ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς γιόρτασαν οι Ταλιμπάν τον Δεκαπενταύγουστο (videos)

Πώς γιόρτασαν οι Ταλιμπάν τον Δεκαπενταύγουστο,

Η σημερινή μέρα είναι εθνική γιορτή στο Αφγανιστάν και γιορτάστηκε με γενική αργία για να τιμηθεί η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ακολουθεί στις 19 Αυγούστου, άλλη μία εθνική επέτειος, η υπογραφή της συνθήκης του 1919 με την Βρετανία, με την οποία το Αφγανιστάν έπαψε να είναι προτεκτοράτο. Πριν την επέτειο της ανεξαρτησίας, λοιπόν, σήμερα η χώρα τιμά την επέτειο της ταλιμπανικής παλιγγενεσίας.

Στις 15 Αυγούστου 2021, χάρη στην αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, οι Ταλιμπάν μπήκαν χωρίς μάχη στην πρωτεύουσα Καμπούλ, στο τέλος μιας επίθεσης που είχαν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, μετά τη δήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις 29 Απριλίου ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η χαοτική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων συνεχίσθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου, με δεκάδες χιλιάδες πανικόβλητους πολίτες να σπεύδουν προς το μοναδικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να φύγουν από τη χώρα με οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση. Οι εικόνες πλήθους ανθρώπων που καταλάμβαναν εξ εφόδου αεροπλάνα σταθμευμένα στην πίστα του αεροδρομίου, και άλλων που προσπαθούσαν να διαφύγουν γαντζωμένοι στα φτερά αμερικανικού μεταγωγικού που απογειώνονταν, έχουν μείνει ανεξίτηλες.

Εκτός από την κήρυξη αργίας σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί άλλος επίσημος εορτασμός για την εορταστική επέτειο, όμως η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε πως θα μεταδώσει ειδικά προγράμματα. Οι Ταλιμπάν έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν για το γεγονός ότι το κίνημά τους ασκεί σήμερα την εξουσία, τη στιγμή που οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής, από την πλευρά τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι μισοί από τα 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια.

«Όταν μπήκαμε στην Καμπούλ και όταν έφυγαν οι Αμερικάνοι, ήταν στιγμές χαράς», συνεχίζει ο Νιαματουλάχ Χεκμάτ, μέλος πλέον των ειδικών δυνάμεων και αποσπασμένος στη φρουρά του προεδρικού μεγάρου. Όμως για τους απλούς Αφγανούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η επιστροφή των Ταλιμπάν αύξησε σημαντικά τις δυσκολίες.

Πολύ γρήγορα και παρά την αρχική υπόσχεσή τους, οι νέοι ηγέτες της χώρας σε μεγάλο βαθμό επέστρεψαν στην υπερσυντηρητική ερμηνεία του ισλάμ που είχε χαρακτηρίσει το πρώτο πέρασμά τους από την εξουσία, από το 1996 ως το 2001, περιορίζοντας πολύ τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από πολλά δημόσια αξιώματα και απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες εκτός της πόλης τους. Τον Μάρτιο οι Ταλιμπάν έκλεισαν και πάλι τα λύκεια και τα κολέγια για τα κορίτσια, μερικές ώρες μόλις μετά την επαναλειτουργία τους που είχε ωστόσο προαναγγελθεί από καιρό.

Και στις αρχές Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε τις γυναίκες να φορούν στους δημόσιους χώρους ενδυμασία που να τις καλύπτει πλήρως, κατά προτίμηση την μπούρκα. Προχθές, Σάββατο, στην Καμπούλ, μαχητές Ταλιμπάν διέλυσαν βίαια πυροβολώντας στον αέρα, συγκέντρωση 40 γυναικών που διαδήλωναν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην εργασία και την εκπαίδευση.

Η ΕΕ για τις γυναίκες

Η διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε χθες πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μια ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή κινητοποίησης γυναικών στην Καμπούλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, που βλέπουν να τους στερούνται συστηματικά οι ελευθερίες τους, τα δικαιώματά τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Η ανακοίνωση τονίζει εξάλλου ότι η χορήγηση βοήθειας στο Αφγανιστάν εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους των Ταλιμπάν των θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ιδίως των δικαιωμάτων των κοριτσιών, των παιδιών, των γυναικών και των μειονοτήτων». Κλείνει με την επισήμανση ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει απειλή για την ασφάλεια άλλων χωρών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version