ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος το τετ α τετ Ερντογάν-Χριστοδουλίδη

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος το τετ α τετ Ερντογάν-Χριστοδουλίδη

«Ο Erdoğan πίνει καφέ με τον “Ελληνοκύπριο” ηγέτη σε μία σπάνια συνάντηση» τονίζεται στον τίτλο του ρεπορτάζ στην αγγλόφωνη εφημερίδα Daily Sabah.

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν μια σπάνια και ασυνήθιστη συνάντηση την Πέμπτη καθώς έπιναν καφέ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Ουγγαρία, δήλωσαν Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι.

Παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, ενώ αργότερα προστέθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Edi Rama αντίστοιχα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο ‘ελληνοκύπριος’ αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη. Οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας και της ‘ελληνικής Κύπρου’ σπάνια συμβαίνουν και είναι σχεδόν πάντα τυχαίες. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, ως αποτέλεσμα μιας σφοδρής σύγκρουσης δεκαετιών πίσω και της διαίρεσης του νησιού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τη συνάντηση δείχνουν τον Erdoğan και τον Χριστοδουλίδη με άλλους αξιωματούχους να κάθονται γύρω από ένα χαμηλό τραπεζάκι σε μια αίθουσα συνεδριάσεων. Στην Αθήνα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και στις διεθνείς εξελίξεις.

Η Yeni Şafak για τις δηλώσεις Erdoğan

«Καμία λογική δικαιολογία» για το μπλοκάρισμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέει ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στις αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ είναι «ουσιώδης» για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Erdoğan.

Μιλώντας στην πέμπτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη, ο Erdoğan είπε: «Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις πολυδιάστατες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Οι προκλήσεις ασφαλείας δεν περιορίζονται πλέον σε στρατιωτικές απειλές, τρομοκρατικές επιθέσεις και τακτικές υβριδικού πολέμου, είπε ο Erdoğan. Ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στις μεταναστευτικές ροές, οι πανδημίες, οι συστημικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ο πόλεμος επηρεάζουν όλους, πρόσθεσε.

Πολλές από τις απειλές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνοι μας, είπε. «Δυστυχώς, μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ευρώπη», είπε ο Erdoğan και πρόσθεσε: «Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει». «Ο πόλεμος που παρατείνεται αφήνει όλο και λιγότερο χώρο στη διπλωματία», δήλωσε. «Από την αρχή, υποστηρίξαμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και με τα δύο μέρη στο τραπέζι, που θα οδηγήσει σε μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μετέφερε τα «μηνύματα της Άγκυρας να ανοίξει χώρο στη διπλωματία» σε πρόσφατες χωριστές συναντήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Vadimir Putin και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha.

Η Γάζα

Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσον αφορά τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων που προκάλεσε, συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η γενοκτονία στη Γάζα, η οποία συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο, είναι μια κοινή ντροπή για όλη την ανθρωπότητα», είπε, προσθέτοντας ότι πρόσφατα, ανήθικες και παράνομες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί επίσης στη Δυτική Όχθη και στον Λίβανο. Είναι απαραίτητο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια αδιάκοπη και επαρκής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, τόνισε ο Erdoğan.

Πρόσθεσε ότι όσοι υποστηρίζουν άνευ όρων την επιθετικότητα του Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν γίνει συνεργοί στα εγκλήματα που διαπράττονται εκεί. Ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες στον ΟΗΕ για να σταματήσουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά να πηγαίνουν στο Ισραήλ. Έστειλαν επιστολή με τις υπογραφές περισσότερων από 50 χωρών και διεθνών οργανισμών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το ΗΒ, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο, και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Erdoğan τόνισε επίσης τη σημασία της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους, προσθέτοντας: «Επαινώ την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σλοβενία ​​για τα βήματά τους προς αυτή την κατεύθυνση και τις συγχαίρω εκ μέρους της χώρας και του λαού μου. Πιστεύω ότι αυτές οι αποφάσεις αναγνώρισης χρησιμεύουν ως προηγούμενο για τα ευρωπαϊκά κράτη που επιθυμούν την ειρήνη στην περιοχή. Καλώ όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την Παλαιστίνη να το πράξουν, προκειμένου να συμβάλουν στην παγκόσμια δικαιοσύνη και ειρήνη».

Ευρώπη- περιοχή του Ατλαντικού

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ευρώπης-Ατλαντικού, είπε ο Erdoğan. «Ως ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας σε μια τεράστια γεωγραφία, που εκτείνεται από την Ασία-Ειρηνικό έως τη Βόρεια Αφρική. «Αναμένουμε την άμεση άρση των εμποδίων στη συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και σε έργα στο πλαίσιο του Πλαισίου της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας».

Καταγγέλλοντας το αυξανόμενο μίσος στην ήπειρο, είπε: «Το μίσος, η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός στην Ευρώπη υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Η αυξανόμενη περιθωριοποίηση των μεταναστών, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, αναδεικνύεται ως νέο πρόσωπο ρατσισμού».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία δεν αποτελούν απειλή μόνο για τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες, αλλά για την ειρήνη και την ασφάλεια της κοινωνίας στο σύνολό της και αντιπροσωπεύουν ένα θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τα πολιτικά εμπόδια και οι προκατειλημμένες συμπεριφορές που μας εμποδίζουν να καθιερώσουμε μία βαθύτερη συνεργασία πρέπει να ξεπεραστούν. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους πνευματικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς που χρειάζεται».

Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και συνεργασία για να προωθήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ σε υγιείς βάσεις, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Σχετικά με τη μακρά προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε: «Δεν υπάρχει εύλογη αιτιολόγηση για το μπλοκάρισμα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ μιας υποψήφιας χώρας όπως η Τουρκία, η οποία έχει εδώ και καιρό σημαντική συμβολή στην ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», είπε, αναφερόμενος σε μια ομάδα, της οποίας η 40χρονη τρομοκρατική εκστρατεία στην Τουρκία έχει στοιχίσει πάνω από 40.000 ζωές.

Η Τουρκία αναμένει επίσης να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για δικαστική και διοικητική συνεργασία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σημαντική παρουσία της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Fetullah (FETO) -μιας ομάδας της οποίας η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία σκότωσε πάνω από 250 άτομα – πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx