ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν άμεσα 14 Leopard και 30 Abrams στο Κίεβο (upd)

Πως κατέληξαν ΗΠΑ-Γερμανία σε πακέτο Abrams και Leopard στο Κίεβο,

Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία και δίνει την συγκατάθεση για αποστολή από άλλες χώρες–συμμάχους που έχουν στο οπλοστάσιό τους τέτοια άρματα προχώρησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard και ως πρώτο βήμα το Βερολίνο θα δώσει 14 τανκς. Επίσης, τονίζεται ότι η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές, αλλά και τα πυρομαχικά.

«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας θέση για υποστήριξη της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας ανέφερε» ο Σολτς στη δήλωσή του. Το ένα θέμα με τις ανακοινώσεις του Όλαφ Σολτς ήταν η αποδέσμευση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν γερμανικά άρματα στο Κίεβο και το άλλο θέμα είναι πόσα άρματα θα στείλει απευθείας η Γερμανία. Η απόφαση είχε συσχετιστεί με την στάση των ΗΠΑ, ώστε το Βερολίνο να κινείται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Δύσης. Γαλλία και Βρετανία έχουν επίσης προαναγγείλει αποστολή βαρέων αρμάτων Leclerc και Challenger αντίστοιχα, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό.

Από τις ΗΠΑ οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στα διεθνή δίκτυα προκύπτει ότι σε πρώτη φάση συζητείται η αποστολή 30 με 50 Amdrams.  H Γερμανία σε πρώτη φάση σχεδιάζει να στείλει 14 Leopard, ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel (πληροφορία που επιβεβαιώθηκε) και στη συνέχεια μένει να φανεί πόσα άλλα θα στείλουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για 14 άρματα κάνει λόγο η Πολωνία, 18 η Ολλανδία, ενώ ήδη έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν Leopard και άλλες χώρες (Τσεχία, Σλοβακία κλπ) σε μικρότερο αριθμό. Σχετική κρούση έχει γίνει και προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα από την ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωση για το τί προτίθεται να κάνει.

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο χθες το βράδυ, για την στροφή του καγκελάριου Σολτς προκάλεσαν δηλώσεις ικανοποίησης από τους εκπροσώπους των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών. Η Καγκελαρία πάντως δεν είχε προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, ούτε έκανε καμία αναφορά εάν της στροφής είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Σολτς.

Πακέτο Abrams και Leopard 2

Τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε η εκτίμηση ότι ο Σολτς συνέδεε την αποστολή Leopards με την αποστολή Abrams από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς σε προηγούμενες δηλώσεις τους αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τόνιζαν ότι δεν θεωρούν χρήσιμη την αποστολή αμερικανικών βαρέων αρμάτων στην Ουκρανία, για πολλούς λόγους (επικαλούμενοι κυρίως λόγους εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης). Μετά την διάσκεψη του Ράμσταϊν οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίστηκαν και κατέληξαν στις σημερινές αποφάσεις.

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί “κόκκινο συναγερμό” στο σύνολο της επικράτειας για αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις. Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές έστειλαν ευχές στον πρόεδρο Ζελένσκι για τα 45α γενέθλιά του. Ο Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος του υποσχέθηκε αντιαεροπορικά συστήματα και άρματα μάχης. Αναφερόμενος στο θέμα με τα Leopard ο Ζελένσκι τόνισε ότι «δεν πρόκειται για πέντε, ή δέκα, ή δεκαπέντε tanks. Η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Κάθε μέρα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να καλύψουμε το έλλειμμα. Και είμαι ευγνώμων σε όλους όσους μας υποστηρίζουν σε αυτό».

Ο Μεντβέντεφ για το ρολόι Doomsday 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας να σταματήσουν το χτύπημα του πυρηνικού ρολογιού, του ρολογιού Doomsday όπως αποκαλείται και «να συνειδητοποιήσουν ότι το μακρύ χέρι τους στην Ουκρανία έχει σκουριάσει». Το Doomsday, που δείχνει την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής του δελτίου των πυρηνικών επιστημόνων, δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Ο Μεντβέντεφ επικαλούμενος αυτή την ανακοίνωση των επιστημόνων, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ότι «ο δείκτης πρέπει να γυρίσει πίσω για να μην προκληθεί καταστροφή».

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt δηλώνει σήμερα ότι «ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μικρός. Αλλά η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας είναι εντελώς ανεύθυνη και επικίνδυνη. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και επομένως δεν πρέπει να διεξαχθεί». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version