ΣΧΟΛΙΟ

Πώς τα χταπόδια νίκησαν τον Ζελένσκι

Πως τα χταπόδια νίκησαν τον Ζελένσκι, Γιώργος Λυκοκάπης

«Να μας καθησυχάσει ο καγκελάριος Σολτς ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία» ζήτησε σε επιτακτικό τόνο ο Ζελένσκι σε χτεσινοβραδυνή του συνέντευξη, επικρίνοντας ουσιαστικά το Βερολίνο ότι “παίζει καθυστερήσεις” στις παραδόσεις γερμανικών όπλων στο Κίεβο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του “διαβόητου” Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο, Άντριι Μέλνικ.

Μπορεί ο Μέλνικ να μην κατέφυγε στις προσβολές και τις ύβρεις που μέχρι πρότινος συνήθιζε (μεταξύ άλλων είχε αποκαλέσει τον Όλαφ Σολτς «γερμανικό λουκάνικο»!) όμως κι αυτός επέκρινε την “ολιγωρία” της γερμανικής κυβέρνησης στην αποστολή όπλων στο Κίεβο. Είναι χαρακτηριστικό πως αμφισβήτησε και την γερμανική “κουλτούρα καλωσορίσματος” για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας δηκτικά πως η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων «δεν αισθάνονται άνετα στην Γερμανία».

Μερικές μέρες πριν, ο Ζελένσκι είχε εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, λέγοντας σε συνέντευξη του «αν θες να λέγεσαι ηγέτης, πρέπει να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης», μία αιχμηρή αναφορά στην προηγούμενη αποστροφή του Μακρόν πως «δεν επιδιώκει την ταπείνωση της Ρωσίας». Οι δηλώσεις Ζελένσκι δεν ήταν αρκετές για να ακυρώσει ο Μακρόν την επίσκεψή του στο Κίεβο, ενώ αντίστοιχη επίσκεψη προετοιμάζει και ο Σολτς, αλλά και ο Μάριο Ντράγκι, που είχε πρόσφατα καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να τηλεφωνήσει απ’ ευθείας στον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες της “παλιάς Ευρώπης” βρίσκονται στο στόχαστρο του Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε “καρφώσει” τον Μακρόν πως τον πίεζε για «επώδυνο συμβιβασμό» με την Ρωσία (με παραχώρηση εδαφών του Ντονμπάς, όπως υποστήριξε αργότερα και ο Χένρι Κίσινγκερ), ενώ είχε δημιουργήσει ολόκληρο διπλωματικό επεισόδιο με το Βερολίνο, μη επιτρέποντας την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, λόγω της φιλορωσικής στάσης που είχε στο παρελθόν! Να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή ο Γερμανός πρόεδρος μιλούσε για «εγκλήματα πολέμου» του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία!

Πιέζεται ο Ζελένσκι

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν η ουκρανική κυβέρνηση να μην έχει την παραμικρή διπλωματική αρνητική επίπτωση από τις προσβολές (ακόμα και ύβρεις) που εκτοξεύει εις βάρος Ευρωπαίων ηγετών, η απάντηση είναι απλή: Αισθάνεται ισχυρή λόγω της υποστήριξης των Αμερικανών, στήριξη που όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να κερδίσει την μάχη του Ντονμπάς, στην οποία πλέον οι Ουκρανοί έχουν τρομακτικές απώλειες και χάνουν συνεχώς έδαφος.

Πράγματι οι Ρώσοι, αφού προσανατόλισαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, ενισχύονται στο πεδίο της μάχης, με τον ουκρανικό στρατό να έχει «μέχρι και 100 στρατιώτες νεκρούς στρατιώτες καθημερινά και 500 τραυματίες», σύμφωνα με το ίδιο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ δυτικές πηγές υπολογίζουν σε διπλάσιους τους νεκρούς και τους τραυματίες. Ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον, ο πιο φιλικός στο Κίεβο Ευρωπαίος ηγέτης, αναγνώρισε πως οι Ρώσοι σημειώνουν «αργή, αλλά σταθερή πρόοδο» στο Ντονμπάς.

Από την στιγμή που ο Ζελένσκι επιδιώκει την συνέχιση της αντίστασης, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πιέζει τους Ευρωπαίους για νέες αποστολές όπλων, σε έναν πόλεμο που έπαψε όμως να αποτελεί πρωτοσέλιδο στα ευρωπαϊκά, ακόμα και στα αμερικανικά ΜΜΕ. Έπαψε να απασχολεί την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αν θυμηθούμε το κλίμα στα social media τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Είναι το σύνδρομο της «κόπωσης» των ευρωπαϊκών κοινωνιών στον πόλεμο, όπως προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ένα ζήτημα που απασχολεί εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα trends στα δικά μας social media: τα #Ουκρανία και #Ζελένσκι έχουν πάψει να είναι εδώ και καιρό οι κυρίαρχες τάσεις, με το #χταποδια να γίνεται, περιέργως, το κυρίαρχο trend επί μέρες!

Με τις τιμές των καυσίμων, των ενοικίων και των λογαριασμών ρεύματος να έχουν πάρει την ανιούσα, με τα χειρότερα να επίκεινται, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η προτεραιότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είναι το πως θα βγάλουν το μήνα, όχι οι εξελίξεις στο Ντονμπάς. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Η ρωσική εισβολή και η αρχική επιτυχής αντίσταση των Ουκρανών, μετέτρεψε όντως τον Ζελένσκι –με την καταιγιστική προβολή του από τα δυτικά ΜΜΕ– σε σύμβολο αντίστασης στα μάτια της δυτικής κοινής γνώμης. Ειδικά στην εποχή των social media, όμως, όλα τα σύμβολα έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτή είναι μία πραγματικότητα οδυνηρή για τον Ουκρανό πρόεδρο, ίσως ανάλογη και με την τροπή που έχει πάρει η μάχη στο Ντονμπάς…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι