ΑΠΟΨΗ

Πώς η γκάφα του Πούτιν ανέστησε το ΝΑΤΟ

default image

Τελικά η γκάφα του Πούτιν είναι η ίδια που έκανε ο Ναπολέων όταν είχε καταλάβει όλες τις γερμανικές χώρες, 490 βασίλεια και δουκάτα, που τα ένωσε σε 90, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ο “πατέρας της Γερμανίας”, καθώς μετά από 55 χρόνια γεννήθηκε το Γερμανικό Ράιχ. Μια ανάλογη γκάφα έκανε και ο Κάιζερ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δημιούργησε “αντισυσπειρώσεις” που τον περικύκλωσαν. Ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε μια τεράστια αντισυσπείρωση της Δύσης εναντίον του και ιδιαίτερα της Ευρώπης, γονιμοποιώντας το εν υπνώσει σπέρμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Κατ’ αρχήν φαίνεται πως, η γκάφα του Πούτιν είναι ότι υποτίμησε την αντίσταση του ουκρανικού λαού. Προφανώς δεν θα είχε δει το ντοκιμαντέρ που ανέβασε την Κυριακή το Netflix με τίτλο “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία). Πρόκειται για μια ταινία (2015) του σκηνοθέτη Evgeny Afineevsky σε κείμενα του Den Tolmor που καταγράφει την εξέγερση 92 ημερών των Ουκρανών κατά το 2013-2014, με 129 νεκρούς και 1800 τραυματίες, την γνωστή “Πορτοκαλί Επανάσταση” που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Viktor F. Yanukovich, αλλά και την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία. Αν είχε δει την ταινία θα καταλάβαινε την αποφασιστικότητα, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των εξεγερμένων για να ζήσουν ελεύθεροι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έτσι, ο “αστραπιαίος πόλεμος” ενδέχεται να μετατραπεί σε αστικό Αφγανιστάν για τον Πούτιν, καθώς υπάρχει λαϊκή εμπειρία αυτο-οργάνωσης από το 2013-14, δεύτερον υπάρχει η ίδια αποφασιστικότητα (δεν φεύγουν από τη χώρα άνδρες κάτω των 60 ετών) και επιστρέφουν Ουκρανοί οικονομικοί μετανάστες στη χώρα για να πολεμήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να επιλέγει την τακτική ενός “επαυξημένου ανταρτοπολέμου” (Κώστας Γρίβας) που συνίσταται στο επιχειρησιακό σπάσιμο των μεγάλων μονάδων σε μικρές αυτόνομες που δρουν ανεξάρτητα στη λογική ενός “ψηφιδωτού πολέμου”, με πολλές εστίες που αποβλέπει στην ακύρωση του blietzkrieg.

Η γκάφα του Πούτιν

Το ότι ο Πούτιν επιστράτευσε Τσετσένους μαχητές, τους μισθοφόρους της Wagner και ακούγεται και για Λευκορώσους αλεξιπτωτιστές δείχνει πως όλος ο σχεδιασμός έχει αποτύχει. Αλλά η μεγαλύτερη γκάφα του Πούτιν ήταν που κήρυξε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού.

Εκεί ξεπέρασε κάθε γραμμή με αποτέλεσμα το αίτημα της σύγκλησης έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου απείχαν Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σημαίνει ότι Κίνα και Ινδία δεν τον ακολούθησαν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο ΟΗΕ να αποφασίσει να στείλει ειρηνευτική δύναμη (διάβαζε ΝΑΤΟ plus). Έτερη γκάφα ήταν η μόχλευση απειλής προς Φινλανδία και Σουηδία σε περίπτωση πρόθεσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μετά από τη διεθνή απομόνωση του Πούτιν, τα οικονομικά αντίμετρα που θα γίνουν αισθητά στην απομονωμένη από την πληροφόρηση ρωσική κοινωνία (με την σύλληψη 2100 Ρώσων διαδηλωτών κατά της εισβολής) μπορούμε να προσδοκούμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις στην Λευκορωσία είναι για να κερδίσουν και οι δύο πλευρές χρόνο, για να ανασυνταχθούν οι εισβολείς και για να πάρουν πολεμική βοήθεια οι αμυνόμενοι. Δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Η γονιμοποίηση της Ευρώπης

Κάπως έτσι η γκάφα του Πούτιν χάλασε την ευρωπαϊκή μακαριότητα, την βίασε και γονιμοποίησε μια μείζονα αντισυσπείρωση. Πρώτον, ανέστησε το ημιθανές ΝΑΤΟ, το οποίο προφανώς θα έχει νέες αιτήσεις ένταξης. Δεύτερον, συσπείρωσε την πολυδιασπασμένη Δύση. Τρίτον, έδωσε το πρόσχημα στη Γερμανία να προχωρήσει στον επανεξοπλισμό της με ένα πρόγραμμα μαμούθ 100 δισ. ευρώ. Τέταρτον, η ΕΕ απαγόρευσε τις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός της, ένα ειρηνικό αντίμετρο.

Πέμπτον, η ΕΕ δίνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία 450 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνουν και μαχητικά αεροπλάνα και άλλα 50 για καύσιμα, ενώ πρόκειται να της παραχωρήσει πρόγραμμα έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (ΜΧΣ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, συγκροτείται Διεθνής Λεγεώνα για να πολεμήσει στην Ουκρανία τους Ρώσους.

Έκτον, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη προχώρησε σε πρωτοφανή αντίμετρα που δείχνουν μια νέα ομοψυχία και αποφασιστικότητα, μείζονος ιστορικού βάρους που θα δώσει ώθηση στην δυναμική της πολιτικής της ολοκλήρωσης, όπως υποστηρίξαμε με δύο πρόσφατα κείμενα “Η μεγάλη ευκαιρία χειραφέτησης της Ευρώπης” και “Το “Μανιφέστο του Βεντοτένε”, η Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αφασία”. Έβδομον, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε πως θα αποεπενδύσει από την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft στην οποία διαθέτει από το 2013 ποσοστό 19,75%, με ένα κόστος της τάξεως των 25 δισ. ευρώ…

Διεύρυνση του μετώπου

Τί μπορούμε να περιμένουμε άμεσα, καθώς το πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης διευρύνθηκε επικίνδυνα; Όπως έχουμε επισημάνει, οι αστάθμητοι παράγοντες της Ιστορίας έχουν βγει στο δρόμο. Η κατάσταση είναι κρίσιμα επικίνδυνη. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ είπε πως η κρίση θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στο “μέτωπο” μπήκαν Φινλανδία και Σουηδία. Επίσης, λεπτή είναι η θέση της Πολωνίας που ήδη λειτουργεί ως υλικοτεχνικός κόμβος για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Το καθεστώς Πούτιν έχει ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου και είναι αδίστακτο. Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η κλιμάκωση του πολέμου στο πεδίο μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις στο ρωσικό στράτευμα. Το καθεστώς Πούτιν θα έχει την ευκαιρία να πέσει από μέσα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι