Πώς ο Καλίν ενέπλεξε την Ελλάδα στο παζάρι για Φινλανδία-Σουηδία
20/06/2022Ανατολίτικο παζάρι από την Άγκυρα για το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδίας-Φινλανδίας, καθώς η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιμένει στον “εκβιασμό” και ζητάει ανταλλάγματα για να ανάψει το “πράσινο φως” στις δύο σκανδιναβικές χώρες. Ο Ισμαήλ Καλίν, μάλιστα, επιχείρησε να εμπλέξει και την Ελλάδα, καθώς επικαλέστηκε τη στάση της στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008, ενώ ο Στόλτεμπεργκ “κάλυψε” και πάλι τις αξιώσεις της Τουρκίας.
Σήμερα Δευτέρα (20/6) πραγματοποιήθηκε και νέος κύκλος διαβουλεύσεων για το αίτημα ένταξης στη Συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών με την τουρκική αντιπροσωπεία να βρίσκεται στις Βρυξέλλες υπό την ηγεσία του Καλίν και του Τούρκου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Όπως δήλωσε ο Καλίν, οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα συνεχιστούν, ενώ πρόσθεσε πως η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί προθεσμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TRT Haber που αναμεταδίδει το CNN Turk, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η τουρκική προσδοκία ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα κάνουν βήματα για να χαρακτηρίσουν το YPG επέκταση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» PKK στη Συρία. Μετά τη συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα στις 25 Μαΐου, υπήρξε ανταλλαγή εγγράφων σχετικά με τις προσδοκίες μεταξύ των μερών που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία δεν βλέπει ευνοϊκά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δηλώνοντας ότι οι χώρες που φιλοξενούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι οργανισμός ασφαλείας.
Ο Καλίν “κρύφτηκε” πίσω από την Ελλάδα
Ο Καλίν, σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών της Βαλτικής, δήλωσε: «Έχουμε ορίσει ξεκάθαρα τις δικές μας βασικές αρχές για το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι προσδοκίες μας, τις μοιραστήκαμε με όλους ανοιχτά και ξεκάθαρα, ιδιαίτερα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Τερματισμός της ύπαρξης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, PYD, YPG, FETÖ και DHKP-C και των “πολιτικών” τους οργανώσεων στην Τουρκία και αποτροπή συλλογής χρημάτων, στρατολόγησης προσωπικού, δραστηριοτήτων και προπαγάνδας κατά της Τουρκίας αποτελούν τη βάση των προσδοκιών μας», είπε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Καλίν τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε το παράδειγμα της Ελλάδας με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία. «Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η “Μακεδονία” έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε ”ναι” στην ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της Συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που θέτει η Άγκυρα για την ένταξη των δύο χωρών. «Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας… και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.