ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς η Microsoft εξαφάνισε τον διαδηλωτή της Τιενανμέν

Πώς η Microsoft εξαφάνισε τον διαδηλωτή της Τιενανμέν

Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του κόσμου, που αποτυπώνει έναν αγνώστων στοιχείων διαδηλωτή να στέκεται ακίνητος μπροστά από μια σειρά κινέζικων τανκς τον Ιούνιο του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, εξαφανίστηκε χθες από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Bing, ανήμερα της αιματηρής επετείου από τη βίαιη καταστολή του δημοκρατικού κινήματος στο Πεκίνο.

«Αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και εργαζόμαστε ενεργά για την επίλυσή του», ήταν η δήλωση εκπροσώπου της Microsoft αναφορικά με το ζήτημα, και αφού το θέμα είχε ήδη λάβει εκτάσεις στον διεθνή Τύπο. Πάντως η εικόνα εμφανιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κανονικά κατά την σχετική αναζήτηση στην ανταγωνιστική πλατφόρμα της Google.

Σύμφωνα πάντως με τα λεγόμενα ενός πρώην υπαλλήλου της Bing, μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στο τμήμα αναγνώρισης και αντιστοίχισης εικόνων εργάζεται και εδρεύει στην Κίνα. Οι αυστηροί κανόνες που έχει θέσει το κράτος στις μηχανές αναζήτησης εικόνων ενδέχεται να επηρέασαν με κάποιο τρόπο τους αλγόριθμους της εταιρείας, αν και μέχρι στιγμής δεν είχε προκύψει αντίστοιχο πρόβλημα που να είχε ως αποτέλεσμα το “κόψιμο” εικόνων και εκτός Κίνας.

Η ιστορική φωτογραφία απεικονίζει έναν άγνωστο άνδρα με λευκό πουκάμισο να προσπαθεί –για συμβολικούς λόγους– να σταματήσει την διέλευση κινεζικών αρμάτων μάχης. Πίσω από την κάμερα απεικονίζοντας το συμβάν, βρέθηκε ο Αμερικανός φωτογράφος Τσάρλι Κόουλ. Το συμβάν έλαβε χώρα σα σήμερα, στις 5 Ιουνίου του 1989.

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου, μια αιματηρή καταστολή φοιτητικών διαδηλώσεων από τον κινεζικό στρατό, οι οποίοι βρίσκονταν για εβδομάδες ολόκληρες στην πλατεία Τιενανμέν. Η πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η παρέμβαση του στρατού είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες νεκρούς. Η φωτογραφία του “Tank Man” όπως ονομάστηκε, έλαβε το βραβείο “Φωτογραφία της χρονιάς” το 1990 από τον οργανισμό World Press Photo.

Τι ισχύει στην Κίνα

Ο Κόουλ, που έφυγε από τη ζωή μόλις πριν από δύο χρόνια, δεν ήταν ο μόνος που κατάφερε να αποσπάσει υλικό από το συμβάν. Διάφοροι δημοσιογράφοι κατόρθωσαν να φωτογραφήσουν αλλά και να κινηματογραφήσουν το συμβάν. Η φωτογραφία μάλιστα που εξασφάλισε δημοσιογράφος του Associated Press, είχε προταθεί για το βραβείο Πούλιτζερ.

Αποτελεί μέρος εκατοντάδων σχολικών βιβλίων, αλλά παρόλα αυτά, παραμένει ευρέως άγνωστη στην Κίνα λόγω της έντονης λογοκρισίας. Η Κίνα διατηρεί ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης του ίντερνετ, που παρέχει στους διαχειριστές του τη δυνατότητα να απομακρύνουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο, όπως π.χ. κριτική προς την κυβέρνηση.

Ως συνέπεια, στην πλειοψηφία τους τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκλειστεί από τη χώρα και οι πολίτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά μόνο μέσω VPN, ενός εικονικού δηλαδή φορητού δικτύου. Το Χονγκ Κονγκ ήταν παραδοσιακά ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Κίνα που τιμούσε και μνημόνευε τα θύματα από την “Άνοιξη του Πεκίνου” όπως είχε ονομαστεί, αλλά φέτος για 2η χρονιά απαγορεύτηκε κάθε είδους τελετή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx