ΣΥΝΕΧΗΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στους Ρώσους το Λουχάνσκ – Ρωσικό πλοίο με σιτηρά κατάσχεσαν οι Τούρκοι

Στους Ρώσους το Λουχάνσκ - Ρωσικό πλοίο με σιτηρά κατάσχεσαν οι Τούρκοι

Ολόκληρη πλέον η κρίσιμη περιφέρεια του Λουχάνσκ, βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων καθώς έπεσε και η πόλη Λισιτσάνα που ήταν και η τελευταία πόλη στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Λουxάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς. Το Κίεβο αποφεύγει επίσημα να δεχτεί την ήττα του στο Λουχάνσκ, δηλώνοντας μόνο ότι οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις τους.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως οι τουρκικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν τελικά ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε 4.500 τόνους σιτηρών, που το Κίεβο κατήγγειλε ότι είναι κλεμμένο από το Μπερντιάνσκ. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία. «Έχουμε πλήρη συνεργασία», είπε ο Μποντάρ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ελπίζει σε κατάσχεση των ποσοτήτων σιτηρών. Προηγουμένως, η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει το φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά. Η Τουρκία αποπειράται να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην μεταφορά των σιτηρών ένα ζήτημα που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν και Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι το Κίεβο είχε προβεί πρόσφατα σε καταγγελίες πως η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που αγοράζουν σιτάρι, το οποίο κλέβει η Ρωσία από την Ουκρανία, μέσω τους πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Άγκυρα.

Το μέτωπο του Λουχάνσκ

Στο μέτωπο του  Λουχάνσκ, το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο του ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε», Να σημειωθεί ότι η  Ρωσία έχει επικεντρώσει τις επιχειρησιακές προσπάθειές της στον έλεγχο του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, όπου οι αποσχιστές μάχονται κατά του Κιέβου από το 2014.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, μάχονται εντός του Λισιτσάνσκ νικώντας συνολικά τον εχθρό, που έχει περικυκλωθεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πριν προβεί στην ανακοίνωση για την οριστική κατάληψη της πόλης στο δυτικό Λουχάνσκ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι έπληξε στρατιωτικές υποδομές στο Χάρκοβο που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως επίσης και μία βάση που χρησιμοποιούσαν ξένοι μαχητές στα περίχωρα του Μικολάεφ, που βρίσκεται ανατολικά της Οδησσού.

Τί λένε οι Ουκρανοί

Από την πλευρά του το ουκρανικό επιτελείο μιλά για τακτική νίκη των Ρώσων. «Στην περιφέρεια Ντoνέτσκ και Λουχάνσκ, οι δυνάμεις κατοχής επικεντρώνονται ή εδραιώνουν τις θέσεις τους στις πόλεις Λισιτσάνσκ και Βερχνοκάμγιανκα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που ακόμα δεν θέλει να αναφέρει την λέξη ήττα. Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουxάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, παραδέχθηκε επίσης μέσω Telegram πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον «έρεισμα στην περιοχή της Λισιτσάνσκ».

Από χθες Σάββατο, οι ρωσόφωνοι αποσχιστές ανακοίνωσαν πως απελευθέρωσαν τη Λισιτσάνσκ. Το Κίεβο το διέψευσε, λέγοντας ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Η Λισιτσάνσκ ήταν η τελευταία πόλη στην περιφέρεια Λουxάνσκ, που βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά πλέον δεν είναι. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από ρωσικές πηγές, αλλά και από ανεξάρτητες δυτικές πηγές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης ολόκληρης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις θα στραφούν προς το τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ που ελέγχουν ακόμα ουκρανικές δυνάμεις. Εάν ολοκληρωθεί κι αυτή η επιχείρηση και ολόκληρη η λεκάνη του Ντονμπάς βρεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, οι δυνάμεις της Μόσχας πιθανότατα θα στραφούν ή προς το Χάρκοβο, όπου ήδη υπάρχει μέτωπο, ή προς την Οδησσό με σκοπό την κατάληψη ολόκληρης της παράκτιας ζώνης. Εάν αυτό συμβεί, η Ουκρανία που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου θα έχει αποκοπεί από τη θάλασσα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι