ΑΝΑΛΥΣΗ

Πόσο σκληρά είναι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι

Πόσο σκληρά είναι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Μια εγκατάσταση μεταφοράς καυσίμων στην Υεμένη καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας, όπως φαίνεται σε νέες δορυφορικές εικόνες. Αυτές δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή (18/04) και δείχνουν σημαντικές ζημιές στο λιμάνι Ras Isa στην Ερυθρά Θάλασσα που ελέγχεται από τους Χούθι, τους σιίτες μαχητές που στηρίζει το Ιράν και θεωρούνται μέρος του “Άξονα της Αντίστασης” που έχει συγκροτήσει η Τεχεράνη στην Μέση Ανατολή.

Πάντως, παρατηρώντας τις εικόνες (βλ. κάτωθι και φωτογραφία εξώφυλλου) δεν φαίνεται κάποιο σκάφος να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την επίθεση. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν υπήρξε διαρροή καυσίμων (πετρελαιοκηλίδα) από τα πλήγματα αυτά. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι η επίθεση (της Πέμπτης) είχε στόχο να διακόψει την προμήθεια καυσίμων των Χούθι, επειδή η φιλοϊρανική αυτή οργάνωση τα χρησιμοποιεί για να «συντηρήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις… και για να επωφεληθεί οικονομικά από την υπεξαίρεση των κερδών από την εισαγωγή τους».

Οι εικόνες δείχνουν αρκετές δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου ολοσχερώς κατεστραμμένες, μια προβλήτα γεμάτη κρατήρες, ενώ φέρεται να έχουν πληγεί χώροι στάθμευσης βυτιοφόρων και άλλες συστοιχίες μικρότερων εγκαταστάσεων. Τα βίντεο δε που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν μια επίγεια άποψη της καταστροφής στο λιμάνι. Φαίνονται να έχουν καταστραφεί δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, καθώς και πολλά βυτιοφόρα.

Όμως, η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανακοίνωσε ότι «έλαβε αναφορά από ένα πλοίο αγκυροβολημένο στο Ras Isa της Υεμένης… Σύμφωνα με αυτή πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν στο λιμάνι, στις 11 μ.μ. τοπική ώρα. Ο πλοίαρχος του αγκυροβολημένου επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα σκάφος στην περιοχή… Οι λιμενικές αρχές έδωσαν εντολή σε όλα τα πλοία να παραμείνουν στο αγκυροβόλιο».

Επίσης, το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο που τραβήχτηκε από το Galaxy Leader (ένα όχημα μεταφοράς με σημαία Μπαχαμών) το οποίο οι Χούθι είχαν καταλάβει κατά τη διάρκεια μιας τολμηρής επιδρομής με ελικόπτερο, το φθινόπωρο του 2023.

Πόσο επλήγησαν τα πλοία

Πάντως, στον αντίποδα των ανακοινώσεων της CENTCOM, υπάρχουν αναφορές ότι οι δεξαμενές της εγκατάστασης που επλήγησαν δεν είχαν καύσιμα, επειδή το Ισραήλ είχε επιτεθεί σε αυτή στο παρελθόν. «Οι Χούθι άδειασαν από τότε τις αποθήκες» ισχυρίστηκε ο Μοχάμαντ Αλ-Μπάσα του Basha Report. Επιπλέον, είπε ότι οι Χούθι έχουν δημιουργήσει αποθέματα καυσίμων σε άλλα σημεία μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Οι εκρήξεις και οι φλόγες που φαίνονται στα βίντεο και τις φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα χτυπημάτων βυτιοφόρων καυσίμων, οχήματα που συνδέονται απευθείας με πλοία, όπως υποστήριξε.

Εκτιμά ότι η συνομιλία στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ σε ανασφαλές μέσο σχετικά με τις επιθέσεις (γνωστό πλέον ως σκάνδαλο “Signal-gate”) ίσως έδωσε σε υπηρεσίες εχθρικές προς τις ΗΠΑ την ευκαιρία να υποκλέψουν σχετικές πληροφορίες και να προειδοποιήσουν έγκαιρα τους Χούθι. Αυτοί με την σειρά τους, όπως εκτιμά, ενδέχεται να άφησαν να πληγούν τα οχήματα που δεν μπορούσαν να μετακινήσουν γρήγορα (δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθούν καμιά δεκαριά παροπλισμένα βυτιοφόρα). Όπως φαίνεται υπήρχαν τρεις, φαινομενικά άθικτες, μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης στην εγκατάσταση, πριν η επιδρομή τις καταστρέψει.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε την πρώτη της επίθεση στην Υεμένη τον περασμένο Ιούνιο, χτυπώντας την προαναφερόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου. Είχε προηγηθεί θανατηφόρα επίθεση της οργάνωσης στην (διεθνώς αναγνωρισμένη) πρωτεύουσα, Τελ Αβίβ.

Με το ξέσπασμα του νέου πολέμου στην Γάζα, οι Χούθι πλήττουν το Ισραήλ ως αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους και συνεχίζουν να το πράττουν, παρά την υποχώρηση της λιβανέζικης Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ (της έτερης οργάνωσης του “Άξονα της Αντίστασης”).

Στόχος διοικητής των Χούθι

Ο Αλ-Μπάσα ισχυρίστηκε επίσης ότι εκτός από το χτύπημα της εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων, η CENTCOM στόχευε τον Διοικητή του Ναυτικού των Χούθι Μανσούρ, Αχμέντ Αλ Σαάντι, γνωστό και ως Αμπού Σατζάντ. «Φέρεται να επέζησε για ακόμα μια φορά, αν και τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε μετά τη δεύτερη επίθεση», ισχυρίστηκε. «Το ότι διασώθηκε πάλι, τον αναβαθμίζει σε μια σχεδόν μυθική θέση μεταξύ των στρατιωτών του και των πιστών στους Χούθι, ενισχύοντας το κύρος του στο κίνημα», ανέφερε.

Οι επιθέσεις στο λιμάνι Ras Isa αποτελούν μέρος της νέας εκστρατείας επιθέσεων εναντίον των Χούθι που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ από τις 15 Μαρτίου. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκεθ έχει δηλώσει ότι «η εκστρατεία θα είναι αμείλικτη», μέχρι οι φιλοϊρανοί μαχητές της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα έναντι εμπορικών πλοίων και ξένων πολεμικών. Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ – καθώς και μαχητικά αεροσκάφη ξηράς που εδρεύουν στην περιοχή και βομβαρδιστικά B-2 stealth που έχουν αναπτυχθεί στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού – συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Πέμπτης σκότωσαν 74 ανθρώπους και τραυμάτισαν 171, ισχυρίστηκαν οι Χούθι. «Σηματοδότησαν την πιο θανατηφόρα-γνωστή επίθεση, υπό τη νέα εκστρατεία του Τραμπ, που έπληξε τους αντάρτες», σύμφωνα με το Associated Press. Ο πόλεμος στην Υεμένη, πρόσθεσε το πρακτορείο, «διεθνοποιήθηκε περαιτέρω, καθώς οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι μια κινεζική εταιρεία δορυφόρων “υποστήριζε άμεσα” τις επιθέσεις των Χούθι, κάτι που το Πεκίνο αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα».

Οι Χούθι συνεχίζουν

Στο μεταξύ, παρά τις πολεμικές ενέργειες των ΗΠΑ, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους έναντι πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και κατά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη. Επιπλέον, το Γαλλικό Ναυτικό δημοσίευσε την Παρασκευή ένα νέο βίντεο, όπου μία από τις φρεγάτες του πυροβολεί έναντι ενός drone των Χούθι.

Το βίντεο δείχνει τη φρεγάτα FS Languedoc κλάσης Aquitaine να χρησιμοποιεί το πυροβόλο Super Rapid 76 χιλιοστών, καταστρέφοντας τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των σιιτών μαχητών. Πάντως, ένα άλλο drone φαίνεται να πετάει δίπλα από το πλοίο ανενόχλητο. Να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε αποκλειστικά από το γαλλικό Ναυτικό και όχι στα πλαίσια της, υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, επιχείρησης Aspides. Δεν είναι επίσης σαφές το που και πότε έλαβε χώρα αυτή η επίθεση.

«Η νέα εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι δεν έχει αλλάξει την αποστολή της επιχείρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, ταγματάρχης Σωκράτης Ραβάνος. Η αμερικανική εκστρατεία ήρθε εν μέσω του συνεχιζόμενου-πολυετούς εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη. Αντίπαλοι μαχητές που αντιτίθενται στους Χούθι «σχεδιάζουν μια χερσαία επίθεση» εναντίον τους «σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από την αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμού», δήλωσαν προηγουμένως αξιωματούχοι της Υεμένης και των ΗΠΑ στην Wall Street Journal.

«Οι φατρίες της Υεμένης βλέπουν την ευκαιρία να εκδιώξουν τους Χούθι από τμήματα της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας που ελέγχουν εδώ και μία δεκαετία, από τότε που ανέλαβαν την εξουσία σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής χώρας», δήλωσαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα. «Αμερικανοί εργολάβοι ασφαλείας παρείχαν συμβουλές στις φατρίες της Υεμένης σχετικά με μια πιθανή χερσαία επιχείρηση, δήλωσαν επιπλέον. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υποστηρίζουν αυτές τις φατρίες, έθεσαν το σχέδιο σε Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το ερώτημα είναι – σε περίπτωση πάντα που αυτή η επιχείρηση πραγματοποιηθεί – αν αυτή, σε συνδυασμό και με τις αμερικανικές επιδρομές, πλήξει σοβαρά τις δυνατότητες των Χούθι. Αυτό θα ήταν μία σοβαρή απώλεια για το Ιράν, την στιγμή που έχει προηγηθεί η ανατροπή του συμμάχου του Άσαντ στην Συρία, η εξόντωση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και οι σοβαρές απώλειες που μετρά η Χαμάς. Όμως, να σημειωθεί ότι ο αραβικός πολεμικός συνασπισμός (υπό την Σαουδική Αραβία) δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να επικρατήσει έναντι των Χούθι.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν 

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν βιάζεται να εγκρίνει επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αυτά τα σχόλια, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ήρθαν μια μέρα μετά από ένα άρθρο των New York Times που ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε απορρίψει μια ισραηλινή πρόταση για κοινή επίθεση τον επόμενο μήνα.

«Η μερική επιβεβαίωση του ρεπορτάζ των Times από τον Τραμπ ήρθε, καθώς Ιρανοί και συμμαχικοί αξιωματούχοι προετοιμάζονταν για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ το Σάββατο, με στόχο την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», ανέφεραν οι Times of Israel την Παρασκευή. «Το Ομάν επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Ρώμη, καταρρίπτοντας προηγούμενους ιρανικούς ισχυρισμούς ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν ξανά στο Μουσκάτ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx