ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πόσο θα μας λείψει η Μέρκελ;

Πόσο θα μας λείψει η Μέρκελ;, Βαγγέλης Σαρακινός

Ανοίγουν σε λίγες ώρες οι κάλπες στη Γερμανία, για μια αναμέτρηση, στην οποία τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, πέρα από το γεγονός ότι η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι απούσα, ενώ και η ουσιαστική αποχώρησή της από την καγκελαρία, μπορεί να πάρει χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες, η απερχόμενη καγκελάριος έχει οργώσει κυριολεκτικά τη Γερμανία, κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις στους Γερμανούς να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας, το οποίο για την ίδια εγγυάται ο εκλεκτός της Άρμιν Λάσετ. Το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα θα παραστεί στην  τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών στην γενέτειρα του Λάσετ, το Άαχεν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Την ίδια ώρα, ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς θα κάνει την τελευταία προεκλογική εμφάνισή του στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε αυτές τις εκλογές, για πρώτη φορά στην γερμανική πολιτική ιστορία, εν ενεργεία καγκελάριος δεν είναι υποψήφιος. Πρόκειται για άλλη μία πρωτιά που καταρρίπτει η Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της Γερμανίας για 16 χρόνια και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην Ευρώπη και στην πορεία της ΕΕ. Ήδη μάλιστα, καθώς είναι γνωστό ότι αποχωρεί από την πολιτική, έχει ανοίξει η συζήτηση για το πόσο “θα μας λείψει” τελικά η “σιδηρά καγκελάριος”.

Τι απαντούν οι Γερμανοί

Το  ερώτημα τέθηκε και στους Γερμανούς πολίτες σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών Civey, με το εύρημα να μην είναι κολακευτικό για την καγκελάριο, αφού η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 52% δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως “θα τους λείψει η Μέρκελ”. Αντιθέτως το 38%, κυρίως ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών, δηλώνουν ότι “θα τους λείψει”, ενώ ένα 10% ακόμη το σκέφτεται.

Η Μέρκελ φαίνεται ότι πληρώνει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς του Σόιμπλε, από τους οποίους δεν καλοπέρασαν ούτε οι Γερμανοί εργαζόμενοι. Πληρώνει όμως και την μεταναστευτική πολιτική της, κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μόνον το 2% των ψηφοφόρων του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δηλώνει ότι θα τους λείψει η καγκελάριος.

Ανάλογο ερώτημα δεν τέθηκε στους Έλληνες, αν και εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Η Μέρκελ έχει ταυτιστεί στη συνείδηση της πλειονότητας των Ελλήνων με τα “μαύρα” χρόνια των μνημονίων και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα προσβλητικά ειπώθηκαν επί των ημερών της για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι Έλληνες πολιτικοί έσπευσαν πάντως να τοποθετηθούν από μόνοι τους.

Οι Έλληνες πολιτικοί για τη Μέρκελ

Πρώτος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποχαιρέτησε την καγκελάριο με ένα άρθρο του, στο εκτενές αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ,τονίζοντας ότι εκπροσώπησαν «διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις». Παραλλήλως αλλά εκθειάζοντας σχεδόν την «ειλικρίνεια» της, η οποία, όπως έγραψε, «μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες» και να πετύχουμε την«ισορροπία» που χρειαζόταν. Το πώς χτίστηκε αυτή η «εμπιστοσύνη» το νιώσαμε βέβαια όλοι οι Έλληνες στο πετσί μας, όπως και το ότι την «ισορροπία» την πληρώνουμε ακόμη.

Στον Τσίπρα απάντησε βέβαια ο Βαρουφάκης, ο οποίος του  …θύμισε ότι «η ισορροπία που “έπρεπε να πετύχουμε” το 2015 ήταν μεταξύ της λαϊκής μας εντολής και των μισανθρωπικών και αντιευρωπαϊκών απαιτήσεων της κ. Μέρκελ», τονίζοντας ότι η Μέρκελ ήταν εκείνη που «κινούσε την τρόικα κόντρα στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης».

«Πολύ ειλικρινή σχέση» με την Μέρκελ δήλωσε ότι είχε και ο Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι η καγκελάριος «συνεισέφερε πολλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο». Αν και σημείωσε ότι υπήρχαν και «ενδεχομένως» να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι στις Συνόδους Κορυφής η Μέρκελ «αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας και όταν χρειάστηκε άλλαξε την άποψή της ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Διαφορετική είναι πάντως η άποψη που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” είπε ότι η Μέρκελ δεν ήταν «οραματίστρια», αλλά «διαχειρίστρια». «Τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας» είπε όταν ρωτήθηκε για την στάση της στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης πριν υπενθυμίσει: «Ποιός δεν θυμάται ότι η κυρία Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα-Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί. Ποιός ξεχνάει το Υπερταμείο, δηλαδή την εκχώρηση ολόκληρης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια!  Ή την εκχώρηση της Μακεδονικής ταυτότητας στα Σκόπια…».

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάτι αναπόφευκτο, όταν πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο που κυριάρχησε στην Ευρώπη για περίπου 16 χρόνια. Ένα πρόσωπο που σημειωτέον δεν έχει ακόμη αποχωρήσει, παρότι δεν μετέχει στις αυριανές εκλογές. Η Μέρκελ παραμένει άλλωστε καγκελάριος και η κυβέρνησή της με τους Σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνει «πλήρως λειτουργούσα» και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

Η θητεία της ολοκληρώνεται, άλλωστε, με την ιδρυτική συνεδρίαση της Bundestag, στις 26 Οκτωβρίου, εάν όμως μέχρι τότε δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση, παραμένει ως υπηρεσιακή μέχρι την ορκωμοσία της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx