκε την 7η Οκτωβρίου και το πτώμα του εντοπίστηκε την Παρασκευή.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κυβέρνησης Πολέμου χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στον θύλακο, ο Γιαχία Σινουάρ, «συνεχίζει να απαιτεί το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθεί σώα η Χαμάς, ώστε να μπορεί να διαπράξει κι άλλες φρικαλεότητες όπως αυτές της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι «εναντιώνεται σθεναρά» στην απαίτηση να τερματιστεί ο πόλεμος.

Eπανέναρξη διαπραγματεύσεων;

Το σαββατοκύριακο ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Νταβίντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ (της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας) συμφώνησε με τον διευθυντή της CIA, τον Γουίλιαμ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, σε ένα νέο πλαίσιο για την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική. Και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Ράφα δεν γίνεται σεβαστή από το Ισραήλ. Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό, αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα, όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx