Πόσο τα τουρκικά drones επηρεάζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Πόσο τα τουρκικά drones επηρεάζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία,Παντελής Καρύκας

Τα τουρκικά drones Bayrakatar TB2 αποτελούν την μόνη ελπίδα της Ουκρανίας για να νικήσει τη Ρωσία, αναφέρει  ρεπορτάζ του Forbes που φυσικά αναπαράγει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Το ρεπορτάζ με τίτλο “Η Ουκρανία ίσως εξουδετερώσει τα ρωσικά άρματα με μια δύναμη κρούσης drones”, τονίζει ότι η ουκρανική αεροπορία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ρωσική.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η άποψη πως η ουκρανική αεροπορία θα πρέπει να καταστεί μια αεροπορία drones εφοδιασμένων με ειδικά πυρομαχικά. «Σε περίπτωση πολέμου τα ουκρανικά drones θα μπορούσαν να σαρώσουν τις ρωσικές δυνάμεις, να καταστείλουν την ρωσική αεράμυνα και να καταστρέψουν τα ρωσικά άρματα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Τουρκία έχει καταστεί βασικός εξαγωγές μαχητικών και αναγνωριστικών drones. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν επιτυχώς το ΤΒ-2 κατά των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία ενώ το ΤΒ-2 θεωρείται πως έκρινε τον πόλεμο στη Λιβύη, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή τα τουρκικά drones ανταπεξήλθαν άριστα έναντι των ρωσικών συστημάτων σε Συρία, Λιβύη και Καραμπάχ. Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ εξήρε επίσης τα τουρκικά drones.

Όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στη δράση των τουρκικών ΤΒ-2 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά των αρμενικών δυνάμεων. «Τα τουρκικής κατασκευής ΤΒ-2,πετώντας ψηλά, εξαπέλυαν πυραύλους καταστρέφοντας εκατοντάδες αρμενικά άρματα, οχήματα, συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά συστήματα», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου και συνεχίζει υποστηρίζοντας, ότι η ρωσική αεράμυνα αδυνατεί να αντιμετωπίσει σμήνη drones, όπως αποδείχθηκε στο Καραμπάχ.

«Η Ουκρανία μπορεί να υιοθετήσει τις τακτικές του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Το τουρκικό ΤΒ-2, ένα είδος μικρού Predator κοστίζει 1 εκ. δολάρια και αποτελεί την δύναμη κρούσης του Αζερμπαϊτζάν» αναφέρει. Η Ουκρανία αγόρασε 6 τουρκικά ΤΒ-2 και απέκτησε και άδεια παραγωγής του. «Η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει τόσα πολλά drones με ειδικά πυρομαχικά ώστε να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι στόχοι από ότι ρωσικοί πύραυλοι», καταλήγει το άρθρο.

Μήπως η Τουρκία αποφάσισε να δώσει γη και ύδωρ στη Δύση στρεφόμενη ανοιχτά πλέον κατά της μέχρι τώρα “συμμάχου” της Ρωσίας; Μήπως όντως θα ήταν πολύ ικανοποιημένη από τυχόν ταπείνωση της Ρωσίας στην Ουκρανία; Και αλήθεια τι θα συμβεί αν οι Ουκρανοί πράγματι χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά ΤΒ-2 κατά των Ρώσων; Η Μόσχα πως θα αντιδράσει έναντι του “συμμάχου” Ερντογάν;

Πύραυλοι αέρος-αέρος 

Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν δημοσιοποίησε βίντεο από τη βλητική δοκιμή του τουρκικού πυραύλου αέρος-αέρος Bozdogan. Η Τουρκία έχει αναπτύξει και έναν ακόμα πύραυλο αέρος-αέρος, τον βεληνεκούς 65 χλμ. Gokdogan. Ο μεν πρώτος πύραυλος αποτελεί οιονεί αντίγραφο του αμερικανικού ΑΙΜ-9 και ο δεύτερος του επίσης αμερικανικού ΑΙΜ-120. Αντίστοιχα ο πρώτος είναι υπέρυθρης καθοδήγησης, ενώ ο δεύτερος διαθέτει δικό του ραντάρ.

Η ανάπτυξη των δύο πυραύλων είναι σημαντικότατη εξέλιξη που αν αποδειχθεί επιτυχής θα καταστήσει την Τουρκία ανεξάρτητη από την αμερικανική αγορά όπλων και την συνεπακόλουθη εξάρτηση από αυτήν. Όπως και με τα drones η Τουρκία προχωρά στην ανάπτυξη πολλών οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και αρκετών πυραυλικών, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει απειλή, τόσο για την εν υπνώσει στον τομέα της άμυνας Ελλάδα, αλλά και για τις γειτονικές χώρες.

Για παράδειγμα τι θα συνέβαινε αν η Τουρκία εφοδίαζε την Ουκρανία, πέραν των σμηνών drones και με πυραυλικά συστήματα ικανά να αδρανοποιήσουν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα; Και αν η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το πυρηνικό εργοστάσιο που της φτιάχνει η Ρωσία κατασκευάσει και δικό της βαλλιστικό πύραυλο εφοδιασμένο με πυρηνική ή πυρηνικές κεφαλές η Μόσχα θα χαρεί; Το σφάλμα τόσο της “συμμαχίας” με τον Ερντογάν, όσο και της εγκατάλειψης της Αρμενίας στις ορέξεις των Αζέρων και των Τούρκων θα καταδιώκει την Ρωσία και στο μέλλον. Τα σφάλματα πληρώνονται πάντα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι