ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις Τραμπ ενώπιον του Νετανιάχου

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις Τραμπ ενώπιον του Νετανιάχου, Βάνα Στέλλου

Sabah «Τουρκικό σοκ για τον “χασάπη της Γάζας”». Turkiye «Iσχυρή δύναμη η Τουρκία – Ο Νετανιάχου δεν πήρε αυτό που περίμενε! Η Άγκυρα έχει λόγο και στο πεδίο και στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων]». Hurriyet «Ψυχρολουσία για τον Νετανιάχου». Milliyet «Δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στην Τουρκία (ο Τραμπ)», γράφουν οι τίτλοι των εφημερίδων.  Όμως δεν λείπουν και οι επικρίσεις.

Ο έπαινος υπέρ του Ερντογάν από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώπιον μάλιστα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εκτιμάται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως εντυπωσιακός, «πέραν πάσης προσδοκίας και προς έκπληξη όλων», γράφουν. Άλλωστε, η επίσκεψη του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο είχε προκαλέσει ευδιάκριτη αγωνία στο πλέγμα των τουρκικών φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, καθώς ανέμεναν άσκηση «αντιτουρκικών πιέσεων» εκ μέρους του Νετανιάχου προς τον Αμερικανό πρόεδρο, κυρίως στο θέμα της Συρίας, δεδομένης της εν εξελίξει ακραίας αντιπαράθεσης Τουρκίας-Ισραήλ επί του συριακού πεδίου, αλλά και στο θέμα της επιδιωκόμενης από την Άγκυρα επανένταξης στο πρόγραμμα των F35.

Σε αυτό το πλαίσιο φιλοκυβερνητικές αναλύσεις σήμερα εκτιμούν ότι «το momentum είναι πλέον αδιαμφισβήτητα υπέρ της Τουρκίας», η οποία «σύντομα θα εδραιώσει τη θέση της και στη Συρία»: «Οι ΗΠΑ βρίσκουν επικίνδυνη την ανεξέλεγκτη κυριαρχία του Ισραήλ στη Συρία. Επίσης, δεν θέλουν να χάσουν έναν σύμμαχο όπως η Τουρκία και γνωρίζουν ότι η Άγκυρα δεν φοβάται το Τελ Αβίβ. Όπως ακριβώς δημιουργήσαμε μια κοινή περιπολία με τους Ρώσους στο Idlib, φαίνεται ότι ένα παρόμοιο μοντέλο βρίσκεται και τώρα υπό επεξεργασία. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές για να αποτρέψουν μια πιθανή τουρκο-ισραηλινή σύγκρουση […]», εκτιμά, ο καθηγητής Mesut Hakkı Caşın, μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της τουρκικής Προεδρίας για την Turkiye.

«Γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαινεί την Άγκυρα; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τι θέλει η κυβέρνηση Τραμπ από την Τουρκία. Δεν μιλάμε για διμερείς σχέσεις. Αυτό είναι ξεχωριστό θέμα και συζητείται. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι τι αναμένεται από την Τουρκία στο νέο παγκόσμιο σύστημα. […]», υπογραμμίζει η Yeni Safak επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη σημασία έχει τι ακριβώς περιεχόμενο αποδίδει ο Τραμπ στην παραίνεσή του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Ας είμαστε λογικοί όσον αφορά την Τουρκία».

Anadolu «Δυναμική στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ»

Εν προκειμένω υπογραμμίζεται από το Anadolu ότι «οι αλλαγές στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξισώσεις, οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι της Κίνας αναδεικνύουν την Τουρκία ως αξιόπιστο εταίρο στη γεωπολιτική της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής», με την επισήμανση ωστόσο πως: «Η μετατροπή αυτού του ‘παραθύρου ευκαιρίας’ σε διαρκή και συνεπή συνεργασία θα εξαρτηθεί αναμφίβολα από τη βούληση και των δύο χωρών».

«Συμπερασματικά, η θετική δυναμική της προσωπικής σχέσης μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα κυλήσουν ομαλά», καταλήγει ο αρθρογράφος, έχοντας επισημάνει ότι: «Μεταξύ των θεμάτων που αναμφίβολα θα τεθούν στο τραπέζι σε μια πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ, πρώτο θα είναι η σταθεροποίηση της Συρίας. Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, και η άρση των κυρώσεων CAATSA είναι επίσης από τους σημαντικούς φακέλους που θα συζητηθούν. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η προμήθεια όπλων των ΗΠΑ στο [κουρδικό] PYD και στην Ελλάδα», αναφέρουν.

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ για τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Murat Yetkin στο T24: «Ο Νετανιάχου παραπονέθηκε για τον Ερντογάν και ο Τραμπ είπε: “Θα το λύσω”. Πώς όμως;», είναι ο τίτλος. Γράφει: Παρά το γεγονός ότι είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, μεταξύ άλλων για τη συμφωνία των S-400 με τη Ρωσία και την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο Τραμπ ισχυρίστηκε τώρα ότι “δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα”. Η ρητορική του Τραμπ μετατοπίζεται σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των ΗΠΑ από την Τουρκική Δημοκρατία στον πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό τομέα.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Tom Barrack παρουσίασε πρόσφατα στη Γερουσία έναν πλήρη κατάλογο προσδοκιών από την Τουρκική Δημοκρατία, που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της Ρωσίας και του Ιράν έως τον ανταγωνισμό με την Κίνα στην Αφρική. Ο Τραμπ, ο οποίος σήμερα επαινεί τον Ερντογάν και την Τουρκία, μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στην προηγούμενη στάση του αν δεν πάρει αυτό που θέλει. Η αναφορά του στην υπόθεση Μπράνσον θα μπορούσε να αποτελεί μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση», αναφέρει.

Η Sozcu άκρως επικριτική: «Το γεγονός ότι αυτή η αγάπη [Τραμπ] εκφράστηκε τόσο φανερά δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε την Τουρκία. Διότι εντωμεταξύ γίνονται ασκήσεις εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Αιγαίο Πέλαγος! Αυτήν τη στιγμή υπάρχει άσκηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Απριλίου. Είναι μια πολυεθνική άσκηση. Είναι εναντίον της Τουρκίας. Η σημασία της φέτος είναι ότι συμμετέχουν ΗΠΑ και ο Ισραήλ.

Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η διασφάλιση των εμπορικών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει μια αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα. Όλοι μαζί κάνουν ασκήσεις εναντίον μας. Πραγματοποιούν ασκήσεις σταθερότητας των εμπορικών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που αποκαλούν ‘σταθερότητα’ και ‘εμπόριο’ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το φυσικό αέριο που θα αντλήσουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο. Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ουσιαστικά συμμετέχουν στην άσκηση, είναι επίσης εταίροι σε αυτό», αναφέρει.

«Ο απρόσμενος έπαινος Τραμπ εντάχθηκε στην τουρκική δημόσια σφαίρα ενόσω συνεχίζονται με ανυποχώρητη ένταση αρνητικές- καταγγελτικές αναφορές σε “αντιτουρκική σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ”, γράφει η Sabah. «Η ισραηλινή και η ελληνική κοινή γνώμη είναι επίσης πολύ απογοητευμένες, καθώς το Ισραήλ και η Ελλάδα δεν θα είναι οι μόνες χώρες με F-35 στη Μεσόγειο» (Türkiye). Σε άλλο μήκος η Milliyet: «Γίνεται πλέον σαφές πως Ελλάδα και Ισραήλ θα είναι μεταξύ των ηττημένων στη νέα εικόνα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx