Πως έδρασαν τα τουρκικά drones που έστειλε ο Ερντογάν στη Λιβύη
05/06/2021Σε επιστολή της με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2021 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία ο ΟΗΕ είχε αναθέσει να ερευνήσουν τα οπλικά συστήματα και τα τουρκικά drones που διοχετεύονται στους διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα εξής:
Το Μάρτιο του περασμένου έτους, στρατιωτική φάλαγγα μαχητών του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ «εντοπίστηκε και δέχτηκε επίθεση από πολεμικά αεροσκάφη» και πιο συγκεκριμένα από «θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα του τύπου STM-Kargu 2, τα οποία ενεργοποίησαν Τούρκοι στρατιωτικοί».
Η λέξη κλειδί είναι “αυτόνομα”, που σημαίνει ότι δεν ελέγχονται από χειριστές επί του εδάφους. Η αναφορά των εμπειρογνωμόνων συνεχίζει, εξηγώντας πως αυτά τα οπλικά συστήματα «είναι προγραμματισμένα ώστε να επιτίθενται στον στόχο τους, χωρίς να ελέγχονται από χειριστές». Το σύστημα αυτό οι στρατιωτικοί το αποκαλούν “Στείλε και ξέχνα”. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, το Μάρτιο του 2020 ήταν η πρώτη φορά που τέτοιους είδους μη ελεγχόμενα drones χρησιμοποιήθηκαν σε πραγματική μάχη και προκάλεσαν το θάνατο στρατιωτών.
Το Kargu 2 είναι τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πιο γνωστό ως drone, με τέσσερις έλικες, βάρους 7 κιλών. Μπορεί να πετά με ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από το σημείο απογείωσης. Ή να πετά για συνεχή 30 λεπτά. Μπορεί να επιτεθεί ως σμήνος ή ως καμικάζι, δηλαδή να πέσει με μεγάλη ακρίβεια επάνω στο στόχο και να εκραγεί.
Σύμφωνα με την αναφορά προς τον ΟΗΕ, το τουρκικό αυτό drone είναι σε θέση να πλήξει ακόμη και συγκεκριμένο άτομο, καθώς μπορεί να εξοπλιστεί με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Η αναφορά καταλήγει με τη διαπίστωση πως στη Λιβύη αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδείχτηκαν «ιδιαίτερα αποτελεσματικά», καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ «δεν ήταν σε θέση να τα αποκρούσουν» και «υπέστησαν σημαντικές απώλειες».
Τα τουρκικά drones
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica που δημοσίευσε την έκθεση, έχει προκληθεί ανησυχία την ηγεσία στον ΟΗΕ. Η διαπίστωση ήταν πως η Τουρκία όχι μόνον παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2011 στην Λιβύη, αλλά έχει στείλει εκεί και οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας.
Παράλληλα, η αποκάλυψη ξεκίνησε, ή μάλλον επανέφερε στο προσκήνιο, μια συζήτηση που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια με θέμα την αυτόματη εκτέλεση ανθρώπων από ρομπότ που δεν κατευθύνονται από χειριστές. Ο αναλυτής Zachary Kallenborn χαρακτήρισε στο Bulletin of Atomic Scientists «συγκλονιστική» την αποκάλυψη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.
Συνέκρινε μάλιστα την αποκάλυψη αυτή με τις μεγάλες διαμαρτυρίες που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν τα λεγόμενα signature strike στο Αφγανιστάν με τη συστηματική χρήση των μη επανδρωμένων Reaper των ΗΠΑ, όταν, ακόμη και με την κρίση του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή των χειριστών, είχαμε χιλιάδες απώλειες αθώων αμάχων. Τόσο που ο Ομπάμα αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χρήση αυτού του όπλου.
Ενώ δεν έχουμε πληροφορίες για ενδεχόμενες επαφές του ΟΗΕ με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το θέμα των drones που σκοτώνουν αυτομάτως τους εχθρικούς στρατιώτες, υπήρξαν διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες σκέφτεται να εντάξει αυτά τα όπλα, τα οποία χαρακτήρισε «ηθικώς αποκρουστικά και πολιτικώς απαράδεκτα», στον κατάλογο με τα όπλα, των οποίων η χρήση απαγορεύεται διεθνώς, όπως επί παραδείγματι τα χημικά και βιολογικά όπλα.