ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς εξόντωσαν οι Αμερικανοί τον αρχηγό του ISIS

Πώς εξόντωσαν οι Αμερικανοί τον αρχηγό του ISIS

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, με την συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS, Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι». Όμως σύμφωνα με αραβόφωνα μέσα και με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά (πιθανόν και άλλοι άμαχοι). Η τελευταία παρόμοια επιχείρηση στην ίδια περιοχή το 2019 σκότωσε τον προηγούμενο αρχηγό του ISIS, τον 48χρονο  Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στην επιχείρηση κατά του αλ Μπαγκντάντι τον περσινό Νοέμβριο, σκοτώθηκαν δύο παιδιά που είχε ο 48χρονος μαζί του, αλλά δεν τα πυροβόλησαν Αμερικανοί. Συγκεκριμένα, όταν ο αρχηγός του ISIS αποκλείσθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες σε υπόγειο τούνελ διαφυγής, πυροδότησε τις βόμβες που φορούσε σε γιλέκο. Όταν ανατινάχθηκε, σκοτώθηκαν και τα δύο παιδιά που είχε μαζί του. Και σε εκείνην την επιχείρηση οι Αμερικανοί είχαν καλέσει στα αραβικά τους αμάχους να βγουν από το καταφύγιο του Μπαγκντάντι, πριν κάνουν την έφοδο. Τότε είχαν βγει έξω αρκετά γυναικόπαιδα. Πιθανόν στην χτεσινή επιχείρηση τα γυναικόπαιδα να παρέμειναν στην οικία.

Οι ΗΠΑ δεν αναφέρονται στους αμάχους ως θύματα και στις σχετικές ανακοινώσεις λένε ότι «προτού γίνει η έφοδος καλέσαμε από τα μεγάφωνα να βγουν όλοι έξω από το κτήριο». Προφανώς οι δέκα άμαχοι νεκροί είτε δεν βγήκαν, ή διέμεναν σε κοντινά κτίρια και σκοτώθηκαν από αδέσποτες ή από βόμβες. Οι περίοικοι λένε ότι ξύπνησαν γύρω στη 01:00 από τους ήχους ελικοπτέρων και στις 03:00 άρχισαν οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις. Όταν τα χαράματα βγήκαν έξω, είδαν ανατιναγμένους δρόμους και ένα σπίτι που ήταν προφανώς ο στόχος της εφόδου.

Όπως λένε, τα ελικόπτερα υπερίπταντο επί δύο ώρες κατοπτεύοντας το χώρο προτού αρχίσει η επίθεση από αέρος και εδάφους και ότι ακούγονταν από μεγάφωνα προειδοποιήσεις «να βγουν έξω όλοι οι κάτοικοι του κτηρίου». Μόλις προσγειώθηκαν άρχισε η επίθεση στο κτήριο-στόχο. Ένας κάτοικος της περιοχής είπε ότι είδε μια γυναίκα νεκρή, αλλά εκτιμά ότι φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά και ίσως αυτοανατινάχθηκε. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκοτώθηκαν πάνω από 13 άμαχοι.

Οι New York Times σε έρευνά τους αναφέρουν ότι τα αεροπορικά χτυπήματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν έχουν στοιχίσει τα τελευταία δέκα χρόνια τη ζωή σε πάνω από 1.300 αμάχους. Το σπίτι στο οποίο έγινε η από αέρος αλλά και από επίγειες δυνάμεις επιδρομή:

Women, Children Killed in US Special Operations Raid in Syria’s Idlib

Πως εξόντωσαν τον αρχηγό του ISIS

Ο Μπάιντεν στις δηλώσεις του είπε τα εξής: «Χθες τη νύχτα, υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία έφεραν με επιτυχία σε πέρας αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξουδετερώσαμε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi—τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά των Αμερικανών. «Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις γίνουν διαθέσιμες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το ISIS ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, γνωστός και ως Abdullah Qardash ή Hajji Abdullah, έγινε ηγέτης της οργάνωσης όταν αυτοκτόνησε λίγο προτού συλληφθεί ο αλ Μπαγκντάντι σε παρόμοια επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων το 2019 στο κοντινή πόλη Barisha.

Η νυχτερινή επιδρομή είχε στόχο μια κατοικία στην Ατμέχ, μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον δεκαετή πόλεμο στην πατρίδα τους. Η κατοικία του αρχηγού του ISIS ήταν στα περίχωρα της πόλης. Είναι πιθανόν ο βασικός στόχος πάντως να αυτοκτόνησε σαν τον προκάτοχό του, δηλαδή να πυροδότησε τις βόμβες με τις οποίες ήταν ζωσμένος. Πάντως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών προτού όλα σιγήσουν και διαπιστωθεί ότι ο ηγέτης το ISIS ήταν μεταξύ των νεκρών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι