Πως ο Πούτιν εκτόπισε τον Μακρόν
22/04/2021Αν και ο Μακρόν θεωρείται και είναι υπέρμαχος του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, ο Πούτιν κατάφερε να τον εκτοπίσει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που οργάνωσε η Ουάσιγκτον. Σε αυτό υπήρξε βέβαια και αμερικανικός “δάκτυλος”, με το συμβάν να φέρνει σε αμήχανη θέση ακόμη και τον συνήθως ψύχραιμο, έως ψυχρό, Ρώσο πρόεδρο.
Το περιστατικό δεν αποδίδεται βέβαια σε κάποια παρασκηνιακή πολιτική πλεκτάνη, αλλά στην “κατάρα της τηλεδιάσκεψης”, η οποία χτύπησε και την σύνοδο των ηγετών μεγάλων χωρών για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, την ώρα που όλοι παρακολουθούσαν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γάλλου προέδρου, το βίντεο «κόπηκε» στον αέρα. Ο Μακρόν μιλούσε για τη σημασία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τον ευχαρίστησε απότομα για να δλωσει τον λόγο στον Πούτιν, ο οποίος θα μιλούσε ζωντανά.
Προφανώς ο Άντονι Μπλίνκεν δεν αντιλήφθηκε ότι ο Γάλλος ηγέτης δεν είχε ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Πούτιν, ωστόσο, μάλλον το κατάλαβε και έδειξε προς στιγμή αμήχανος, μπροστά σε αυτήν την διπλωματική γκάφα. Αν και αρχικά δεν ήταν σίγουρος ότι ήρθε πράγματι η σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος άρχισε στη συνέχεια την ομιλία του. Με το πέρα της ομιλίας Πούτιν, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή να “φορτωθεί” ξανά το βίντεο με το μήνυμα του Γάλου προέδρου.
Αμήχανος ακόμη και ο Πούτιν
Ο Μπλίνκεν αναγνώρισε το λάθος και επικαλέστηκε για αυτό «τεχνικές δυσκολίες», αν και δεν έγινε γνωστό ποιο ήταν, ακριβώς, το πρόβλημα που αντιμετώπισε. Το περιστατικό με το βίντεο του Μακρόν δεν ήταν, ωστόσο, η μοναδική παραφωνία της Συνόδου και αν κάποιος προσπαθήσει να του δώσει άλλη διάσταση πέφτει πάνω στο γεγονός ότι θύμα “τεχνικών δυσκολιών” έπεσε και η Καμάλα Χάρις. Στην εναρκτήρια ομιλία της, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ακουγόταν καλά στην αρχή, κάτι που συνέβη λίγη ώρα αργότερα και στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος μιλούσε με το μικρόφωνο κλειστό.
Ο Πούτιν τόνισε πάντως στην ομιλία του, ότι η Ρωσία «εφαρμόζει με υπευθυνότητα τις διεθνείς υποχρεώσεις της» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική και ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων» μέχρι το 2050. Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την δεκαετία του 1990 και ότι από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν πέσει στα 1,6 δισεκ. τόνους, μετά την «αναδιάρθρωση» της βιομηχανίας που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως είπε.
Δέσμευση Μπάιντεν
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και ανέφερε ότι η Ρωσία, η οποία παραμένει η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στην εκπομπή ρύπων, είναι έτοιμη να προτείνει μια σειρά κοινών σχεδίων. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Μόσχα βλέπει και θετικά σημεία στην υπερθέρμανση, όπως η ανάπτυξη ενός θαλάσσιου εμπορικού δρόμου που θα συνέδεε την Ευρώπη και την Ασία μέσω της Αρκτικής. Η Ρωσία αναφέρθηκε άλλωστε σε αυτόν τον “δρόμο του βορρά” τις ημέρες που παρέμενε κλειστή η διώρυγα του Σουέζ.
Ψηλά στην ατζέντα, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές Τραμπ, έχει βάλει το θέμα και ο Τζό Μπάιντεν, ο οποίος στην ίδια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής ανακοίνωσε τον νέο στόχο των ΗΠΑ για σχεδόν διπλάσια μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών αερίων από τις ΗΠΑ, έως το 2030, κατά 50 έως 52% σε σχέση με το 2005. Πρόκειται για έναν στόχο που σχεδόν διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση μεταξύ του 26% και του 28% με χρονικό ορίζοντα το 2025.
Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία τις είχε αποσύρει ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του. Η άποψη άλλωστε του Τραμπ για την κλιματική αλλαγή ήταν ότι πρόκειται για ένα “κινέζικο ψέμα” και η εκτίμηση του για την υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν ότι «στο τέλος θα δροσίσει».