Πως η κατάσκοπος Σαμπρίν παγίδευσε Ιρανό αντικαθεστωτικό – Απαγωγή στην Τουρκία
31/12/2020Ο Χαμπίμπ Τσαάμπ, που ανήκει στην αραβική μειονότητα Αχβάζι του Ιράν, επισκέφθηκε το φθινόπωρο μυστικά την Τουρκία από την Σουηδία, στην οποία ζει και είναι πολίτης. Την επισκέφθηκε, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει το αντικαθεστωτικό κόμμα, του οποίου είχε διατελέσει πρόεδρος (Αραβικό Αγωνιστικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αλ Αχβάζ – ASMLA), για τον πραγματικό σκοπό της επίσκεψής του, που ήταν να συναντηθεί με την κατάσκοπο Σαμπρίν.
Όπως επιβεβαιώθηκε από ιρανικά πρακτορεία, η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του διακεκριμένου αντιφρονούντα. Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Χαμπίμπ Τσαάμπ πέταξε στην Τουρκία στις 9 Οκτωβρίου για να συναντηθεί με τη Σαμπρίν, μια γυναίκα-κατάσκοπο που ενεργούσε για λογαριασμό της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η γυναίκα δελέασε τον Τσαάμπ να συναντηθούν σε ένα φορτηγό όπου ναρκώθηκε και αναίσθητο τον πέρασαν από τα σύνορα στο Ιράν.
Ο Τσαάμπ ταξίδεψε στην Τουρκία χωρίς να ενημερώσει κανένα. Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του αντικαθεστωτικού κόμματος ASMLA, Δρ. Καλάφ Κααμπί, δήλωσε: «Ακούσαμε όπως κάθε άλλο άτομο ότι δελεάστηκε στην Τουρκία και παραδόθηκε στις ιρανικές αρχές. Αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες και κανονισμούς της Εκτελεστικής Επιτροπής του ASMLA. Δεν μπορείτε να φεύγετε χωρίς να ενημερώσετε, για να επιτρέψουμε, ή να αρνηθούμε το ταξίδι. Γνωρίζουμε ότι Ιρανοί πράκτορες μας ακολουθούν συνεχώς».
Η μοιραία Σαμπρίν
Ανώνυμες πηγές που είχαν προηγούμενους δεσμούς με τη αποκαλούμενη Σαμπρίν έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη γυναίκα-κατάσκοπο. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η γυναίκα είναι Ιρανή αραβικής καταγωγής της μειονότητας των Αχβάζι και μετανάστευσε στο Λονδίνο πριν από μερικά χρόνια για να ζήσει με τον σύζυγό της που ζητούσε πολιτικό άσυλο. Μετά την άφιξή της, εντάχθηκε στη βρετανική κοινότητα των Αχβάζι, μετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν από μέλη της κοινότητας.
Λίγο αργότερα, η Σαμπρίν άρχισε να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη σύνδεση με το δίκτυο της ASMLA. Ρωτούσε για τα κορυφαία μέλη της οργάνωσης εκδηλώνοντας την επιθυμία της να τα συναντήσει. Τελικά, χρησιμοποίησε τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσει με το ASMLA, εκφράζοντας τις επιθυμίες της να εμπλακεί στις δραστηριότητες και την πολιτική υπόθεση του κόμματος.
Θεωρώντας ότι το ενδιαφέρον της ήταν ειλικρινές το κόμμα κάλεσε τη Σαμπρίν σε εκδηλώσεις και σεμινάρια, οικοδομώντας δεσμούς μαζί της. Για κάποιο λόγο, όμως, προκάλεσε υποψίες ότι ενεργούσε για λογαριασμό της ιρανικής μυστικής υπηρεσίας. «Προσπαθούσε να πλησιάσει το κόμμα και την ηγεσία, αλλά δεν το επιτρέψαμε να συμβεί», είπε ο Δρ Κααμπί. Έτσι, η ASMLA έκοψε τους δεσμούς με τη Σαμπρίν, αλλά ο Χαμπίμπ Τσαάμπ παρέμεινε σε επαφή μαζί της και πιστεύεται ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση μαζί της. Κυκλοφόρησαν και φήμες ότι οι δυο τους είχαν παντρευτεί.
Οι κατηγορίες της Τεχεράνης
Ο Δρ Κααμπί αναφέρει ότι ο Τσαάμπ ταξίδεψε στην Τουρκία με σκοπό να ιδρύσει κάποια επιχείρηση εκεί και φρόντισε να τον επισκεφθεί η Σαμπρίν. Πηγές αναφέρουν ότι ο Τσαάμπ ενημέρωσε έναν φίλο του στην Τουρκία ότι επρόκειτο να συναντηθεί με μια γυναίκα, αλλά δεν επέστρεψε. Η σύζυγος του Τσαάμπ, Χόντα Χαβασεμί, είπε στο BBC ότι ο σύζυγός της εισήλθε στην Τουρκία στις 5 Οκτωβρίου και εξαφανίστηκε στις 15 Οκτωβρίου, τότε που έπρεπε να γυρίσει στη Σουηδία.
Η Χαβασεμί, η οποία ζει χωριστά από τον σύζυγό της, αλλά διατηρούν ισχυρή σχέση, είπε ότι είχε ακούσει πως ότι ο Τσαάμπ είχε ταξιδέψει στην Τουρκία για εργασία. «Εναπόκειται στην Τουρκία να μας βοηθήσει να τον επαναφέρουμε, γιατί τον πήραν στην τουρκική επικράτεια», λέει ο Δρ Κααμπί. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έντεκα μέλη ενός ιρανικού καρτέλ ναρκωτικών που φέρεται να εμπλέκεται στην απαγωγή του Τσαάμπ.
Ο Χαμπίμπ Τσαάμπι, γνωστός και ως Χαμπίμπ Ασιούντ, είναι εξέχουσα φυσιογνωμία της αραβικής μειονότητας και αντιπολίτευσης του Ιράν και όπως προαναφέρθηκε πρώην Πρόεδρος της ASMLA. Η ASMLA, το κόμμα των Αχβάζων ιδρύθηκε το 1999 στο Αχβάζ, μια πόλη στα νοτιοδυτικά του Ιράν. Τα περισσότερα μέλη του, όμως, ζουν σε εξορία διασκορπισμένα στην Ευρώπη.
Η ASMLA θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ιράν. Το κράτος κατηγόρησε την ομάδα και τον Τσαάμπ ότι είχαν επιτεθεί σε μια ιρανική στρατιωτική παρέλαση το 2018. Στην επίθεση είχαν σκοτωθεί δεκάδες στην Αχβάζ, αλλά την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση είχε αναλάβει το ISIS. Η ASMLA είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Η ASML είναι πολιτική οργάνωση και δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της πολιτικής, της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Δρ Κααμπί περιγράφει τους ισχυρισμούς του Ιράν ως «ένα ιρανικό πρόσχημα για να βρει δικαιολογία για τα εγκλήματα κατά του λαού μας».
Οι Άραβες του Αχβάζ
Οι Άραβες του Αχβάζ είναι μια εθνοτική μειονότητα στο Ιράν. Οι περισσότεροι κατοικούν στην πλούσια σε φυσικό πλούτο επαρχία Κουζεστάν του Ιράν. Σ’ αυτήν την επαρχία δραστηριοποιούνται πολιτικές ομάδες, που έχουν διατυπώσει εθνοτικές απαιτήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν φτάσει στον Αραβικό Σύνδεσμο. Οι καταγγελίες τους εστιάζονται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από το καθεστώς, στη δήμευση της γης τους και στη μείωση του μεγέθους της επικράτειάς τους. Η Τεχεράνη απαγορεύει τη διδασκαλία της αραβικής γλώσσας και τον εορτασμό δικών τους εορτών. Οι αραβικής καταγωγής κάτοικοι την κατηγορούν ότι στοχεύει στην εξάλειψη της αραβικής ταυτότητας τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η Τεχεράνη εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της επαρχίας, ειδικά το πετρέλαιο, χωρίς οικονομικές απολαβές για τον εκεί πληθυσμό. Η υγεία των πολιτών έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς το Ιράν χρησιμοποιεί την επαρχία σαν χωματερή, προκαλώντας εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή. Η καταπίεση των Αράβων εκδηλώνεται και με μαζικές συλλήψεις, ακόμα και εκτελέσεις.
Δολοφονίες και απαγωγές
Η απαγωγή του Τσαάμπ δεν είναι το πρώτο πλήγμα που καταφέρουν οι ιρανικές υπηρεσίες εναντίον αυτού του αντικαθεστωτικού κόμματος. Το 2017, είχε δολοφονηθεί έξω από το σπίτι του στην Ολλανδία ο ιδρυτής του ASMLA Αχμέντ Μολά Νεϊσί. Το Ιράν αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία. Ωστόσο, οι Ολλανδοί υπουργοί Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ και Εσωτερικών Κάσια Όλλονγκρεν ανέφεραν μέσω επιστολής προς το Κοινοβούλιο ότι η δολοφονία πιθανότατα ήταν ενορχηστρωμένη στο Ιράν.
Στα τέλη Οκτωβρίου 2018, η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας PET κατηγόρησε την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι σχεδίασε να δολοφονήσει τον επικεφαλής του ASMLA στη Δανία. Η Τεχεράνη αρνήθηκε τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντάς την συνωμοσία με στόχο να βλάψει τις σχέσεις του Ιράν με την ΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Ιρανοί αντικαθεστωτικοί κατέληξαν στο Ιράν υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ανάμεσα τους ο Τζαμσίντ Σαρμάχτ, αρχηγός της οργάνωσης “Βασιλική Συνέλευση του Ιράν” (Tondar) με έδρα την Καλιφόρνια. Τον Αύγουστο οι αρχές του Ιράν τον είχαν εμφανίσει με δεμένα τα μάτια σε τηλεοπτικά κανάλια. Ο γιος του είπε στο αμερικανικό Radio Free Europe ότι ο Σαρμάχτ, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι έχει πραγματοποιήσει “ένοπλες επιχειρήσεις και πράξεις σαμποτάζ”, πιθανότατα συνελήφθη στο Ντουμπάι και μεταφέρθηκε μυστικά στο Ιράν.
Το 2019, ο Ρουχολάχ Ζαμ, διαχειριστής του τηλεοπτικού καναλιού Amadnews, που εδρεύει στο Παρίσι, συνελήφθη από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράκ και μεταφέρθηκε στην Τεχεράνη, όπου αργότερα δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, αφού κρίθηκε ένοχος για «διαφθορά επί της γης». Ο Ζαμ εκτελέστηκε στις 12 Δεκεμβρίου.
Πιθανή η αγχόνη για το Τσαάμπ
Ο Χαμπίμπ Τσαάμπ αντιμετωπίζει θανατική ποινή. Εμφανίστηκε κι αυτός στην κρατική τηλεόραση του Ιράν τον περασμένο μήνα “ομολογώντας” μια σειρά επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατικών. «Η ομολογία του πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς βασανιστηρίων για να παραδεχτεί πράγματα που δεν διέπραξε», δήλωσε ο Δρ Κααμπί.
Το Ιράν κατηγορείται ότι αποσπά ομολογίες με βασανιστήρια. Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε τον Ιούνιο 2020 μια έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι μεταξύ των ετών 2009-2019, ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν την “ομολογία” εγκληματικών πράξεων από τουλάχιστον 355 αντιφρονούντες.