Πως το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό κεφαλαιοποιεί τον Covid-19

Κίνα: Η θηριώδης καθέλκυση του αεροπλανοφόρου Fujian (video)

Ως γνωστόν, η πανδημία επηρεάζει καταλυτικά τις οικονομίες όλων των κρατών του κόσμου. Κατ΄επέκταση δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνει ανεπηρέαστος και ο τομέας της άμυνας, καθώς τα κράτη μειώνουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες. Αν και συμβαίνει το ίδιο με τις χώρες που βρέχονται από τη Νότια Σινική Θάλασσα, ωστόσο, φαίνεται ότι η Κίνα βγαίνει μάλλον ενισχυμένη και αυτό προκαλεί τρόμο στην περιοχή. Η Νότια Σινική Θάλασσα είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στο έλεος του Πεκίνου.

Όταν πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου περνάει από τη Νότια Σινική Θάλασσα τότε η σημασία της γίνεται ολοένα και σημαντικότερη. Τυχόν πολεμική σύρραξη στην περιοχή θα διατάραζε την παγκόσμια οικονομία δεδομένου ότι εμπορεύματα αξίας πάνω από 5 τρισ. δολάρια περνάνε από τα ύδατα αυτά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια θάλασσα της οποίας ο έλεγχος διεκδικείται από πολλές χώρες της περιοχής, μεταξύ αυτών η Κίνα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί διαβλέπουν ότι η παγκόσμια κρίση επηρεάζει του αμυντικούς προϋπολογισμούς και των χωρών της περιοχής όπως Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία και Φιλιππίνες. Τα κράτη αυτά έχουν βάλει στον πάγο προγράμματα εκσυγχρονισμού, αγορές, αλλά και στρατιωτικές ασκήσεις για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της πανδημίας.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε περικοπές ύψους 590 εκατομμυρίων δολαρίων στον αμυντικό προϋπολογισμό της, υποβαθμίζοντας έτσι το ναυτικό της. Το ίδιο συμβαίνει με την Ταϊλάνδη που μείωσε τις αμυντικές δαπάνες της κατά 555 εκατομμύρια δολάρια και ενώ δεν πάνε πίσω η Μαλαισία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Με αυτή τη μείωση του αριθμού των ναυτικών σκαφών στις θάλασσες του κόσμου, ορισμένες χώρες ενδέχεται να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση με την ισχύ των όπλων. Ωστόσο, η Κίνα κατάφερε να κερδίσει έδαφος κατα τη διάρκεια της πανδημίας εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των άλλων κρατών να αντιδράσουν.

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις στρατιωτικές του δυνατότητες στην περιοχή δίνοντας βάρος στις αμφισβητούμενες περιοχές. Από τον Μάρτιο του 2020, οι Κινέζοι σταμάτησαν σκάφος της ακτοφυλακής της Ταϊβάν, έστειλαν δικό τους σκάφος εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Μαλαισίας, δημιούργησαν νέες περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ενώ απείλησαν να διώξουν πλοίο των ΗΠΑ που εκτελούσε πορεία ρουτίνας.

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό απέναντι στις ΗΠΑ

Τον Απρίλιο, ένα κινεζικό ερευνητικό πλοίο στάλθηκε για να πραγματοποιήσει έρευνα στη υφαλοκρηπίδα της Μαλαισίας, κλιμακώνοντας μια αντιπαράθεση για τις ενεργειακές έρευνες στις οποίες εμπλέκονται τόσο η Μαλαισία όσο και το Βιετνάμ. Σε συνδυασμό με την συχνότερη ναυτική παρουσία στην περιοχή, φαίνεται ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται την αδυναμία των κρατών αυτών μετά το χτύπημα της πανδημίας. Θα λέγαμε ότι η Τουρκία ακολούθησε την ίδια στρατηγική προσπαθώντας, όπως και η Τουρκία, να γκριζάρει και άλλα ύδατα στη Μεσόγειο.

Η κινεζική απειλή έχει αναγκάσει το Βιετνάμ να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Δύση συμμετέχοντας στις συνομιλίες για το Covid-19 και τον αντίκτυπο στην οικονομία και την ασφάλεια τον περασμένο Μάρτιο. Φυσικά δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου “Ρούσβελτ” τον Απρίλιο. Έτσι, οι ΗΠΑ φαίνεται να αναδεικνύονται σαν οι προστάτες των μικρών ασιατικών κρατών που γειτνιάζουν με την Κίνα.

Βέβαια, την ίδια στιγμή ενισχύεται και μια άλλη συμμαχία, αυτή της Ινδίας με τη Γαλλία. Τα πολεμικά ναυτικά των δύο κρατών έχουν συμφωνήσει από το 2018 να χρησιμοποιούν τις ναυτικές τους. Εξάλλου για τον Ινδό ηγέτη Μόντι, η Γαλλία είναι ο συμαντικότερος στρατιωτικός εταίρος της Ινδίας. Τέτοια επίδειξη δύναμης σε μια τέτοια εποχή μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις καθώς η Κίνα δεν βλέπει με καλό μάτι την ενίσχυση των γειτόνων από ξένες δυνάμεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι