Πόσοι Αμερικανοί θέλουν τον Τραμπ υποψήφιο πρόεδρο το 2024

Λυγερού Νεφέλη
1543
Πόσοι Αμερικανοί θέλουν τον Τραμπ υποψήφιο πρόεδρο το 2024, Νεφέλη Λυγερού

Τα νομικά τερτίπια του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να παραμείνει στον Λευκό Οίκο φαίνεται να αποτυγχάνουν. Παρ’ ότι δεν έχει ακόμα επισήμως αποδεχθεί την ήττα του, αναγκάστηκε  να ανάψει το πράσινο φως για τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για πολιτικό όλεθρο Τραμπ, αν δεν έκανε την εμφάνισή της μία πολυσήμαντη δημοσκόπηση χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς τάσσονται υπέρ της ιδέας ο Τραμπ να διεκδικήσει και να αναλάβει ξανά την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024! Είναι, άλλωστε, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί και ο ίδιος, εκφράζοντας την επιθυμία του να προετοιμαστεί για την επόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στην εκστρατεία του 2024. Οι Ρεπουμπλικάνοι αποτελούν την πλειοψηφία όσων το υποστηρίζουν. Για την ακρίβεια, το 75% όσων το υποστηρίζουν δηλώνουν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων, αλλά την ίδια ιδέα υποστηρίζει και το 24% όσων ψήφισαν Δημοκρατικούς. Στην ίδια γραμμή και το 47% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Οι ψηφοφόροι όλων των πολιτικών αποχρώσεων που δεν υποστήριξαν την ιδέα ο Τραμπ να διεκδικήσει το 2024 την προεδρία ανήλθαν συνολικά στο 53%. Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Δημοκρατικοί. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Hill-HarrisX διεξήχθη στις 17-19 Νοεμβρίου, χρησιμοποιώντας δείγμα 1.873 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Έχει περιθώριο σφάλματος 2,26 ποσοστιαίες μονάδες.

Τι προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερο από δύο διαδοχικές θητείες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για έναν πρώην πρόεδρο να διεκδικήσει αργότερα μία δεύτερη ή τρίτη θητεία. Στον 19ο αιώνα, ο Grover Cleveland υπηρέτησε δύο φορές ως 22ος και 24ος πρόεδρος. Η πρώτη θητεία του ήταν στην τετραετία 1885-1889 και η δεύτερη στην τετραετία 1893-1897.

Η δημοσκόπηση αποδεικνύει ότι η επικράτηση του Τραμπ το 2016 δεν ήταν ένα "ατυχές" συμβάν, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Η Guardian, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «η Αμερική δεν πρόκειται να απαλλαγεί εύκολα από τον τραμπισμό». Συγκεκριμένα έγραψε ότι «ο Τραμπ δεν ήταν ένα ατύχημα και η Αμερική που τον δημιούργησε είναι ακόμη εδώ».

Λογική και βάσιμη διαπίστωση αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας στους δύο Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ "νίκησε δίκαια" στις προεδρικές εκλογές, αλλά η νίκη του εκλάπη από τη νοθεία που οργάνωσε το κατεστημένο για να εκλεγεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν. Αυτό προέκυψε από μία νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.