Πως φτάσαμε στο πραξικόπημα των “Bolsonaristas”
09/01/2023Δύο χρόνια μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, το σκηνικό επαναλαμβάνεται στην Βραζιλία: Η κατάσταση είναι χαοτική, με εκατοντάδες “Bolsonaristas”, όπως αποκαλούνται οι οπαδοί του ηττημένου προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρου, να εισβάλουν στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο, σπάζοντας τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, τα κτίρια είναι υπό τον έλεγχο των κρατικών αρχών. Στο οργισμένο διάγγελμα του, ο πρόεδρος της χώρας μίλησε για «φανατικούς φασίστες που θα τιμωρηθούν», ενώ διέταξε την κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και το κλείσιμο για 24 ώρες του κέντρου της Μπραζίλια, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής λεωφόρου όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια. Ο Ιγνάσιο Λούλα έδειξε ως υποκινητή των πρωτοφανών επεισοδίων την εμπρηστική ρητορική του προκατόχου του Μπολσονάρου.
Οι φόβοι για την σταθερότητα της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, επιβεβαιώνονται. Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι “Bolsonaristas” (με την ανοχή του ίδιου του Μπολσονάρου) πραγματοποιούν πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποκλείοντας κεντρικές οδούς και απαιτώντας επέμβαση του στρατού, προκειμένου να μην ορκιστεί πρόεδρος ο “κομμουνιστής” Ιγνάσιο Λούλα!
RIO DE JANEIRO (AP) — Supporters of ex-President Jair Bolsonaro storm Congress in Brazil’s capital. pic.twitter.com/g13XKkAJUb
— LockharTVMedia (@LockharTVMedia) January 8, 2023
Λίγο πριν την ορκωμοσία Λούλα (στην οποία παρευρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση του νεοεκλεγέντoς προέδρου) η αστυνομία είχε συλλάβει μία ομάδα φανατικών οπαδών του Μπολσονάρου, οι οποίοι ομολόγησαν πως σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις για να προκληθεί επέμβαση του στρατού!
Είναι τέτοιο το κλίμα πόλωσης στην χώρα που το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες “Bolsonaristas” συγκεντρωνόντουσαν ακόμα και έξω από στρατόπεδα, ζητώντας την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ τον γύρο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης είχαν κάνει βίντεο με πολλούς από αυτούς να χαιρετούν ναζιστικά:
Η στάση του στρατού
Μόλις οι φανατικοί οπαδοί του Μπολσονάρου συνειδητοποίησαν ότι ο στρατός δεν είχε καμία διάθεση να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, άρχισαν να κατηγορούν τους ανώτατους αξιωματικούς ως… “καρπούζια”, έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τους “συνοδοιπόρους” των κομμουνιστών: “Πράσινοι” απ’ έξω (λόγω της πράσινης στολής τους) αλλά “κόκκινοι” από μέσα!
Πάντως η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων είχε κρατήσει από καιρό αποστάσεις από τον Μπολσονάρου. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν παραιτηθεί ταυτόχρονα οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, εν μέσω δημοσιευμάτων περί δυσαρέσκειας τους για την “πολιτικοποίηση του στρατού” που επιδίδονταν συνεχώς ο Μπολσονάρου (ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και είναι απροκάλυπτος θαυμαστής των στρατιωτικών δικτατοριών της χώρας).
Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των αξιωματικών που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις επί Μπολσονάρου έσπευσαν να αναγνωρίσουν την νίκη του αντιπάλου του Λούλα, με κυριότερο τον πρώην αντιπρόεδρο και απόστρατο στρατηγό Χάμιλτον Μουρνάου. Οι βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν πως ένα πραξικόπημα στην Βραζιλία δεν θα είχε την στήριξη ούτε των Αμερικανών, ούτε των Ευρωπαίων: Στον αντίποδα Ουάσιγκτον και Ευρωπαίοι, ειδικά ο Γάλλος πρόεδρος, είχαν πολλούς λόγους να χαιρετίσουν με ανακούφιση την ήττα του Μπολσονάρου.
Ο “Περόν της Βραζιλίας”
Η περίπτωση του Ζαϊρ Μπολσονάρου έχει κάποιες ομοιότητες με τον Χουάν Περόν, τον “πατέρα” του λατινοαμερικανικού λαϊκισμού. Ο Περόν προέρχονταν από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και ήταν θαυμαστής του Μπενίτο Μουσολίνι. Αν και με τον οικονομικό του κορπορατισμό ο Περόν είχε κινητοποιήσει τους “descamisados” (τους “ανθρώπους χωρίς πουκάμισο”, δηλαδή την εργατική τάξη), ο Μπολσονάρου κινητοποιούσε τους υποστηρικτές του από το 2020, με το ιδιότυπο “αντάρτικο” που ξεκίνησε κατά των lockdown.
Ο Μπολσονάρου είχε αποπέμψει με εξευτελιστικό τρόπο τον “Βραζιλιάνο Τσιόδρα”, τον επιφανή υπουργό του Υγείας και υποστηρικτή των περιοριστικών μέτρων, Μανέτα. Ο τότε πρόεδρος υιοθετούσε την πιο ακραία επιχειρηματολογία των αρνητών του εμβολιασμού και των περιοριστικών μέτρων, οργανώνοντας ακόμα και πολυπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των «δολοφόνων της οικονομίας», όπως χαρακτήριζε τους κυβερνήτες των επαρχιών που υποστήριζαν τα τοπικά lockdown, οι οποίοι να σημειωθεί πως ήταν δεξιοί!
Από τους περασμένους μήνες χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρου είχαν ξεκινήσει να διαδηλώνουν πέριξ του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατά της επερχόμενης “εκλογικής νοθείας”, διαδηλώσεις που χαιρέτιζε ο τότε πρόεδρος. Ήταν η ένδειξη πως δεν θα αναγνώριζε την ενδεχόμενη νίκη του αντιπάλου του, του Ιγνάσιο Λούλα, που είχε “βάλει μπρος” να θέσει ξανά υποψήφιος, μετά την αποφυλάκιση και την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες για διαφθορά. Κατηγορίες τις οποίες ο Λούλα και οι οπαδοί είχαν αποδώσει σε πολιτική δίωξη, κάτι διόλου παράξενο στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Ο ίδιος ο Μπολσονάρου αρνήθηκε να συγχαρεί τον Λούλα. Είναι χαρακτηριστικό πως προχώρησε στις πρώτες του δηλώσεις, 40 μέρες μετά την νίκη του αντιπάλου του. Ο Μπολσονάρου περιορίστηκε να δηλώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις σέβονται το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και πως είναι «προπύργιο για την αποτροπή του σοσιαλισμού». Ο ίδιος δεν κάλεσε τους “Bolsonaristas” να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων, αναγνωρίζοντας πως έχουν “δίκαια αιτήματα”. Δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Λούλα, επιλέγοντας να ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτοί που δεν έδειξαν καμία διάθεση να υποχωρήσουν ήταν οι “Bolsonaristas”. Στην πραγματικότητα έμοιαζε θέμα χρόνου να επαναληφθούν οι σκηνές του Καπιτωλίου στην Βραζιλία, με δεδομένη την πόλωση και τον φανατισμό των σκληροπυρηνικών οπαδών του Μπολσονάρου, ο οποίος να σημειωθεί πως στις τελευταίες εκλογές πήγε πολύ καλύτερα από ότι ανέμεναν οι δημοσκοπήσεις.
https://twitter.com/RawsGlobal/status/1612173913425080321?s=20&t=XQOQo3YmaGWSqYhSPHTW5g