ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ο αέρας έριξε στο Ιόνιο μαχητικό F/A-18 του αεροπλανοφόρου Truman

Πώς ο αέρας έριξε στο Ιόνιο μαχητικό F/A-18 του αεροπλανοφόρου Truman, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μπορεί οι Αμερικανοί να θεωρούν τον στόλο τους ανίκητο, αλλά την περασμένη εβδομάδα υπέστησαν μία απροσδόκητη “ήττα”. Το αμερικανικό Ναυτικό ήρθε αντιμέτωπο με τη μητέρα φύση και ηττήθηκε. Και μάλιστα την απώλεια υπέστη το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman όχι σε κάποιον ανταριασμένο ωκεανό, αλλά στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρθηκε ο «απροσδόκητα έντονος καιρός» ούτε λίγο ούτε πολύ σήκωσε ένα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18 Super Hornet από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου και το πέταξε στην θάλασσα. Το Super Hornet ανήκε στην πρώτη πτέρυγα (Carrier Air Wing 1) του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman, κλάσης Nimitz, του έκτου στόλου των ΗΠΑ. Την ώρα του συμβάντος, δεν είναι γνωστό που ακριβώς βρισκόταν το αεροπλανοφόρο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι λίγες μέρες πριν βρισκόταν στο Ιόνιο Πέλαγος. Δεν είναι επίσης σαφές εάν στο αεροσκάφος ήταν μέσα ο πιλότος όταν ο «απροσδόκητα έντονος καιρός» το έριξε στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN και το ισπανικό αεροπλανοφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων SPS JUAN CARLOS I στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε ένας ναύτης. Εκείνη τη στιγμή, το αεροπλανοφόρο ανεφοδιαζόταν από ένα άλλο πλοίο, που δεν προσδιορίστηκε. Ο ανεφοδιασμός διεκόπη για λόγους ασφαλείας μετά την απώλεια του μαχητικού. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διερευνά το τι ακριβώς συνέβη.

Μέχρι στιγμής το Αμερικανικό Ναυτικό δεν έχει δώσει απάντηση σχετικά με το αν θα προσπαθήσει να ανελκύσει το F/A-18. Επίσης δεν ανέφερε αν και πότε θα υπάρξει αντικατάσταση του απολεσθέντος αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον Έκτο Στόλο, το αεροπλανοφόρο και η πτέρυγα μαχητικών παραμένουν «πλήρως ικανά για αποστολή».

Το περιστατικό είναι η τελευταία αεροπορική “κακοτυχία” που πλήττει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Τους τελευταίους δύο μήνες, υπήρξαν πέντε αεροπορικά ατυχήματα, μαζί με τη συντριβή ενός μαχητικού αεροσκάφους F/A-18 του Αμερικανικού Ναυτικού στην Καλιφόρνια. Το ατύχημα προκάλεσε τον θάνατο του χειριστή και οι αιτίες που το προκάλεσαν εξακολουθούν να ερευνώνται.

Τον περασμένο μήνα το Αμερικανικό Ναυτικό σταμάτησε για λίγο όλες τις αεροπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεξετάσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να αποτρέψει περαιτέρω ατυχήματα. Αυτές οι καταστροφές ήταν πέρα ​​από τις συνεχιζόμενες απολύσεις αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και τις συνεπακόλουθες διοικητικές αρρυθμίες, στις οποίες αποδίδεται η ευθύνη για καταστροφή πλοίων από φωτιά και για την παρατηρούμενη πτώση του ηθικού.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι