ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο θα στοιχίσει η ασφάλεια των G7 στη Γερμανία

Πόσο θα στοιχίσει η ασφάλεια των G7 στη Γερμανία

Οι αρχές της Γερμανίας όρισαν στα 180 εκατομμύρια ευρώ το ύψος της δαπάνης για την τήρηση της ασφάλειας στη Σύνοδο της G7 που θα λάβει χώρα στο Σλος Έλμαου, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, από την 26η ως την 28η Ιουνίου, όπου δεν αποκλείεται να προκληθούν αντιδράσεις για το κόστος της, σε συνδυασμό τα άλλα κόστη (μετάβασης και διαμονής, διατροφής κ.λπ.)/

Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν εναντίον της συνόδου των ηγετών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της οικοδέσποινας Γερμανίας, στην οποία θα είναι επίσης παρόντες κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Όμως οι διαδηλωτές σίγουρα δεν θα φτάσουν ως το κάστρο, που απέχει μεν μόνο 100 χιλιόμετρα νοτίως του Μονάχου, αλλά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.056 μέτρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (CSU) διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως «θα δράσουμε ακόμη και προληπτικά, κατά οιουδήποτε εγείρει απειλή για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής και οι απειλούντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αποφασιστική δράση των αρχών προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα για τη σύνοδο».

Δεν διευκρίνισε πόσοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν, αλλά ο ίδιος είπε ότι στην προηγούμενη σύνοδο της G7 στη Σλος Έλμαου (Κάστρο Ελμάου) το 2015, είχαν κινητοποιηθεί 18.000. Οι πολιτικοί θα φιλοξενηθούν στο προαναφερόμενο κάστρο  που βρίσκεται στις βαυαρικές Άλπεις και το οποίο είναι ουσιαστικά ένα ξενοδοχείο πολυτελείας με εννέα εστιατόρια και 162 δωμάτια, πέντε θερμαινόμενες πισίνες

PHOTO: The Schloss Elmau, which is hosting the G7 Summit, is in Krun, Germany in the Bavarian Alps.

Επεισόδια σε Συνόδους των G7 

Η επιλογή δεν Ελμάου είναι τυχαία, καθώς προτιμώνται ως σημεία συνάντησης κτήρια σχετικά απόκεντρα, ακριβώς για να μην είναι προσβάσιμα σε διαδηλωτές ή και σε επιθέσεις από οργανωμένες βίαιες ομάδες. Το κάστρο θεωρείται ασφαλέστερο λόγω της απομονωμένης σχετικά θέσης του και της πιο εύκολης αστυνόμευσής του τόσο από πεζούς σωματοφύλακες και αστυνομικούς, όσο και από αέρος (με drone). Και οι Βρετανοί πέρσι είχαν επιλέξει απομονωμένες πολυτελείς εγκαταστάσεις στην Κορνουάλη για την αντίστοιχη σύνοδο.

Πρόπερσι για να γίνει η σύνοδος στο Μπιαρίτς, όλη η περιοχή είχε τεθεί σε lockdown. Το Μπιαρίτς ανήκει στα Ατλαντικά Πυρηναία και η συνάντηση έγινε σε παραλιακό ξενοδοχείο. Εκεί είχαν επιστρατευθεί 13.000 ένστολοι στη Γαλλία και 3.000 στην Ισπανία, μια που η περιοχή είναι ουσιαστικά βασκική και μεθοριακή. Είχε απαγορευθεί το σέρφινγκ στον κόλπο και είχαν εκδοθεί notam για να μην προσεγγίζουν τα παραπλέοντα σκάφη. Είχε κλείσει για ένα διήμερο το αεροδρόμιο και είχαν σταματήσει ακόμη και τα δρομολόγια των τρένων. Είχαν κρατηθεί δωμάτια για να “φιλοξενηθούν” μέχρι και 300 διαδηλωτές αν γίνονταν συλλήψεις, τελικά έγιναν 17.

Πιο σοβαρά επεισόδια ήταν εκείνα που σημειώθηκαν στη Σύνοδο των G7 στο Τορόντο το 2010. Τις περισσότερες φορές οι διαδηλωτές είναι οικολογικές οργανώσεις, αντικαπιταλιστικά κινήματα ή και έτερα κινήματα διαμαρτυρίας. Στην βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξενείται μια αναδρομή σε διαδηλώσεις κατά των G7.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι