ΑΠΟΨΗ

Πως τα πυρηνικά εισέρχονται στην ουκρανική εξίσωση

Πως τα πυρηνικά εισέρχονται στην ουκρανική εξίσωση, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την συνθήκη “New START, την τελευταία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και τον επί τόπου έλεγχο των, με επιχείρημα ότι οι Αμερικανοί επιθεωρητές θα κατόπτευαν την στρατιωτική επάρκεια της Ρωσίας. Με ομιλία του προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Πούτιν έβαλε το “τελευταίο καρφί” στο φέρετρο της Υφέσεως, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον επικήδειο έβγαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στην Βαρσοβία με τον χρησμό ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ρωσικής νίκης στην Ουκρανία». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, απ’ τον ναό του Ηφαίστου, στην Αθήνα, μίλησε περί δημοκρατίας και χαρακτήρισε την απόφαση του Ρώσου προέδρου «ανεύθυνη». Εδήλωσε συγχρόνως την ετοιμότητα της Αμερικής να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, ανεξαρτήτως των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι, το πρόσφατο ταξίδι του Μπλίνκεν στην Ελλάδα πήρε πρωτοφανή δημοσιότητα διεθνώς. Άλλως θα περνούσε απαρατήρητο. Κάτι συνεπώς “εκόμισε στην Τέχνη” (της διπλωματίας) ως θα έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής. Η επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν εστερήθη του συνήθους δράματος: Ο γηραιός πρόεδρος Μπάιντεν “πετάχτηκε” μέχρις Κιέβου, για να συναντήσει τον ζωηρό Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να τον ενθαρρύνει να αντισταθεί μέχρις τελικής πτώσεως της Ρωσίας, κάτι που είναι όμως επικίνδυνο πράγμα.

Στην περίπτωση αυτή, τα πυρηνικά εισέρχονται στην εξίσωση της ΝΑΤΟ-ρωσικής αναμετρήσεως, για κάποιον βέβαια που αντιμετωπίζει την ήττα. Η Ουκρανία στερείται πυρηνικού οπλοστασίου από την συμφωνία του 1994, αλλά η Ρωσία αφέθηκε να κατέχει ένα τεράστιο απόθεμα πυρηνικών όπλων… Το λάθος ήταν του Αμερικανού προέδρου, που θα μπορούσε το 1989 να αξιώσει από τον τότε Σοβιετικό ηγέτη Γκορμπάτσοφ, να παραιτηθεί των πυρηνικών όπως έγινε για την Ουκρανία. Χάθηκε έτσι η ευκαιρία απ’ τον υπερβολικόν ενθουσιασμό του θριάμβου της δημοκρατίας.

Που οδηγεί η αναστολή της “New START”

Σήμερα, η αναστολή της συνθήκης “New START” οδηγεί σε άρση του περιορισμού των πυρηνικών όπλων, σε επανάληψη πυρηνικών δοκιμών και γενικώς σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των υπερδυνάμεων. Απρόβλεπτο αποτέλεσμα του ουκρανικού πολέμου που θα βαρύνει πολύ στην παράταση του. Κινδυνεύει ολόκληρος ο πλανήτης από τυχόν κλιμάκωσή του και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθεί εργώδης προσπάθεια από άλλους  ψύχραιμους ηγέτες για τον τερματισμό της παραλόγου συρράξεως στην Ουκρανία. Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή.

Σημειωτέον, ότι οι Ρώσοι είχαν ειδοποιηθεί για το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο, που σημαίνει ότι πέραν των μεγαλοστομιών, υπάρχει πάντοτε κάποιο μυστικό κανάλι συνεννοήσεως μεταξύ των υπερδυνάμεων Αμερικής και Ρωσίας. Η ελπίς πεθαίνει τελευταία, όπως συνέβη με την Πανδώρα, την απερίσκεπτη σύζυγο του Επιμυθέως, όταν άνοιξε το πιθάρι με όλα τα δεινά του κόσμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι