Πως ένα γραμματόσημο προκαλεί θύελλα μεταξύ Άγκυρας-Ερμπίλ

Πως ένα γραμματόσημο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων μεταξύ Άγκυρας-Ερμπίλ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε οι κουρδικές αρχές στο βόρειο Ιράκ να “πάρουν πίσω” το αναμνηστικό γραμματόσημο που εξέδωσαν εξαιτίας της επίσκεψης του Πάπα, καθώς εμφανίζει έναν χάρτη του Κουρδιστάν όπου περιλαμβάνεται τμήμα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στο αναμνηστικό γραμματόσημο που τύπωσε η αυτόνομη κυβέρνηση του Βόρειου Ιράκ  για να τιμήσει τον πάπα Φραγκίσκο, εικονίζονται η μορφή του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κι ένας χάρτης του Κουρδιστάν. Αυτός συμπεριλαμβάνει πολλές τουρκικές πόλεις που η πλειοψηφία τους αποτελείται από Κούρδους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «αναμένουμε άμεσες και σαφείς δηλώσεις των αρχών της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν και την άμεση ανάκληση του χάρτη, που αποτελεί βαρύ σφάλμαΟ χάρτης αυτός επιβεβαιώνει μη ρεαλιστικούς πόθους σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας κρατών που γειτονεύουν με το Ιράκ και υπενθυμίζουμε τα απογοητευτικά αποτελέσματα που είχαν κατά το παρελθόν προηγούμενα εγχειρήματα της ιρακινής κουρδικής μειονότητας να αποκτήσει ανεξαρτησία».

Τουρκία: Ζητά εξηγήσεις για γραμματόσημο που δείχνει τουρκικές επαρχίες μέρος του Κουρδιστάν - CNN.gr

Η Άγκυρα αναφέρεται και στο δημοψήφισμα του 2017 των Ιρακινών  Κούρδων για την ανεξαρτησία, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Βαγδάτη, την Τουρκία και το Ιράν και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι Κούρδοι τον έλεγχο του Κιρκούκ, όταν τα ιρακινά στρατεύματα έδιωξαν τις δυνάμεις τους από την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία.

Τι φοβάται η Άγκυρα

Η δημιουργία ενός  “Μεγάλου Κουρδιστάν” προκαλεί ανατριχίλα στην Άγκυρα που καθορίζει και τη στρατηγική της με στόχο να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Ο τουρκικός στρατός διεξάγει συχνά στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον μαχητών του PKK και σε συνεργασία με του Κούρδους μαχητές “πεσμεργκά” της αυτόνομης κυβέρνησης του ιρακινού κουρδιστάν. Ο πρωθυπουργός της Μασρούρ Μπαρζανί έχει κατηγορήσει το PKK ότι «εκμεταλλεύεται την καλή θέληση των Ιρακινών Κούρδων» και πως δίνει με την δράση του το “πάτημα” στον τουρκικό στρατό να βομβαρδίζει και να πραγματοποιεί επιδρομές στο βόρειο Ιράκ.

Επιπλέον, η  τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το ιρακινό Κουρδιστάν. Όμως, οι Ιρακινοί Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα, ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το ποιο θα είναι το γραμματόσημο που θα επιλεγεί για να τιμήσει την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Προφανώς δεν θα είναι το επίμαχο με τον χάρτη, επειδή η κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ δεν επιθυμεί να προκαλέσει την οργή της Άγκυρας. Η κύρια πηγή εισοδήματος του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι το πετρέλαιο που εξάγεται μέσω αγωγού που καταλήγει σε τερματικούς σταθμούς στα τουρκικά νότια παράλια.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι