Πώς η ΜΙΤ βοηθούσε τζιχαντιστές-εκτελεστές
30/07/2017Αμπντουλάχ Μποζκούρτ
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) εν γνώση και ηθελημένα προσέφερε βοήθεια σε Ρώσους τζιχαντιστές που είχαν αποκεφαλίσει τον Ελληνορθόδοξο επίσκοπο στο Χαλέπι Μπούλος Γιαζιτζί και τον Ορθόδοξο Σύριο επίσκοπο Γιοχάνα Ιμπραήμ το 2013. Συνελήφθησαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αλλά μετά την παρέμβαση των τουρκικών υπηρεσιών και του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ καταδικάστηκαν για άλλα, κατώτερα αδικήματα και όχι για τη δολοφονία των ιερέων. Πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι τον επόμενο μήνα.
Τα ονόματά τους είναι Μωχάμεντ Αμντουραχμάνοφ (ήτοι Αμπού Μπανάτ, γεννηθείς στις 24/11/74 στο Νταγκεστάν) και Αχμάντ Ραμαζάνοφ (γεννηθείς στις 12/3/86 στο Γκρόζνι, της Τσετσενίας). Εικάζεται ότι αποτελούν μέρος της ομάδας τζιχαντιστών που απήγαγε και δολοφονούσε προεξάρχοντες ιερείς στη Συρία.
Ο Αμντουραχμάνοφ προσωπικά αποκεφάλισε τον έναν και βοήθησε στον αποκεφαλισμό του άλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τον φόνο, τις ιατροδικαστικές έρευνες και την ίδια του την κατάθεση που συνάδει με εκείνη του συνεργού του. Σοκ αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί οι φονιάδες στρατολογήθηκαν από τη ΜΙΤ, που τους παρείχε οπλισμό και άλλα εφόδια για τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Τους μετακινούσε γνωστός διακινητής προσώπων της Αλ Κάιντα
Και οι δύο άνδρες ήταν σε επαφή με τον Τούρκο Μελβούτ Κουσμάν, ο οποίος βρισκόταν ήδη κάτω από μικροσκόπιο της τουρκικής αστυνομίας ως ύποπτος για συμμετοχή σε πυρήνα της Αλ Κάιντα με δράση στην ανατολική επαρχία του Βαν και στην Κωνσταντινούπολη. Του πυρήνα ηγείτο ο Ιμπραήμ Σεν, πρώην τρόφιμος στο Γκουαντάναμο και ανώτερο στρατιωτικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.
Ο Κουσμάν (γεννηθείς στο Βαν στις 8/11/66) διατηρούσε κατοικία στη συνοικία Μπαγκσιλάρ της Κωνσταντινούπολης και δούλευε ως διακινητής προσώπων και προμηθευτής για την Αλ Κάιντα και προσφιλείς της ομάδες τζιχαντιστών.
Οι παγιδευμένες συνομιλίες της 20ής Ιουνίου 2013 αποκάλυψαν ότι ο Κουσμάν θα παρέδιδε στρατιωτικό εξοπλισμό, ρουχισμό και τρόφιμα σε έναν άνδρα ονόματι Χασάν. Το τηλέφωνο ανήκε σε κάποιον Σαΐντ Αμίν Χουσεΐν αλ-Τζουμπούρι.
Η παράδοση έλαβε χώρα στο χωριό Μπασπινάρ στα τουρκο-συριακά σύνορα. Κατόπιν, ο Κουσμάν συνόδευσε τζιχαντιστές που είχαν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία και ξεκίνησε προς την Κωνσταντινούπολη.
Τελικά τον σταμάτησαν στο Ικόνιο, όπου ο Αμντουραχμάνοφ, ο Ραμαζάνοφ και μια γυναίκα ονόματι Φατίμ Μαντέν (24) αλλοδαπή, συνελήφθησαν μαζί με έναν άλλο Τούρκο ονόματι Σαΐτ Αλπ. Τόσο ο Κουσμάν όσο και ο Αλπ αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο τμήμα Αλλοδαπών του Ικονίου.
Μολονότι ο Αμντουραχμάνοφ ήταν σε λίστα που του απαγόρευε την είσοδο στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους άλλους δύο. Αυτό καταδεικνύει πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών.
Ο τζιχαντιστής που αφέθηκε ελεύθερος αποδεικνύεται φονιάς ιερέων
Στις 28/6/13 εμφανίζονται στα τουρκικά ΜΜΕ οι εικόνες της σφαγής των δύο ιερέων. Ο Γιαζιτζί είχε πάει στη Συρία στις 22 Απριλίου για να συναντήσει τον Γιοχάννα. Απήχθησαν αμφότεροι από ενόπλους στο χωριό Καφρ Νταέλ, έξω από το Χαλέπι. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ήταν κρατούμενοι της ομάδας τζιχαντιστών Κατιμπάτ αλ-Μανατζάραν. Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποτροπιαστικές εικόνες της εκτέλεσης η αστυνομία του Ικονίου αναγνώρισε τον Αμντουραχμάνοφ στα στιγμιότυπα.
Η επιβεβαίωση ώθησε την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης να προβεί σε αιφνιδιαστικές επιδρομές σε διάφορες διευθύνσεις στις 4/7/13 κατά τις οποίες συνελήφθησαν μεταξύ άλλων και οι Κουσμάν, Ραμαζάνοφ και Αμντουραχμάνοφ.
Η αστυνομία κατάσχεσε οπλισμό και εξοπλισμό ενδοεπικοινωνίας. Βρέθηκαν επίσης ρούχα παρόμοια με εκείνα στα οποία εμφανιζόταν ο Αμντουραχμάνοφ στο βίντεο, όπως και ένα μαχαίρι πανομοιότηπο με το όπλο του φόνου, σύμφωνα με την εγκληματολογική ανάλυση.
Ενοχοποιητικά στοιχεία
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε και στους τρεις κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα και παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών και φυλακίστηκαν.
Ο γιος του Κουσμάν Αμπντουλάχ και ο Σαΐτ Αλπ επίσης κατηγορήθηκαν ως ύποπτοι, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με τη δίκη σε εκκρεμότητα. Η ρωσική αστυνομία που ειδοποιήθηκε από την Ίντερπολ διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του Αμντουραχμάνοφ στην Τσετσενία και βρήκε χειροβομβίδες, εκρηκτικά και σφαίρες.
Υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστούν οι Ρώσοι τζιχαντιστές για τρομοκρατία, οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά για να καταδικαστεί ο Αμντουραχμάνοφ για τους φόνους των ιερέων που έλαβαν χώρα εκτός Τουρκίας, η εισαγγελία χρειαζόταν την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το υπουργείο την απέρριψε, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν απαραίτητη για την έρευνα, παρά μόνο για τη δίκη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης αποτρέπει την απόδοση κατηγοριών
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκί Μποζντάγκ, σε επερώτηση στη Βουλή επί του ζητήματος, υποστήριξε ότι είχε συμβουλέψει την εισαγγελία να συνεχίσει την έρευνα και να επιστρέψει για την άδεια για τη δίκη. Όμως αποκαλύφθηκε ότι ξεκάθαρα ο Μποζντάγκ αποθάρρυνε την εισαγγελία από το να προσάψει τις κατηγορίες για τον φόνο των ιερέων, λέγοντας ότι υπήρχε ήδη μια έγκυρη συμφωνία απέλασης και αμοιβαίας νομικής συμπαράστασης με τη Συρία από το 1983.
Το άρθρο 12 του νόμου 5237 γράφει ότι ένας αλλοδαπός μπορεί να δικαστεί για εγκλήματα που διεπράχθησαν εκτός της χώρας μόνο εάν δεν υπάρχει συμφωνία απέλασης ή η χώρα υποδοχής δεν δέχεται πίσω τον ύποπτο.
Ο Μποζντάγκ είπε ότι αν υπάρξουν επαρκή στοιχεία για τους φόνους η εισαγγελία μπορεί να ξαναϋποβάλει το αίτημά της. Εν συντομία, ο Τούρκος υπουργός είπε στην εισαγγελία να άρει τις κατηγορίες. Όπερ και εγένετο.
Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν τους φόνους, σημειώνοντας ότι επειδή διεπράχθησαν σε ξένη χώρα , ήταν δύσκολο να βρεθούν στοιχεία. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλλουν νέα αίτηση.
Αυτό ήταν λάθος από όλες τις απόψεις. Καταρχήν, η εγκληματολογική ανάλυση ξεκάθαρα έδειξε τον Αμντουραχμάνοφ ως τον ένοχο για τον αποκεφαλισμό του ιερέα από το βίντεο και το όργανο του εγκλήματος βρέθηκε στο σπίτι του.
Ο ίδιος ο Αμντουραχμάνοφ επιβεβαίωση ότι ήταν στο βίντεο κατά την διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο (το είχε ήδη παραδεχθεί στην ανάκρισή του από την αστυνομία). Δεύτερον, στην πράξη δεν υπάρχει εφαρμογή της συνθήκης απέλασης λόγω του πολέμου στη Συρία. Τρίτον, το επιχείρημα της συνθήκης έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική γραμμή που θεωρούσε παράνομο το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναγνώριζε αντ’ αυτού κυβέρνηση της αντιπολίτευσης.
Οι τζιχαντιστές καταθέτουν πώς συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες
Η κατάθεση του Αμντουραχμάνοφ στο δικαστήριο ανέδειξε ξεκάθαρα τη συνεργασία του με τη ΜΙΤ. Είπε ότι εκείνος και άλλοι ένοπλοι ήταν σε συνεχή επαφή με τη ΜΙΤ. “Αφότου φυλακίστηκα, έγραψα επιστολές προς την υπηρεσία αλλά δεν έλαβα απάντηση. Όσο ήμασταν στη Συρία η Τουρκία μας βοηθούσε με όπλα, χρήματα και οχήματα. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει τώρα και γιατί βρίσκομαι στη φυλακή”.
Αυτά τα λόγια φανερώνουν πως οι μυστικές υπηρεσίες παράτησαν τον Αμντουραχμάνοφ μετά την αποκάλυψή του, αλλά παρ’ όλα αυτά τον βοήθησαν να δικαστεί για μικρότερα εγκλήματα. Ίσως η ΜΙΤ προσπάθησε να προστατευτεί από ένα σωρό νομικά προβλήματα που θα προέκυπταν, παρεμβαίνοντας ώστε να μην υπάρξουν κατηγορίες για τον φόνο των ιερέων.
Η τουρκική κυβέρνηση έπαιξε το ίδιο παιχνίδι, γιατί τότε πρωθυπουργός ήταν ο νυν αυταρχικός Πρόεδρος Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθούσε προσωπικά τις μάχες των τζιχαντιστών με το καθεστώς Άσαντ, ελπίζοντας να τον αντικαταστήσει με κάποια δικιά του ισλαμική μαριονέτα.
Στην κατάθεσή του, ο Ραμαζάνοφ είπε ότι εκπαίδευε μαχητές στην Κατιμπάτ αλ-Μουχατζιρίν, όπου γνώρισε τον Αμντουραχμάνοφ. Δήλωσε ότι ήταν ο Αμντουραχμάνοφ στο βίντεο που αποκεφάλισε τον ιερέα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Σαρία και ότι βοήθησε να αποκεφαλιστεί ο δεύτερος.
Οι φονιάδες θα αφεθούν ελεύθεροι
Ένας εισαγγελέας, κατά πάσα πιθανότητα επιλεγμένος από την κυβέρνηση ειδικά για την υπόθεση, ζήτησε μέχρι και την αθώωση των Ρώσων. Ωστόσο το δικαστήριο αρνήθηκε. Ίσως το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν την απόδοση του αρχείου της υπόθεσης και των αποδεικτικών στοιχείων να έπαιξε κάποιο ρόλο στην αποτροπή της πλήρους συγκάλυψης της υπόθεσης.
Εν τέλει και οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε επτάμιση χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν υπήρξαν κατηγορίας για φόνο και το δικαστήριο τους απάλλαξε από τις κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών.
Ο Κουμσάν καταδικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (7 χρόνια και 5 μήνες), κατοχή επικίνδυνων υλικών (4 χρόνια και 2 μήνες) και παράνομη οπλοκατοχή (1 χρόνος και 3 μήνες). Ο γιος του και ο Αλπ αθωώθηκαν.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία οφείλουν να παρέμβουν
Αυτό σημαίνει ότι ο Αμντουραχμάνοφ και ο Ραμαζάνοφ θα αφεθούν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους στις 6 Μαΐου 2017, έχοντας εκτίσει μόλις 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση. Εκτός, βέβαια, και αν τους απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες, κάτι για το οποίο η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται τελείως απρόθυμη δεδομένου του χειρισμού της της υπόθεσης.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία μπορούν να πιάσουν την υπόθεση από εκεί που την παράτησε η τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας την απέλασή των τρομοκρατών, ώστε να τιμωρηθούν για τις αποτρόπαιες δολοφονίες των ιερέων.
Ο Ερντογάν, βέβαια, δεν θα θελήσει κάτι τέτοιο, φοβούμενος μήπως η απέλαση εκθέσει και τον ίδιο. Αλλά αξίζει τον κόπο τουλάχιστον για να ξεμπροστιαστεί αυτός ο ισλαμιστής ηγέτης που βοήθησε και υπέθαλψε κάθε είδους φανατικούς ριζοσπάστες στη Συρία.