ΘΕΜΑ

Πως θα γίνει η στέψη του βασιλιά Κάρολου

Πως θα γίνει η στέψη του βασιλιά Κάρολου, Νεφέλη Λυγερού

Ο χρόνος, πλέον, μετρά αντίστροφα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου στο Γουέστμινστερ. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πραγματοποιούν καθημερινά πολύωρες πρόβες στην αίθουσα δεξιώσεων του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ. Η μεγάλη αυτή αίθουσα, που φιλοξενεί τα επίσημα δείπνα, θυμίζει κατά πολύ τον χώρο του Αβαείου και γι’ αυτό κρίθηκε ιδανική για την περίσταση.

Η τελετή θα διαρκέσει αυστηρά μία ώρα. Ο 65χρονος 18ος δούκας του Νόρφολκ είναι υπεύθυνος για αυτήν, όπως και για τις περισσότερες κρατικές υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την οργάνωση της έναρξης της Βουλής μέχρι την κηδεία της Βασίλισας Ελισάβετ, την οποία προετοίμαζε παραπάνω από 20 χρόνια. Την ημέρα της στέψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, ο βασιλιάς θα ξεκινήσει από το παλάτι προς τον καθεδρικό ναό  με την Diamond Jubilee Carriage.

Πρόκειται για τη βασιλική άμαξα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 από τη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν πήγε στα εγκαίνια του κοινοβουλίου.  Η πομπή θα διασχίσει την οδό The Mall, η οποία βρίσκεται μεταξύ του παλατιού και της πλατείας Τραφάλγκαρ. Στη συνέχεια θα στρίψει στην οδό Whitehall, όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο Νο 10. Αφού περάσει το Whitehall, η πομπή θα φτάσει στην Πλατεία Κοινοβουλίου, όπου βρίσκονται ο καθεδρικός ναός του Γουέστμινιστερ και το βρετανικό κοινοβούλιο, και μετά από μια πορεία περίπου δύο χιλιομέτρων, ο βασιλιάς Κάρολος θα εισέλθει στον καθεδρικό ναό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά. Είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 1953, στη στέψη της μητέρας του και θεωρείται το πολυτιμότερο από τα λεγόμενα «Κοσμήματα του στέμματος». Ένας  τραπεζίτης και βασιλικός χρυσοχόος είχε αναλάβει τη δημιουργία του αιώνες νωρίτερα. Λέγεται, μάλιστα, ότι είχε κοστίσει όσο τρία πολεμικά πλοία της εποχής. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε μεσαιωνικά σχέδια. Έως σήμερα επικρατεί η θεωρία ότι για τον «σκελετό» του στέμματος χρησιμοποιήθηκε ο χρυσός από τη λιωμένη κορώνα του Εδουάρδου του Ομολογητή.

Η ευλογία και το σπαθί

Μια επιστημονική έρευνα που έγινε το 2008 αντικρούει τη συγκεκριμένη θεωρία. Όπως και να έχει, ο σκελετός του είναι από ατόφιο χρυσάφι και έχουν τοποθετηθεί πάνω του 444 πολύτιμα ή ημιπολύτιμα πετράδια. Στην κορυφή του έχει μια μικρή σφαίρα και έναν σταυρό. Στις 4 Ιουνίου 2013 το στέμμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό για την 60στή επέτειο της στέψης της Ελισάβετ. Έκτοτε, δεν είχε βγει από το δωμάτιο των Βασιλικών Κοσμημάτων στον Πύργο του Λονδίνου. Εκεί, όπου φυλάσσονται τα 142 πολύτιμα αντικείμενα του μονάρχη από το 1953. Εκτιμάται ότι η αξία του ξεπερνάει τα 40 εκ δολάρια.

Μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της στέψης είναι η λεγόμενη «ευλογία», κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιείται ιερό λάδι το οποίο θα χυθεί στο κουτάλι στέψης από ένα δοχείο με σχήμα αετού. Το λάδι έχει ήδη καθαγιαστεί στην Ιερουσαλήμ. Παρασκευάστηκε από ένα μείγμα ελιών, που συλλέγονται από το Όρος των Ελαιών, το μοναστήρι της Μαρίας Μαγδαληνής και το μοναστήρι της Αναλήψεως στην Ιερουσαλήμ. Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι ο θρόνος, στον οποίο θα καθίσει ο Κάρολος. Κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται από όλους τους Βρετανούς μονάρχες από το 1626. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης, ώστε να είναι έτοιμος.

Άλλα σημαντικά μέρη της τελετής είναι το κοφτερό σπαθί, το οποίο θα κρατήσει. Συμβολίζει τη δύναμη και την ευθύνη. Στη συνέχεια, θα του δοθεί ένα αμβλύ σπαθί, που συμβολίζει το έλεος, ενώ δεκάδες επιλεγμένοι αξιωματούχοι θα παρελάσουν μπροστά του. Αυτό σηματοδοτεί τη στιγμή να φορέσει το δαχτυλίδι με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Αμέσως μετά, θα σηκωθεί και θα περπατήσει στη «μετά τη στέψη πομπή», κρατώντας ένα σκήπτρο και μια σφαίρα που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική εξουσία. Τότε είναι που θα έχει αλλάξει στέμα, φορώντας το αυτοκρατορικό. Αν και πιο ελαφρύ από αυτό της στέψης είναι διακοσμημένο με 2.868 διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 269 μαργαριτάρια.

Η βασίλισσα Καμίλα θα φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας που κατασκευάστηκε το 1911. Αν και ο Κάρολος θα στεφθεί με τη στρατιωτική του στολή, σε συγκεκριμένες στιγμές της τελετής, θα φορέσει διαφορετικά ενδύματα, όπως το λευκό Colobium Sindonis. Η Καμίλα, εν τω μεταξύ, έχει επιλέξει τον σχεδιαστή Bruce Oldfield, ο οποίος την έχει ντύσει σε διάφορες σημαντικές επίσημες περιστάσεις. Το χρώμα του φορέματός της δεν είναι ακόμα γνωστό. Σε περίπτωση πάντως που θέλει να ακολουθήσει την παράδοση θα επιλέξει το λευκό.

Οι καλεσμένοι

Ο μεγαλύτερος εγγονός του βασιλιά, γιος του Ουίλιαμ και δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου Τζορτζ, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο του παππού του. Όπως επιβεβαίωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Τζορτζ θα είναι ένας από τους τέσσερις που θα συνοδεύουν τον Κάρολο στην τελετή. Στην περίπτωση της Καμίλα, οι τέσσερις ακόλουθοι θα είναι τρία από τα πέντε εγγόνια της.

Τόσο η στέψη όσο και η συναυλία που θα ακολουθήσει στο Κάστρο του Ουίνδσορ θα μεταδοθούν τηλεοπτικά. Τα πάρτι στους δρόμους είναι στην ημερήσια διάταξη και τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το «The Big Help Out», μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού στη χώρα. Ένας διαδραστικός χάρτης έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Για την περίσταση σχεδιάστηκε και ένα ειδικό emoji, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Όπως είναι φυσικό, στην τελετή της στέψης θα παρεβρεθούν συνολικά δύο χιλιάδες καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ηγέτες και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Ήδη επιβεβαίωσαν την παρουσία τους και μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, όπως η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, και ο πρωτότοκος γιος τους Παύλος Γλύξμπουργκ. Ακόμα, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα παρεβρεθεί ο Χάρι και η Μέγκαν, γεγονός που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την βασιλική οικογένεια. Άτομο από το περιβάλλον του Ουίλιαμ αποκάλυψε ότι ο πρίγκιπας είναι «μπερδεμένος με τον τρόπο που έχει χειριστεί ο αδελφός του αυτή τη σημαντική στιγμή στη ζωή του πατέρα τους και του θεσμού». Σύμφωνα πάντα με την ανώνυμη αυτή πηγή «δυσκολεύεται να κατανοήσει την καθυστέρηση στο να απαντήσουν, παρατείνοντας ένα γελοίο, όπως το χαρακτηρίζει σήριαλ.

Την ίδια στιγμή, το βιβλίο «Our King: Charles III: The Man and the Monarch Revealed» που μόλις κυκλοφόρησε αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για την δύσκολη σχέση μεταξύ της οικογένειας. Ο συγγραφέας, Ρόμπερτ Τζόμπσον γράφει ότι «πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια» του είπαν ότι η επίδειξη ενότητας μετά τον θάνατο της Ελισάβετ ήταν μια “ψευδαίσθηση”. Όπως αναφέρεται στη νέα βιογραφία της βασιλικής οικογένειας, η Κάθριν Μίντλετον, παραδέχτηκε αργότερα σε στενό της πρόσωπο ότι τα δύο ζευγάρια δυσκολεύτηκαν να συνυπάρξουν και η δημόσια βόλτα τους ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε να κάνει ποτέ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι