Οι Λιθουανοί σιγοντάρουν τον Πολωνό πρόεδρο και ζητούν πυρηνικά στη χώρα τους «ως μέσο αποτροπής»

Οι Λιθουανοί σιγοντάρουν τον Πολωνό πρόεδρο και ζητούν πυρηνικά στη χώρα τους «ως μέσο αποτροπής»

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε σήμερα ότι υποστηρίζει την ιδέα που διατύπωσε ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στη χώρα του, ως μέσο αποτροπής για τη Ρωσία. Η πολωνική κυβέρνηση δεν συνηγορεί με τον πρόεδρο της χώρας, αλλά αυτός επανέλαβε και σήμερα σε πρώτο πληθυντικό ότι «θέλουμε την ανάπτυξη των πυρηνικών».

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν και  συζήτησαν θέματα ασφαλείας παρακολουθώντας τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στον “Διάδρομο Σουβάλκι”, μια λωρίδα γης μήκους 65 χιλιομέτρων μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας και Λευκορωσίας, αλλά στο άκρο της οποία βρίσκεται ο θύλακας του Καλίνινγκραντ.  Αυτός ο ουσιαστικά ακατοίκητος διάδρομος δεν είχε ιδιαίτερη σημασία επί ΕΣΣΔ, αλλά μετά το 1990 και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ειδικά μετά το 2022, το Καλίνινγκραντ έχει στην ουσία αποκοπεί τεχνικά.

Στις ασκήσεις αυτές συζήτησαν «την ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων όχι ως πολεμοχαρούς ενέργειας ή απειλητικής για τη Ρωσία, αλλά ως στοιχείου αποτροπής”, όπως δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ο Πολωνός ομόλογός του, ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα, πρότεινε προ ημερών την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Πολωνίας, με αποτέλεσμα άμεσα η Μόσχα να αντιδράσει, δηλώνοντας ότι «η Πολωνία επιθυμεί διακαώς πυρηνικά, όμως κάθε όπλο του ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή, θα είναι για τη Ρωσία θεμιτός στόχος». Το επιχείρημα του Ντούντα ήταν πως η Ρωσία έχει πυρηνικά στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν συμμερίστηκε την άποψη του Ντούντα, ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε αυτής και σήμερα.

«Το σύνολο του εδάφους του ΝΑΤΟ, όπως το αντιλαμβανόμαστε, πρέπει να προστατεύεται κατάλληλα και επαρκώς, και είναι επομένως πολύ λογικό ένας πυρηνικός μηχανισμός να μπορεί να αναπτυχθεί προς ανατολάς, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε. «Ως μια από τις χώρες της περιοχής, δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αυτά τα όπλα», πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν παρόμοιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες μετέχουν 1.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ εφαρμόζοντας διάφορα σενάρια άμυνας στον Διάδρομο Σουβάλκι, ο οποίος θεωρείται το αδύναμο σημείο της Συμμαχίας στην περιοχή αυτή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version